Region 0

05.07.2024.

21:10

Albanci oduzeli funkciju gradonačelniku iz grčke manjine

Albanske izborne vlasti su danas oduzele funkciju gradonačelniku Himarea iz redova grčke manjine Dionisiosu Alfredu Beleriju, koji je osuđen na dve godine zatvora zbog kupovine glasova na opštinskim izborima prošle godine.

Izvor: Tanjug

Albanci oduzeli funkciju gradonačelniku iz grčke manjine
Profimedia

Podeli:

Beleri (51) je u maju prošle godine izabran za gradonačelnika albanskog grada Himare na albanskoj rivijeri, 240 kilometara južno od glavnog grada Tirane, u kojem je prisutna grčka manjina.

On je uhapšen tokom izborne kampanje jer je navodno nudio 40.000 albanskih leka (360 evra) za kupovinu osam glasova. Iako je pobedio na izborima, Beleri nikada nije položio zakletvu dok je bio u istražnom zatvoru, a u martu ove godine je osuđen zbog izborne prevare.

Prošlog meseca albanski žalbeni sud potvrdio je dvogodišnju zatvorsku kaznu za Belerija, što je pogoršao tenzije sa susednom Grčkom.

Novi izbori biće održani 4. avgusta, preneo je AP.

Beleri, koji je osvojio mesto u Evropskom parlamentu predstavljajući partiju Nova demokratija grčkog premijera Kirijakosa Micotakisa, rekao je da je njegova pobeda poruka Albaniji da "ne može više da se ponaša kao neevropska zemlja''.

Nakon što je Beleri prošle godine uhapšen, Grčka je zatražila njegovo momentalno puštanje na slobodu, upozoravajući da bi to moglo uticati na kandidaturu Albanije za prijem u EU.

Dugogodišnji stav Atine je bio da Albanija treba da poštuje prava izabranog gradonačelnika i da cilj te zemlje da se priključi EU ​​zavisi od toga da poštuje vladavinu prava.

Albanski premijer Edi Rama rekao je da je slučaj Belerija pravosudna, a ne politička stvar.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: