Region 0

26.06.2024.

10:01

Dodik: Američka administracija drži BiH zarobljenom

Svima je jasno da se američki ambasador u Sarajevu Majkl Marfi igra sa pravosuđem u BiH i pokušava da zagorča život Srbima, s ciljem da joj se oduzme imovina, poručio je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Izvor: Tanjug

Dodik: Američka administracija drži BiH zarobljenom
A.K./ATAImages

Podeli:

Ona je pozvao političke predstavnike Bošnjaka da napuste "podaničku politiku koja ne dopušta BiH da napreduje na evropskom putu.

Povodom odluke Apelacionog veća Suda BiH da odbije žalbu SNSD-a na odluku Centralne izborne komisije BiH, koja je priznala listić PDP-a za Dom naroda parlamenta BiH, istakao da je ovaj neustavni sud američka organizacija koja služi za obračun sa njihovim neistomišljenicima.

"Kako je moguće da dve godine jedna osoba radi i obavlja svoje dužnosti kao delegat i sada neko kaže da to nije u redu. Po istom pitanju donose dvije različite odluke i to pokazuje da kad Marfi pritisne pravosuđe, pravo i pravda izađu kroz prozor, kao i zdrav razum", rekao je Dodik u intervjuu za banjalučki "Glas Srpske".

Istakao je da CIK po njihovom nalogu donosio odluke o ponovnom prebrojavanju glasova i da opet nisu uspeli da obesmisle pravo srpskog naroda da bira jačanje Srpske i očuvanje srpskog identiteta.

"U nemogućim okolnostima, pritisaka, ucena, kao i podmetanja i delovanja kroz neustavne institucije u BiH, pokazali smo da možemo da ojačamo Srpsku. I ovaj njihov pokušaj je na samom startu osuđen na propast, jer budi samo veći bes kod naroda", naveo je Dodik.

On je istakao da je njihova nesreća veća utoliko što narod vidi ko su izdajnici i nemaju nikakve mogućnosti da promene svest srpskog naroda.

"Odluka neustavnog suda je politička, kao i sve što se tamo radi. Politički je i proces pokrenut zbog (Kristijana) Šmita. Sa svim što rade urušili su u potpunosti kredibilitet pravosuđa i to ćemo i dokazati", poručio je Dodik. On je istakao da američka administracija upravlja svim procesima i drži BiH zarobljenom.

"BiH nema profesionalne službenike, nego podanike Amerikanaca", naveo je predsednik Republike Srpske.

Komentarišući izjave potpredsednika Predstavničkog doma BiH i zamenik predsednika NiP-a Denisa Zvizdića o mogućnosti da SNSD ostane bez četvrtog delegata u Domu naroda, Dodik kaže da Zvizdić očito ima slobodnog vremena na pretek, kad često priča samo o Republici Srpskoj.

A, mogao bi, kaže reći nešto o ministru spoljnih poslova u Savetu ministara BiH Elmedinu Konakoviću i njegovim paničnim obećanjima Amerikancima i konekcijama.

"Sve je to isti soj. Napadima na Srpsku pokušavaju da sluđuju narod da se ne bi pričalo o krizi u Federaciji, koja traje godinama. Za razliku od Banjaluke, o Sarajevu danas ne možete da pročitate ništa pozitivno, ako se izuzme neka laž koju američki ambasador u BiH Marfi smisli, sve je crno. Zvizdić je najobičniji pozer, koji puno priča, a ništa važno ne govori", kaže Dodik. Ta "trojka", kaže Dodik, nije ni sama stabilna, zato smo ih i izabrali, jer nisu poput SDA mogli da naprave veliku štetu, jer nemaju ni znanje, a ni mogućnosti.

"Izuzev tajnog delovanja i stavljanja na red rezolucije o Srebrenici u kojoj su takođe bili neuspešni, nisu uspeli da naprave ništa osim što su izazvali krizu iz koje se ne nazire izlaz", naveo je predsednik Srpske i ponovio da su "oni ucenjeni i duboko zavisni od onoga šta će im aminovati američki ambasador u BiH Marfi".

Zato bi, poručio je Dodik, prva stvar koju bi trebalo da promene "ta podanička politika koja ne dopušta BiH da napreduje na evropskom putu. Šmit, Marfi i nametanja stranaca nespojivi su sa EU i to bi trebalo da zna i sam Zvizdić".

Upitan da komentariše optužbe Konakovića na njegov račun o ruskom uticaju, Dodik ističe da vidi da se ministar spoljnih poslova u Savetu ministara "opasno uplašio šta ću o njemu da objavim pa je od silnog straha nastavio da lupa gluposti".

"Ipak, nisam ja taj koga se on plaši. Strah u kosti uterao mu je Marfi, koji mu diše za vratom i preti procesom ako ne bude dovoljno dobar. Izgleda da se ministar Konaković promenio preko noći pa je sve manje tekstova o ozbiljnim navodima o njegovim vezama sa narko-kartelom.

Te promene i dobro ponašanje po američkim standardima uključuju razvaljivanje svakog dogovora sa Republikom Srpskom i napade na mene", naveo je Dodik i dodao: "Konaković koji hoda po svetu kao neka budala, i to sve sa pozicije ministra inostranih poslova, mora da zna da veći deo zemalja u Evropi zna da je Republika Srpska deo rešenja, a ne problema, kako to Bošnjaci predstavljaju.... Kada bi politički predstavnici Bošnjaka bili racionalni i odgovorni prema svom narodu, shvatili bi da je jedino što im ostaje dogovor i saradnja sa Srbima i Hrvatima i da im niko od njihovih takozvanih prijatelja iz međunarodne zajednice ne može omogućiti to što traže. Jedino rešenje je dogovor konstitutivnih naroda. Uvijek smo za razgovor, ali ne sa onima koji su ucenjeni poput Konakovića i koji miniraju svako rešenje i odlaze od stola onda ka to Marfi naredi" .

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ultimatum? Orban traži deo Ukrajine

Među 11 zahteva Mađarske u vezi sa zaštitom prava nacionalnih manjina, ključni kamen spoticanja je određivanje oblasti u Ukrajini sa posebnim nivoom garancija za prava Mađara.

16:53

27.6.2024.

1 d

Podeli: