Region 0

28.06.2024.

17:57

"Šou" u Crnoj Gori: Za ambasadore predložili najbolje prijatelje

Zvanična Podgorica je početkom ove sedmice dobila agremane sedam zemalja za prijem ambasadora Crne Gore, ali mnogi predlozi kandidata su još na čekanju.

Izvor: Tanjug

"Šou" u Crnoj Gori: Za ambasadore predložili najbolje prijatelje
Shutterstock/smith371

Podeli:

Kao kočničar, u delu podgoričkih medija, označen je predsednik države Jakov Milatović, koji je danas otkrio suštinu problema.

On je novinarima, nakon konferencije Centra za građansko obrazovanje, rekao da su najbolji prijatelji premijera Milojka Spajića i ministra spoljnih poslova Filipa Ivanovića, koji nemaju nikakvu povezanost sa diplomatijom, bili predloženi za ambasadore Crne Gore u nekim državama.

Milatović kaže da je mislio da je završeno sa takvim imenovanjima u Crnoj Gori, ali da očigledno nije.

Neki od najboljih prijatelja predsednika Vlade i ministra spoljnih poslova bez ikakve povezanosti sa diplomatijom su bili predlozi za ambasadore, naveo je Milatović, prenosi Mina.

Nada se, kazao je da će u narednom koraku Vlada mnogo odgovornije pristupiti tom procesu.

Na pitanje ko su ti prijatelji Spajića i Ivanovića, Milatović je rekao da treba pitati Vladu ko su predlozi za ambasadore u Berlinu i Madridu.

Dodao je da su poslali pet imena na mišljenje skupštinskom Odboru za međunarodne odnose, a on će se, kaže, dodatno odrediti nakon te rasprave.

Kako je rekao, dobili su ukupno osam predloga, od kojih su dva vratili Vladi.

Upitan o kojim predlozima za ambasadore će Odbor raspravljati, Milatović je kazao da se radi o ambasadorima u Madjarskoj, pri OEBS-u, u Švajcarskoj, Sloveniji i Severnoj Makedoniji.

On je istakao da je bio razočaran načinom na koji je Vlada pristupila imenovanju ambasadora.

Imena koja su došla, onih 16 imena koja su došla do mene u prvom krugu političkih konsultacija, nisu bila na niovu očekivanog, istakao je Milatović.

On je kazao da prvo sa tim osobama nije razgovarao ni Spajić ni Ivanović, čime je, prema oceni Milatovića, pokazana neodgovornost prema procesu i prema diplomatskoj mreži i ljudima koji treba da predstavljaju Crnu Goru.

Jedina institucija u državi koja je razgovarala sa kandidatima sam ja, a u tim razgovorima uočio sam mnogo nelogičnosti, neki kandidati su imali dvojna državljanstva, kaže Milatović.

Naveo je da neki od kandidata nisu bili na fonu državne spoljne politike Crne Gore.

Bio sam vrlo iznenađen da predlog za ambasadora u Moskvi bude osoba koja nije na fonu države spoljne politike Crne Gore, kazao je Milatović.
 

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Stiže velika promena u bankama

S poslednjim danom juna ističe rok od godinu dana tokom kojeg su banke u Hrvatskoj sa svojim klijentima koji imaju prećutno prekoračenje na računima trebalo da ugovore novo, dopušteno prekoračenje u istom iznosu.

14:10

30.6.2024.

1 d

Podeli: