Region 46

08.07.2024.

13:23

Hrvatska besna na Crnu Goru: Uzvratićemo! Kako? Znaće se vrlo brzo

Uprkos upozorenjima iz Zagreba, Skupština Crne Gore je ipak usvojila Rezoluciju o genocidu u logorima Jasenovac, Dahau, Mauthauzen i time drastično poremetila dobre odnose sa Hrvatskom, piše Večernji list.

Izvor: Večernji list/Žarko Ivković

Hrvatska besna na Crnu Goru: Uzvratićemo! Kako? Znaće se vrlo brzo
Shutterstock/esfera

Podeli:

Hrvatska vlada najavila je odgovor Crnoj Gori, ali još uvek se ne zna kakav će on biti i hoće li možda otežati njene pregovore s Briselom. 

Posebna savetnica ministra spoljnih i evropskih poslova Vanda Babić Galić rekla je za Večernji list da usvajanje rezolucije nije dobronamerna poruka. 

"Sama činjenica da su odlučili da donesu Rezoluciju o Jasenovcu govori sama za sebe. Potom su je dodatno okitili pokušavajući da Jasenovac izjednače sa Holokaustom, a time i zločin koji smo kao država i narod odavno osudili i prema kojem se odnosimo s dubokim pijetetom. To nije dobronamerna poruka. Upravo suprotno, ciljana poruka kojom se na ionako nestabilnoj političkoj sceni Crne Gore želi probuditi gnev i mržnja naroda kako bi se dodatno narušili hrvatsko-crnogorski odnosi, a onda i opstruisala ili potpuno blokirala integracija Crne Gore u punopravno članstvo EU", rekla je Vanda Babić Galić za Večernji list. 

Iz perspektive Hrvatske deluje da Crna Gora nije prepoznala "prijateljsku ruku", pa Vanda Babić Galić nije štedela reči kako bi kritikovala taj potez.

"Hrvatska je uputila snažnu i vrlo jasnu notu. Rastužuje nas što je Crna Gora našu otvorenu i prijateljsku ruku i sve ono što smo za njen evropski put uradili prepoznala kao slabost, a ne kao kvalitet i snagu. Nama nije potrebno pokazivati zube, osim osmehom. To je narativ onih koji još nisu dostigli civilizacijski nivo vremena u kom živimo pa svoju snagu bilduju veštačkim mišićima ispunjenim balonima mraka", rekla je Vanda Babić Galić. 

Ona je najavila odgovor Hrvatske, ali nije precizirala kako tačno. Kako je preneo Večernji list, to će se znati vrlo brzo.

"Sami sebi zalupili su velika vrata na svim niovima i cementirali ono što su dva dana pre u Briselu otvorili. Smer delovanja, vreme i način odrediće hrvatska vlada i premijer. Naravno, nećemo to najavljivati preko medija, ali oni koji treba da brinu nisu hrvatski građani i Republika Hrvatska", rekla je ona za Večernji list. 

Podeli:

46 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Odlučeno: "Zbogom vinogradi"

Francuska, najveći svetski proizvođač vina, obezbedila je sredstva Evropske unije u iznosu od 120 miliona evra za uklanjanje svojih vinograda zbog slabije globalne potražnje za vinom.

19:10

4.10.2024.

1 d

Podeli: