Region 0

15.07.2024.

20:30

Dodik: Kada odu najveći rušitelji dejtonske BiH moći ćemo ponovo da razgovaramo

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je danas da prljava i podla kampanja koja je usmerena isključivo protiv jednog naroda u BiH nije i ne može biti rešenje.

Izvor: Tanjug

Dodik: Kada odu najveći rušitelji dejtonske BiH moći ćemo ponovo da razgovaramo
A.K./ATAImages

Podeli:

"Kada odu najveći rušitelji dejtonske BiH moći ćemo ponovo sesti i razgovarati. Deo kampanje tih tipova, nije samo narušavanje odnosa Srba sa Bošnjacima i Hrvatima, nego i među Srbima", rekao je Dodik.

On je naveo da je svet u velikom neredu, podele su sve veće po svim pitanjima. "Pokušaj atentata na bivšeg američkog predsednika i republikanskog predsedničkog kandidata Donalda Trampa, kao i na premijera Slovačke Roberta Fica poziva sve na veći oprez i potrebu vođenja konstruktivnog dijaloga", naveo je Dodik u intervjuu za Srnu.

Kada pogledamo na koji je način funkcionisala opozicija u Srpskoj sve ove godine, naveo je predsednik Dodik, vidimo istu matricu koja se koristila u Americi pre pokušaja atentata.

"Ta kampanja je isključiva i ide protiv Srpske i zaštite srpskih nacionalnih interesa. Politika opozicije, po američkom modelu, ide isključivo i samo protiv Milorada Dodika i bez ijednog drugog programskog cilja. Bošnjaci i opozicija u Srpskoj svih ovih godina stavljaju metu na čelo meni lično i mojoj porodici", naveo je Dodik.

On je rekao da je gotovo normalizovana mržnja prema njemu lično od onih koji žele da nametnu podanički karakter Srbima i potpuno sluganstvo Amerikancima, Britancima i Nemcima.

"Amerika je u Republici Srpskoj finansirala razbijanje jedinstva u Srpskoj. Uveren sam da toga postaju sve više svesni oni članovi opozicije koji su patriotski i nacionalno osvešćeni i žele Srpsku koja se razvija. Srpski narod mora biti ujedinjen u savladavanju svih izazova koji su pred nama. Republika Srpska želi mir i saradnju sa Bošnjacima i Hrvatima. Tražimo samo da se poštuje Ustav i Dejton", naglasio je Dodik.

Ponovio je da dejtonska BiH može preživeti, samo ako u njoj razgovaraju i odlučuju zajedno Srbi, Hrvati i Bošnjaci, i ako se dogovor ne menja preko noći nakon poziva Amerikanca ili naloga reisa.

Nakon niza pretnji i upozoranja upućenih srpskim zvaničnicima, ali i njemu lično i njegovoj porodici, te nakon izjave potpredsednika Vlade Srbije Aleksandra Vulina da su podignute mere obezbeđenja za predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Dodik kaže da su povećane mere bezbednosti.

"Preispitaćemo da li je u ovim okolnostima moguć odlazak u Sarajevo i kako će funkcionisati politički proces koji se vodi. U potpunosti sam siguran u sposobnost i spremnost naših službi da garantuju bezbednost, ali isto tako učinićemo sve da se ovo bezumlje koje Bošnjaci promovišu smiri i da se situacije normalizuje. U ovim trenucima bitno je da Republika Srpska i srpski narod zna da su sigurni", poručio je Dodik.

Upitan da prokomentariše izjavu poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske Ramiza Salkića da "Srbija nikad neće odustati od teritorijalnih pretenzija prema BiH", te da Bošnjaci znaju da nemaju posla samo sa, kako je naveo, ludacima, već "ozbiljnom mašinerijom za produkciju laži i aspiracijom prema suverenitetu BiH, koja ima za cilj realizaciju neostvarenih strateških ratnih ciljeva mirnodopskim metodama", Dodik je odgovorio da su Ramiz Salkić i slični njemu dokaz da Bošnjaci ne žele biti deo politike pomirenja.

"Bošnjaci i svi ostali, kao i sam Salkić imaju sva prava i slobode u Republici Srpskoj, i činjenica da govori to što govori, dok prima platu u Republici Srpskoj, to i potvrđuje. Neobjašnjiva je mržnja i potreba da lažu i podmeću stalno i predsedniku Srbije i Srbima. Umesto da se bori da njegov narod živi bolje, on želi da njegov narod ostane u potpunosti zaslepljen mržnjom koju promoviše. Takva politika ne može da pomogne nikome i najviše zla nanosi Bošnjacima. Pokazali smo da poštujemo bošnjačke i sve druge žrtve, i bez ijedne provokacije da protekne dan kada oni imaju svoja obeležavanja, ali to nije dovoljno. Oni ne žele poštovanje, oni žele da Srpska nestane, da samo oni odlučuju i pitaju se o svemu", naglasio je Dodik.

Na pitanje da prokomentariše Helezovu izjavu da je konferencija za novinare predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Beogradu "morbidni javni nastup", koji je, kako kaže, obilovao lažima, zamenama teza i izvrtanjem činjenica, istovremeno ga nazivajući "jednim od najbezobzirnijih diktatora", a predsednika Skupštine Srbije Anu Brnabić "monstrumom", Dodik je odgovorio da je jedini monstrum i kriminalac u BiH Zukan Helez.

"Helez je dokaz da nema zakona u BiH, jer da ima prava i pravde, ove poruke slao bi iz neke ćelije, i jedino bi ga kolege zatvorenici mogli čuti", rekao je Dodik.

On je ukazao da ovakavi poput Salkića i Heleze samo dovode do sve većeg udaljavanja srpskog naroda od BiH i veće netrpeljivosti, što je sasvim očekivano, jer ovakave izjave samo tome i doprinose. Oni ako žele da se svađaju, rekao je Dodik, neka se svađaju u svojoj kući, ali BiH je i srpska, i bošnjačka i hrvatska, a ne Helezova i Salkićeva.

Govoreći o izjavi Bobana Bogdanovića, najpoznatijeg disidenta u Srbiji koji je za portal "Slobodna Bosna" rekao da se "plaši da će biti krvoprolića u BiH i na Kosovu", te da je to jedini izlaz za Aleksandra Vučića, koji ne može da se zaustavi, da mora da izazove sukobe za koje će optužiti druge, kako bi opstao na vlasti, predsednik Srpske je odgovorio da su dešavanja u svetu, ali i kod nas, pokazala da je dobro što je Republika Srpska zakonom regulisala način na kojim se medijski prostor zloupotrebljava u plasiranju dezinformacija i specijalnom medijskom ratu koji se vodi protiv Republike Srpske.

"Mediji nose na svojim leđima veliku odgovrnost u vezi sa načinom na koji objavljuje informacije, kao i davanja kredibiliteta nekim lobistima i raznim protuvama bez provjeravanja njihovih tvrdnji. Dovoljno je da jednom pustite laž u javni prostor, pa da nastane problem, a to smo ovde više puta gledali", konstatovao je Dodik u intervjuu za Srnu.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: