Region 0

04.07.2024.

9:16

Odgovor iz Crne Gore Hrvatskoj: Ovoliko mržnje...

Predsednik Demokratske narodne partije (DNP) Milan Knežević kaže da veruje da su se, nakon izglasavanje Rezolucije o Jasenovcu, Dahauu i Mauthauzenu, stvorili uslovi da Crna Gora uđe u period unutrašnje političke stabilnosti.

Izvor: Tanjug

Odgovor iz Crne Gore Hrvatskoj: Ovoliko mržnje...
Shutterstock/smith371

Podeli:

Prema njegovim rečima, rekonstrukcija Vlade mogla bi biti realizovana tokom jula, ali je, dodaje, to pitanje i za premijera Milojka Spajića.

Knežević je, u intervjuu za portal RTCG, ocenio da izglasavanje Rezolucije o genocidu u sistemu logora Jasenovac, Dahau i Mauthauzen predstavlja istorijski čin kojim se Crna Gora svrstala u predvodnike država koje se bore protiv revizije istorije i relativizacije nacističkih i ustaških zločina.

"A meni lično predstavlja jednu od najvećih, ako ne i najveću moralnu satisfakciju, jer smo jedini na svetu pokrenuli institucionalnu temu holkausta nad srpskim narodom u Drugom svetskom ratu", naveo je lider DNP.

O reakcija hrvatskih vlasti na usvojenu Rezoluciju, Knežević kaže da mora da prizna da su predsednik i premijer Zoran Milanović i Andrej Plenković, kako navodi, "ispali pravi šmekeri i gospoda u svojim reakcijama u odnosu na politički talog u Crnoj Gori koji je u svojim napadima učestvovao u negiranju genocida u Jasenovcu".

"A, u radikalizmu i pretnjama koje smo dobijali i dobijamo ovih dana, stiče se utisak da su direktni potomci Maksa Luburića, Ljuba Miloša i Dinka Šakića. Toj političkoj i medijskoj periferiji, haustor mrziteljima svega srpskog, fejsbuk janičarima, da kojim slučajem može biti, sve bi nas izveli pred streljački stroj i po kratkom postupku streljali. Ovoliko izlivene mržnje nakon usvajanja rezolucije najbolje govori o tome da smo bili u pravu, i da ta margina šovinizma, fašizma, ksenofobije, iako beznačajna, mora biti označena kao zastidje slavne crnogorske države", naveo je Knežević.

O izjavi premijera Milojka Spajića o mogućim promenama Zakona o državljanstvu, Knežević kaže da su funkcioneri PES-a i pre toga jasno naglašavali neophodnost izmena diskriminatorskog Zakona o državljanstvu, koji se, navodi, komotno može nazvati zakonom Ranka Krivokapića.

"Naš cilj nije nikakva okupacija Crne Gore, već ispravljanje nepravde prema preko 200 hiljada nekadašnjih državljana naše države, koji su zbog ovakvog kriminalnog zakona ostali bez institucionalnih veza sa maticom. Konstrukcije da će oni biti upisani u birački spisak predstavljaju ili namernu demonstraciju neznanja ili šizofrenu paranoju koja je više za neuropsihijatra nego za politički komentar", kaže Knežević.

O najavljenoj rekonstrukciji Vlade, Knežević kaže da nakon izglasavanje Rezolucije o Jasenovcu, Dahauu i Mauthauzenu, veruje da su se stvorili uslovi da Crna Gora uđe u period unutrašnje političke stabilnosti.

"U tom pravcu smatram da bi rekonstrukcija mogla da se realizuje tokom jula, ali to je takodje pitanje i za premijera Spajića. U svakom slučaju, DNP je spremna da nastavi razgovore na tu temu, ali kao što smo i najavili, ne po svaku cenu, već kroz jasno utvrdjene prioritete rada rekonstruisane vlade", rekao je Knežević.

Na pitanje kada će biti objavljeni rezultati popisa stanovništva, lider DNP kaže da očekuje da to bude u što skorije vreme.
"Jer, ne postoji nijedan razlog za ovolikim odugovlačenjem, bez ako se ne radi o političkim pritiscima i politikantskim kalkulacijama. Dosad bi rezultate popisa objavili Kina i Indija zajedno, samo naš Monstat čeka softver kao Beketovi junaci Godoa".
 

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: