Region 3

05.07.2024.

10:40

Ispala za Milatovića: Lideri većine parlamentarnih stranaka neće na sastanak

Lideri većine parlamentarnih stranaka neće se odazvati pozivu na današnji sastanak, koji je na temu evropskih integracija sazvao predsednik Crne Gore Jakov Milatović, pišu podgoričke Vijesti.

Izvor: Tanjug

Ispala za Milatovića: Lideri većine parlamentarnih stranaka neće na sastanak
Profimedia/Soeren Stache/dpa

Podeli:

Odazvaće se lideri opozicionih stranaka, najuticajnije Demokratske partije socijalista (DPS), Građanskog pokreta URA, Socijaldemokrata (SD) i Ujedinjene Crne Gore i vladajuće koalicije Albanska alijansa.

Neće doći predsednici Pokreta Evropa sad (PES) Milojko Spajić, Demokratske narodne partije (DNP) Milan Knežević i Nove srpske demokratije (Nova) Andrija Mandić, a prema nezvaničnim saznanjima Vijesti, sastanku se neće odazvati najverovatnije ni lider Demokrata Aleksa Bečić, zbog, kako je rekao izvor lista, različitah tumačenje unutar vladajuće koalicije.

Iz vladajućih stranaka, Socijalističke narodne partije (SNP) i koalicije Albanski forum, nisu odgovorili na pitanje podgoričkog dnevnika da li će prisustvovati sastanku kod Milatovića, koji bi trebalo da bude održan u 10 sati u Vili Gorica.

Na pitanje da li će prihvatiti poziv Milatovića, nisu odgovorili ni iz opozicione Bošnjačke stranke (BS). DPS je dolazak najavio na mreži Iks.

"Predsednik DPS-a Danijel Živković prisustvovaće konsultacijama koje organizuje predsednik Crne Gore Jakov Milatović", naveli su.

Vijesti saznaju da će na sastanak doći i lider Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović i predstavnici posebnog kluba poslanika u Skupštini, koje čine Jevrosima Pejović, Radinka Ćinćur (bivše članice PES-a) i Vladimir Dobričanin (Ujedinjena).

Milatović je u sredu pozvao sve lidere parlamentarnih političkih subjekata na sastanak, kako bi ih informisao o zaključcima razgovora koje je imao u Briselu predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, a koji je usledio nakon što je Mišel otkazao najavljeni dolazak u Podgoricu. Iz ES je saopšteno, Mišel je tu posetu otkazao zbog "nedavnih političkih dešavanja u zemlji".

Milatović je rekao da je jasno zašto je Mišel otkazao posetu, odnosno da je to zbog usvajanja Rezolucije o genocidu u Jasenovcu u Skupštini Crne Gore, Mauthauzenu i Dahauu, što je izazvalo oštre reakcije Hrvatske. Iz PES-a su saopštili da neće doći na sastanak jer ne žele da svedoče, kako se navodi, "Milatovićevom prekoračenju ustavnih nadležnosti".

"Dobijanje Izveštaja o proceni ispunjenosti privremenih merila 23 i 24 (IBAR) najbolja je potvrda da je Crna Gora na pravom putu da bude prva sledeća članica EU, i to je najvažnija poruka koju su građani dobili iz Brisela", saopštili su iz PES-a čiji je jedan od osnivača bio Milatović, koji je partiju napustio krajem februara.

Oni smatraju da su politički subjekti već pokazali veliku odgovornost prema EU agendi tokom prethodnih meseci, što je dovelo do deblokade procesa.

U saopštenju navode da Zakonom o predsedniku Crne Gore nije predviđen "niti jedan oblik komunikacije sličan ovom koji je Milatović zamislio".

"Očekujemo da predsednik Crne Gore prihvati činjenicu da on nije šef izvršne, a posebno ne zakonodavne vlasti", poručili su iz PES-a. Milan Knežević je u saopštenju naveo da je sa Milatovićem došlo do mimoilaženja koje ne može ignorisati.

Rekao je da "ne bi bilo moralno" da se nakon nekoliko njegovih javnih kritika upućenih Milatoviću, počev od susreta s kiparskim arhiepiskopom, preko nedavanja saglasnosti da kandidat DNP-a Dragan Bojović bude imenovan za ambasadora u Rusiji, do "dvostrukih aršina" u odnosu na dve rezolucije o Srebrenici i Jasenovcu - pojavi "na koktelu koji organizuje".

Iz NSD-a, prenose Vijesti, sinoć su saopštili da su deo jedinstvene parlamentarne većine, koja je definisana potpisivanjem koalicionog sporazuma u oktobru prošle godine, te da se u tom kontekstu u potpunosti solidarišu s kolegama.

Navode da unutrašnju i spoljnu politiku vodi Vlada i da bi saznanja vezana za dalje smernice na evropskom putu Milatović trebalo da podeli s nadležnom granom vlasti, "ali ne na način da se postavlja kao neka vrsta razrednog starešine".

Dodaju i da je odgovor poprilično jasan jer Milatović, kako kažu, koji bi trebalo da bude predsednik svih građana, gotovo svakodnevno izlazi sa stavovima koji polarizuju društvo.

"Sve to neopisivo liči na praksu bivšeg predsednika ove zemlje Mila Đukanovića, koji je pokušao da se nametne kao otac nacije i koji bi zapravo trebalo da bude grana vlasti iznad ostalih, koja sve kontroliše i navodi", saopštili su iz NSD-a.

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: