Region 0

20.06.2024.

11:12

"I mediji i javnost moraju da znaju šta nam dolazi"

Na samom pragu kalendarskog leta stigao je vrlo ozbiljan toplotni talas, na koji se skreće pažnja još od prošle sedmice, piše Ivan Šolić za Slobodnu Dalmaciju.

Izvor: Slobodna Dalmacija, Ivan Šolić

"I mediji i javnost moraju da znaju šta nam dolazi"
EPA-EFE/CIRO FUSCO

Podeli:

"Svesni smo da često u medijskom prostoru pojedine promene vremena dobijaju previše pažnje i prostora, a da ih možda i ne zaslužuju, pa neretko one koje to zaslužuju ne budu shvaćene ozbiljno. Stoga, jako je važno o atmosferskim procesima izveštavati objektivno. U tom tonu, nadolazeći toplotni talas zaslužuje punu pažnju, kako medija tako i javnosti", napisao je on.

Podsetio je da je hrvatski hidrometeorološki zavod DHMZ već izdao upozorenje na veoma visoke temperature za sve regione Hrvatske, što je nešto, kako navodi, što se ne viđa tako često. Ističe i da DHMZ upozorava javnosti na moguće zdravstvene rizike.

"Iz, nama ne baš tako dalekih, Turske i Grčke, na žalost, stižu vesti o ljudskim žrtvama koje je uzeo toplotni talas koji je na tom području Evrope doneo izuzetno ekstremne temperature vazduha. Jako je važno da ozbiljno shvatite upozorenje DHMZ-a, kao i savete lekara, da se držite hladovine i potražite osveženje", naveo je Šolić.

Prema njegovim rečima, najviše temperature u Hrvatskoj će se meriti na krajnjem istoku zemlje, te u Posavini, gde bi živa u termometru mogla preći 40 C. Kada je pak o Dalmaciji reč, najviše temperature meriće se na području Knina i Sinja, kao i uz reku Neretvu, do čak 40 C.

"Poput dnevnih, i noćne temperature vazduha biće nesnošljive i vrlo visoke. Bez upaljenog klima uređaja, u Dalmaciji se neće moći spavati idućih dana", piše Šolić.

Takođe, biće i "pustinjskog ambijenta" u Dalmaciji u idućim danima jer stiže veća količina čestica pustinjskog peska, koja će biti prisutna u vazduhu sve do drugog dela subote, kada bi se njegova koncentracija, prema prognozama, trebala smanjiti.

Šolić je takođe upozorio da promena vremena stiže u subotu i da postoji mogućnost olujnog nevremena u subotu u kontinentalnom delu, pa se građanima preporučuje da prate meteoalarm DHMZ-a i meteorološki radar.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: