Region 2

12.07.2024.

9:03

Izrečena presuda Kneževiću i Mandiću za predmet "državni udar"

Andrija Mandić i Milan Knežević oslobođeni su optužbi u predmetu poznatom kao "državni udar", odnosno pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016. godine.

Izvor: Tanjug/Vijesti.me

Izrečena presuda Kneževiću i Mandiću za predmet "državni udar"
EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Podeli:

U slučaju "državni udar" danas su u Višem sudu u Podgorici svi optuženi oslobođeni krivice.

Presudu je izreklo Veće Višeg suda u Podgorici na čijem je čelu Zoran Radovića.

Reč je o ponovljenom postupku, nakon što su prvom presudom svi osumnjičeni, među kojima su i lideri današnje koalicije “Za budućnost Crne Gore”, Andrija Mandić i Milan Knežević osuđeni na ukupno 70 godina zatvora.

Ta je presuda poništena pre tri godine u Apelacionom sudu i naložen je ponovljeni postupak.

U optužnici se navodi da su dvojica Rusa organizovali kriminalnu grupu i vrbovali ostale članove radi nasilnog rušenja vlasti i proglašenja izborne pobede DF-a i sprečavanja Crne Gore da pristupi NATO.

Prvostepena presuda, kojom su optuženi osuđeni na ukupno oko 70 godina zatvora, doneta je u maju 2019. godine, ali je Apelacioni sud u februaru 2021. ukinuo i postupak vratio na novo suđenje.

Prvostepenom presudom Mandić i Knežević osuđeni su na po pet godina zatvora, a Čađenović na godinu i šest meseci.

Najveća kazna, za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016. godine, ukinutom presudom izrečena je ruskim državljanima Eduardu Šišmakovu i Vladimiru Popovu, koji su za krivična dela stvaranje kriminalne organizacije i terorizam u pokušaju prvostepeno osuđeni na 15, odnosno 12 godina zatvora.

Bratislav Dikić, nekada komandant srpske Žandarmerije, tada je osuđen za krivična dela terorizam u pokušaju, putem pomaganja i stvaranje kriminalne organizacije, na osam godina, a Nemanja Ristić i Predrag Bogićević za ista krivična dela na po sedam godina.

Branki Milić izrečena je kazna od tri godine, Draganu Maksiću od godinu i devet meseci, Srboljubu Đorđeviću i Milanu Dušiću od po godinu i šest meseci, dok je Kristina Hristić osuđena na uslovnu kaznu od godinu.

Apelacioni sud je prvostepenu presudu ukinuo 5. febuara 2021. godine jer su, kako je tada saopšteno iz tog suda, u postupku njenog donošenja i u samoj presudi počinjene bitne povrede odredaba krivičnog postupka.

Novi postupak u podgoričkom Višem sudu započet je u junu prošle godine, pred novim sudijom Zoranom Radovićem.

Specijalno državno tužilaštvo je ostalo pri ranijoj optužnici i zatražilo od sudskog veća da optužene oglasi krivim i kazni po zakonu.

Advokati optuženih zatražili su u završnoj reči oslobađajuću presudu podseća portal podgoričkog Dana.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: