Region 13

21.06.2024.

7:49

Ovo je rat; "Krv ponovo teče ulicama Crne Gore"

Krv ponovo teče Crnom Gorom, pišu podgorički mediji, navodeći većina pripadnika organizovanih kriminalnih grupa je izašla iz pritvora jer im sud nije izrekao ni prvostepenu presudu tri godine nakon određivanja pritvora.

Izvor: Vijesti, Blic

Ovo je rat; "Krv ponovo teče ulicama Crne Gore"
Tanjug/AP Photo/Risto Bozovic

Podeli:

Podsetimo, od posledica postavljene bombe u četvrtak sun a Cetinju poginuli Petar Kaluđerović i Dragan Roganović, pripadnici škaljarskog klana. Povrede u eksploziji su zadobila još dvojica pripadnika škaljarskog klana, Tanasije Jovanović i Mihajlo Borozan.

Opravdano se sumnja da je ovo nastavak rata crnogorskih klanova od kojeg su bezbednosne službe Crne Gore strahovale mesecima jer su u poslednjih nekoliko meseci na slobodu izašli brojni pripadnici ta dva klana, preneo je Blic.

Kako pišu "Vijesti", većina pripadnika organizovanih kriminalnih grupa je izašla iz pritvora jer im sud nije izrekao ni prvostepenu presudu tri godine nakon određivanja pritvora. Najveći broj članova koje je policija zavela kao pripadnike OKG, kako pišu "Vijesti", nalaze se baš na Cetinju.

Kako su mediji preneli, nastradali Dragan Roganović je bokser sa Cetinja i pripadnik škaljarskog klana. On je 2017. godine izbegao smrt kada mu je napadač sa automatskom puškom "kalašnjikov" prišao sa leđa i ispalio metak od kojeg mu je povređen kičmeni pršljen.

Roganović je, kako su tada pisali mediji, vlasnik kafe bara "Akapulko". Navodno, osim toga, bio je telohranitelj Gorana Radomana koji je 2015. godine ubijen u Beogradu. Radoman je prva žrtva sukoba škaljarskog i kavačkog klana, a sumnja se da je ubijen zbog nestanka 300 kilograma kokaina u Valensiji.

Kaluđerović je uhapšen i određen mu je pritvor nakon što mu je forenzičkim veštačenjem utvrđeno prisustvo čestica eksplozivnih materija (pentrita i TNT). Nije poznato kada je i zbog čega izašao iz pritvora.

Povređeni Tanasije Jovanović se nalazi u teškom stanju i životno je ugrožen. Međutim, Jovanović više od deset godina puni stranice crne hronike jer je više puta pokušao da ubije svog kuma. Navodno, kako pišu crnogorski mediji, on je 2015. godine sumnjičio da je pokušao da ubije svog kuma, Neđeljka Perovića na Cetinju, kada je ispalio pet hitaca. Perović je, pukom srećom, uspeo da izbegne svaki metak. Tri godine kasnije, Jovanović je ponovo pokušao da ubije Perovića koji je tada teško ranjen. Nakon bekstva, Jovanović se nagodio sa tužilaštvom i odležao je četiri godine i osam meseci zatvora. I sam Jovanović je ranije bio ranjavan, a bio je i meta nepoznatih počinilaca koji su mu zapalili motocikl. Na njega je pucano u julu 2013. godine kada mu je napadač prišao sa leđa i sasuo u njega šest metaka.

"Ovo je alarm"

Reporter Televizije Crne Gore (TV CG) pitao je građane Cetinja kakvo je njihovo mišljenje o jutrošnjoj eksploziji.

"Tragično. Prvo, to se nikad u ovom gradu nije dešavalo, ovde si mogao da spavaš na klupi. Ovde stari Cetinjani nisu zaključavali svoja vrata. Ovo je alarm i ovo ne pripada Cetinju, a ni oni Cetinjanima", kaže jedan od građana.

Kriminolog Dobrivoje Radovanović za "Blic" navodi da će rat ova dva sukobljena klana prestati kada klanovi nestanu.

"Međutim, tu nastaje problem jer sada ne postoji jedan bos koji će da dođe i da kaže: 'E sada prestajemo'", objašnjava on za "Blic".

Kako kaže, pripadnici kriminalnih klanova su sada i mlađe osobe koje nastavljaju da rade ono što su stariji pre njih. "Nažalost, u ratu ovih klanova ima i primesa krvne osveta", kaže kriminolog Radovanović.

Podeli:

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ultimatum? Orban traži deo Ukrajine

Među 11 zahteva Mađarske u vezi sa zaštitom prava nacionalnih manjina, ključni kamen spoticanja je određivanje oblasti u Ukrajini sa posebnim nivoom garancija za prava Mađara.

16:53

27.6.2024.

1 d

Podeli: