Region 53

21.06.2024.

21:34

"Puklo" sve u regionu, samo u Srbiji stabilno: Struja se vratila, uzrok se još ne zna

Struja je danas posle 12.20 nestala u većini Bosne i Hercegovine, Crnoj Gori, velikom delu Hrvatske i Albaniji. U Srbiji struje ima.

Izvor: B92.net

"Puklo" sve u regionu, samo u Srbiji stabilno: Struja se vratila, uzrok se još ne zna
Profimedia

Podeli:

Hrvatska, Crna Gora, BiH i Albanija su na udaru toplotnog talasa, kao i Srbija, zbog čega se žive u termometrima dižu i na 40 stepeni.

Završeno

19:27

Vučić 2015. napravio ključan potez; Hrvati u šoku: Odbili smo ono što je danas spasilo Srbiju kolapsa

Energetski stručnjak iz Hrvatske Ivica Jakić istakao je da je povećana potrošnja električne energije tokom vrhunca sezone, naročito zbog klima uređaja u brojnim stanovima i apartmanima, mogući razlog za ovakve probleme. 

Jakić je takođe pominjao da je Hrvatska imala priliku da izbegne ovakav kolaps kada joj je ponuđen podmorski kabl koji bi rasteretio dalekovode. Međutim, taj projekat je odbijen, dok je isti podmorski kabl omogućio stabilan prenos električne energije između Srbije i Crne Gore, što je Srbiju zaštitilo od ovakvih problema.

17:36

Asanović: Struja nestala zbog poremaćaja regionalnih razmera za koji se još ne zna uzrok

Izvršni direktor Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) Ivan Asanović zvanično je kazao "Vijestima" da je usled poremećaja regionalnih razmera došlo do nestanka napona u na teritoriji cele Crne Gore, osim severa, kao i do ispada i beznaponskih stanja većih razmera došlo je i u zemljama okruženja - Albanija, Bosna i Hercegovina i značajan deo Hrvatske.

"Uzrok jos nije poznat, a CGES u saradnji sa kolegama iz okruženja radi na rešavanju problema i obezbeđenju napajanja enenergijom svih potrošača u Crnoj Gori", rekao je Asanović.

On je pojasnio da je primarni cilj je da se podigne i uspostavi normalan rad prenosne mreže i intekonekcija.

"A uporedo sa kolegama iz CEDIS-a se obezbeđuje postepeno napajanje svih postrošača u Crnoj Gori".

16:30

Elektroprivreda BiH: Trenutno snabdevamo 50 odsto kupaca

Elektroprivreda BiH saopštila je danas da je u toku proizvodnja 120 megavati struje, čime se zadovoljava 50 odsto kupaca.

Portparolka kompanije Midheta Kurspahić rekla je za Radio Sarajevo da su Hidroelektrane vraćene na mrežu, da se termoelektrane vraćaju postepeno.

"Postepeno ide, Tuzlanski kanton celi je snabdeven, Kanton Sarajevo postepeno", rekla je ona. 

16:26

Direktor Elektroprivrede RS: Za par sati će biti uredno snabdijevanje

Generalni direktor "Elektroprivrede RS" Luka Petrović izjavio je da je snabdevanje električnom energijom stabilizovano u Banjoj Luci i Trebinju.

Petrović je rekao da se na svakih deset minuta stabilizuje sistem i u ostalim opštinama u RS.

"Za par sati će biti kompletno uredno snabdijevanje u RS. U isto vreme se stabilizuju i ostali regioni iz Federacije BiH, Crne Gore i Hrvatske", rekao je Petrović. 

16:24

Većina BiH dobila struju, sistem još juče bio pred raspadom

Normalno snabdijevanje električnom energijom u BiH ponovo je uspostavljeno oko 15 sati u većem delu zemlje, angažovanjem dodatnih proizvodnih kapaciteta i stabilizacijom elektroenergetskog sistema koji je bio pod opterećenjem u nekoliko zemalja u regionu.

Kako je saopšteno iz Operatora nadzornog sistema (NOS), koji vrši nadzor nad prenosom električne energije na visokim naponima, posle 15 časova aktivirali su sva transformatorska postrojenja na naponima od 400 kilovolti i 220 kilovolti.

"Sprovodi se postepeno aktiviranje proizvodnje električne energije“, naveo je NOS.

Dodali su da je već u četvrtak pretio kolaps elektroenergetskog sistema u BiH kada je bilo problema u Grčkoj, Sjevernoj Makedoniji, Albaniji i Crnoj Gori. 

16:06

Kolaps u Podgorici

15:24

Albanija: Kvar počeo na vodu sa Grčkom

Struja u velikom delu Albanije nestala je zbog kvara na interkonektivnom vodu sa Grčkom, a koji je izazvan zbog visokih temperatura.

Operater prenosnog sistema (OST) naveo je da su velike količine prenosa, kao i ekstremne temperature uzroci potpunog isključenja dalekovoda, prenosi Albanijan post.

Nakon prekida, struja se vratila u Tiranu i druge gradove zemlje u kojima je bilo problema.

"Kvar je krenuo od interkonektivnog voda sa Grčkom, a zatim se nastavio kaskadnim efektom u celoj zemlji. Kvar je takođe identifikovan na pruzi Prizren. Iz početnog ukrštanja proizilazi da su velike količine prenosa, kao i ekstremne temperature uzroci potpunog isključenja dalekovoda", naveo je OST i dodao da preduzima mere za vraćanje električne energije svim potrošačima.

15:12

HR: Struja se postepeno vraća u Dalmaciju

Električna energija bez koje je ranije danas ostala cela Dalmacija počela je postepeno da se vraća, prenose hrvatski mediji.

Najkasnije do 15.30 sati cela teritorija Dalmacije trebalo bi da dobije električnu energiju, javila je Hina. Za sada su u elektromrežu uključeni delovi Splita, kao i drugih gradova i mesta.

Osim nestanka struje sada se, međutim, pojavio i problem nestanka interneta. Struja nije nestala samo u Dalmaciji, već je nije bilo u delovima BiH, Slovenije, kao i Crne Gore u kojoj je navodno i došlo do kvara, prenosi Hina.

Zbog nestanka struje su po gradovima bile ogromne gužve na ulicama, a zbog spoljnih temperature koje su premašivale 40 stepeni Celzijusa, neki su u stanovima merili i desetak stepeni više temperature.

U Splitu su vatrogasci imali 25 intervencija zbog ljudi koji su ostali zarobljeni u liftovima. Hrvatska elektroprivreda (HEP) saopštila je da je prekid snabdevanja električnom energijom u delovima Hrvatske izazvao međunarodni poremećaj koji je zahvatio više zemalja.

Hrvatski operator prenosnog sistema radi na analizi sa operatorima susednih zemalja kako bi se utvrdio uzrok.

Za ublažavanje problema međunarodnog prekida snabdevanja električnom energijom Hrvatska elektroprivreda stavila je u puni pogon sve svoje proizvodne kapacitete kako bi se osiguralo snabdevanje strujom građana u što kraćem vremenskom roku.

Raspad elektroenergetske mreže dogodio se kroz tri države, pri čemu je najpre krenuo iz Crne Gore, potom je prekid struje zahvatio Bosnu i Hercegovinu, a zatim i deo Hrvatske. Bez struje je bila i skoro cela Albanija.

15:12

Albanija: Kvar je počeo sa interkonektivnog voda sa Grčkom

Struja u velikom delu Albanije nestala je zbog kvara na interkonektivnom vodu sa Grčkom, a koji je izazvan zbog visokih temperatura.

Operater prenosnog sistema (OST) naveo je da su velike količine prenosa, kao i ekstremne temperature uzroci potpunog isključenja dalekovoda, prenosi Albanijan post. Nakon prekida, struja se vratila u Tiranu i druge gradove zemlje u kojima je bilo problema.

"Kvar je krenuo od interkonektivnog voda sa Grčkom, a zatim se nastavio kaskadnim efektom u celoj zemlji. Kvar je takođe identifikovan na pruzi Prizren. Iz početnog ukrštanja proizilazi da su velike količine prenosa, kao i ekstremne temperature uzroci potpunog isključenja dalekovoda", naveo je OST i dodao da preduzima mere za vraćanje električne energije svim potrošačima.

Bez struje su ostali Tirana, Drač, Elbasani, Gjirokastra, Kukeši, Leža, Saranda i Skadar. Bez struje su, pored Albanije, ostale i Crna Gora, BiH i veliki delovi Hrvatske.

15:10

HEP: Popravka energetskog sistema će potrajati, u pitanju je ogroman kvar

Radovi na popravci energetskog sistema će potrajati jer je u pitanju ogroman kvar, saopšteno je danas iz Hrvatske elektroprivrede (HEP).

Cela Dalmacija, delovi Crne Gore i Bosne i Hercegovine više od sat vremena nisu imali struju - u Splitu se vratila struja, ali dobar deo Dalmacije i dalje ima probleme, prenosi Dalmacija danas.

"Kvar je krenuo iz Albanije i Crne Gore. Polako vraćamo trafostanice pod napon. Konjsko i Zakučac su pod naponom, radi se i na vraćanju drugih trafostanica. To je postupak koji traje, teško je reći kada će svi potrošači dobiti struju. Veliki je kvar, ne sećam se zadnjih 20-ak godina da je na tako širokom području bio tako veliki kvar", rekli su iz HEP-a za Radio Dalmaciju. Dalmacija danas nezvanično saznaje da se u ovoj fazi uvozi struja iz Grčke, kao i da su radovi na auto-putu u Crnoj Gori izazvali prekid ispostave električne energije.

15:03

Ovo je uzrok totalne havarije u regionu? Krenule međusobne optužbe

Nije poznat tačan uzrok ogromne havarije koja je danas bez struje ostavila ceo region, osim Srbije, kaže crnogorski ministar energetike. Iz Hrvatske kažu da problem nije kod njih.

Kako je navedeno ranije, oko 12.25 bez struje su ostali skoro cela Crna Gora, Dalmacija u Hrvatskoj, dobar deo BiH, kao i delovi Albanije.

15:00

Haos u Dalmaciji: "Odjesnom je sve uhihnulo"

Bez struje je bila cela Dalmacija, Crna Gora, veći deo Bosne i Hercegovine, kao i Albanija, čak su neki navodili da je i deo Grčke ostao bez snabdevanja električnom energijom.

"Odjesnom je sve uhihnulo", javljali su stanovnici Dalmacije hrvatskim medijima i po društvenim mrežama.

Hrvatski Večernji list je naveo da se ne može dobiti nikakva informacija od Hrvatske elektro-privrede, a Index.hr je preneo da su "pale" stranice HEP-a. Kada su ponovo proradile izdato je saopštenje, u kom je navedeno da je prekid usnabdevanju strujom nastao zbog međunarodnog poremećaja koji je zahvatio više zemalja. "Hrvatski operater prenosnog sistema radi analizu sa operatorima ssistema susednih zemalja kako bi se utvrdio uzrok", dodali su iz HEP-a.

Navedeno je da i da je HEP, kao bi ublažio posledice masovnog nestanka struje, u pun pogon stavio sve svoje proizvodne kapacitete.  

Hrvatski mediji javljaju da je u Splitu potpuni kolaps u saobraćaju jer ne radi ni jedan semafor, kao i da gradom odjekuju sirene Hitne pomoći. Navedeno je i da je u tom gradu struja nakratko došla, da bi potom opet nestala. 

14:33

Kolaps u Sarajevu

Širom Bosne i Hercegodine došlo je do nestanka struje, što je u popodnevnik časovima izazvalo saobraćajni kolaps u Sarajevu, javlja portal Klix.ba.

Zbog prekida struje ne rade semaforima, a na raskrsnicama i putnim pravcima formirane su kolone automobila.

Određeni broj građana je ostao zaglavljen u liftovima, te na rešavanju tog problema rade vatrogasci.

Takođe, i kompanije zadužene za održavanje zgrada su uključene u spasavanje zaglavljenih građana. 

14:10

U Srbiji ima struje

"U Srbiji je situacija stabilna. Havarija u regionu ne utiče na nas. Snabdevanje električnom energijom je stabilno i bez ikakvih problema", rečeno je u EPS.

14:02

13:40

Crna Gora bez struje

Kako je objavljeno na društvenim mrežama, kao i u crnogorskim medijima, do nestanka struje je došlo zbog ispada na mreži u Crnoj Gori, što je potvrdila i tamošnja elektrodistribucija.

Podgorička Pobjeda je objavila potom da je izbio požar na jednom dalekovodu i da se ne zna kada će problem biti rešen.

U međuvremenu su se oglasili nadležni, električna energija se vratila u Podgoricu i Budvu. Takođe, javljeno je i da se struja postepeno vraća i u BiH, jer su uključeni blokovi u Tuzli i Kaknju

53 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Doneta odluka – gotovo je: Kino, šta ćeš sad?

Evropska komisija (EK) objavila je danas da je u skladu sa najavom iz juna uvela privremene više carine na uvoz električnih vozila (EV) iz Kine, istovremeno naglasivši da razgovori sa Pekingom o rešenju cele situacije i dalje traju.

16:53

4.7.2024.

1 d

Svet

Sprema se haos? Ukrajina odbija

Ukrajina neće produžavati gasni sporazum sa Rusijom izjavio je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski i dodao da su u toku pregovori o slanju prirodnog gasa iz Azerbejdžana u Evropsku uniju.

9:39

4.7.2024.

1 d

Podeli: