Region 26

28.06.2024.

10:46

Potvrđeno: Rusi napali Hrvatsku FOTO

Ruska grupa hakera "NoName057(16)" preuzela je odgovornost za sajber napade na hrvatske financijske institucije, koji su se dogodili u sredu.

Izvor: T portal

Potvrđeno: Rusi napali Hrvatsku FOTO
Depositphotos/ tommasolizzul

Podeli:

Među napadnutim institucijama su Ministarstvo finansija, Poreska uprava, Hrvatska narodna banka, Zagrebačka berza. Međutim, na popisu meta ne nalazi se Kliničko-bolnički centar Zagreb koji je u četvrtak takođe bio meta hakerskog napada, zbog čega je ceo sistem bolnice pao.

"Došlo je do sajber napada na deo državne informatičke infrastrukture. Usled toga je zapravo došlo do nedostupnosti stranica Poreske uprave. Službe su odmah reagovale i to je sanirano i normalno funkcioniše. Sada će na forenzici biti da odredi koje su eventualne posledice", izjavio je u sredu Damir Habijan, ministar pravosuđa, uprave i digitalne transformacije.

S druge strane, Kliničko-bolnički centar Zagreb u četvrtak ujutro objavio je da su napadnuti i njihovi sistemi, te da su bili prisiljeni da ih ugase.

Međutim, ozloglašena hakerska grupa najavila je na svom nalogu na društvenoj mreži X da je sledeća njiova meta Austrija.

Podeli:

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom Rusijo"

Nemačka je u petak, u Štadeu kod Hamburga, počela izgradnju prvog od tri planirana kopnena terminala za prijem tečnog prirodnog gasa.

16:00

29.6.2024.

1 d

Podeli: