Region 0

21.06.2024.

15:56

Hrvatski ministar ekonomije: Veoma sam zadovoljan hitrom reakcijom službi nakon nestanka struje

Hrvatski ministar ekonomije Ante Šušnjar rekao je danas da će svi građani koji ostanu bez struje u Dalmaciji struju dobiti u vrlo kratkom roku i tom prilikom pohvalio brz rad službi.

Izvor: Index.hr

Hrvatski ministar ekonomije: Veoma sam zadovoljan hitrom reakcijom službi nakon nestanka struje
Profimedia

Podeli:

"Službe do sada nisu utvrdile da u Hrvatskoj ima bilo kakvog kvara, a u ovom trenutku većina gradova se ponovo snabdijeva strujom. Postoje posebne procedure za vraćanje napona, sve službe su na terenu, a sve službe su na terenu, tako da mislim da svi građani u vrlo kratkom roku dobiju struju“, rekao je Šušnjar u sedištu Hrvatskog operatora prenosnog sastava (HOPS).

On je rekao da su se aktivirali zaštitni mehanizmi, a "ispad" je stigao samo do Zadra, dok je pohvalio brzu i adekvatnu reakciju svih službi. Direktor Sektora za upravljanje elektroenergetskim sistemom HOPS-a Danko Blažević objasnio je da se u takvim slučajevima aktiviraju sistemi relejne zaštite koji reaguju u delić sekunde i maksimalno ograničavaju kvar na područje.

Na pitanje novinara da li postoji opasnost da se incident proširi na Zagreb i šire, Blažević je rekao da je teoretski mogao da zahvati celu Evropu.

On je objasnio da je ceo elektroenergetski sistem kontinentalne Evrope međusobno povezan, a mana toga je što se takvi poremećaji prenose iz sistema jedne zemlje u sistem druge.

Hrvatska elektroprivreda (HEP) je ranije objavila da je prekid u snabdevanju električnom energijom u delovima Republike Hrvatske, odnosno Dalmacije, izazvao međunarodni poremećaj koji je zahvatio više država, a Blažević je naveo da je za istraživanjem ovakvih incidenata na evropskom nivou bave tzv. stručna veća, a predviđeno vreme uviđaja je šest meseci.

Preliminarno je "ispao" određeni dalekovod između Grčke i Albanije i promenjeni tokovi, ali je to "i dalje u sferi spekulacija i neproverenih informacija", rekao je Blažević.

Iako se danas pominje vrhunac toplotnog talasa, Blažević je naveo da se iz perspektive hrvatskog elektroenergetskog sistema ne može govoriti o nekoj posebno velikoj potrošnji električne energije.

"Prošle godine smo oborili rekord u letnjoj potrošnji, danas smo bili daleko od tog rekorda", rekao je on.

Prema njegovim rečima, ne bi trebalo da se desi da pojedini delovi Dalmacije ne dobiju struju, a ne veruje da će se ovakvi poremećaji ponoviti.

Današnji kvar na elektroenergetskoj mreži dogodio se u tri zemlje – prvo je počeo u Crnoj Gori, zatim je nestanak struje zahvatio Bosnu i Hercegovinu, a potom i dio Hrvatske – celu Dalmaciju.

Iz HEP-a je saopšteno da je, kako bi ublažio problem međunarodnog prekida u isporuci električne energije, sve svoje proizvodne kapacitete pustio u potpuni rad kako bi osigurao snabdevanje građana električnom energijom u najkraćem mogućem roku.

Zbog nestanka struje u gradovima su bile nesnosne gužve, semafori nisu radili, a zbog spoljnih temperatura od plus 40, neki su u stanovima izmerili i deset stepeni više.
 

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: