Region 2

04.07.2024.

17:42

Srpska vraća himnu "Bože pravde" i grb Nemanjića

Narodna skupština Republike Srpske okončala je prvi deo Desete redovne sednice usvajanjem set zakona koji će omogućiti da Investiciono-razvojna banka, može obavljati platni promet i primati novčane depozite.

Izvor: Tanjug

Srpska vraća himnu "Bože pravde" i grb Nemanjića
Profimedia

Podeli:

Podršku je dobio i Nacrt zakona o dopuni Zakona o upotrebi zastave, grba i himne. 

Uz himnu "Moja Republika" izvodiće se i himna "Bože pravde".

Uz amblem biće istican i grb Nemanjića. U skladu je to sa članom 30 usvojene Deklaracije Svesrpskog sabora - himna "Bože pravde" svesrpska je himna, a dvoglavi orao Nemanjića nacionalni je svesrpski grb.

Nakon usvajanja istorijske deklaracije, Narodna skupština je napravila sjedeći korak, vraćanjem u upotrebu himne Bože pravde i grba Nemanjića. Dopuna zakona, za sada u nacrtu, koja definiše korišćenje i, od Ustavnog suda BiH, osporenih simbola, utemeljena je u Sporazumu o specijalnim i paralelnim vezama sa Srbijom, koji je bez veta, usvojila Parlamentarna skupština BiH.

"Cilj ovog zakona je da imamo pravo da stavimo ovde grb Republike Srpske po kojem je formirana. Cilj je da imamo pravo da koristimo himnu Bože pravde i grb Nemanjića, te da u svakoj kancelariji predsednika Vlade, ministra, gradonačelnika, sekretarijata i na svakoj vizitkarti imate pravo staviti grb. Od tog cilja neću odustati", naveo je predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, prenela je RTRS.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Potvrđeno: Povlačimo vojsku

Američka vojska trebalo bi da završi u nedelju povlačenje celokupnog američkog osoblja iz nigerske vazdušne baze 101 u glavnom gradu zemlje Nijameju.

21:28

5.7.2024.

1 d

Podeli: