Region 10

19.06.2024.

10:58

Ako ovo stigne do nas… FOTO

U susednu Hrvatsku je stigla ogromna količina saharskog peska, što potvrđuju i satelitski snimci koje su objavili meteorolozi.

Izvor: Večernji list

Ako ovo stigne do nas… FOTO
EPA-EFE/RAMON DE LA ROCHA

Podeli:

Upkros anticiklonu i toplotnom talasu, nebo će zbog toga biti mutno, a ponegde i žućkaste boje, piše portal Istramet.

"Snažni vetrovi uz izražena vertikalna uzdizanja vazduha prouzrokovali su ‘zarobljavanje’ sitnih čestica saharskog peska u atmosferi. Reč je u uobičajenoj situaciji na prednjoj strani ciklona koji se sada nalazi na Pirenejskom poluostrvu, samo će ovog puta količina prašine ponovno biti daleko veća od uobičajenih vrednosti", navedeno je u izveštaju, čije delove je preneo Večernji list.

Očekuje se da će vetar dostizati brzinu i do 250 km/h, što će pogodovati transportu peska na sever.

Hrvatski meteorolozi prognoziraju i da će takva situacija trajati sve do početka iduće sedmice, nakon čega bi trebalo da se atmosfera potpuno raščisti.

U međuvremenu se oglasio I hrvatski hidrometeorološki zavod. "Vazduh koji ovih dana pristiže nad Hrvatsku ne donosi samo vrućinu, nego i pesak, kog će posebno biti u petak, a već jutros se mogao uočiti na satelitskim snimcima", navedeno je.

Inače, saharski pesak, poznat i kao pustinjska prašina, čest je fenomen koji se javlja kada snažni vetrovi podignu sitne čestice peska i prašine iz Sahare, najveće pustinje na svetu. Ova prašina putuje hiljadama kilometara, prelazeći kontinente i okeane, često stižući do Evrope, Amerike, pa čak i Azije.

Podeli:

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Doneta odluka – gotovo je: Kino, šta ćeš sad?

Evropska komisija (EK) objavila je danas da je u skladu sa najavom iz juna uvela privremene više carine na uvoz električnih vozila (EV) iz Kine, istovremeno naglasivši da razgovori sa Pekingom o rešenju cele situacije i dalje traju.

16:53

4.7.2024.

1 d

Svet

Sprema se haos? Ukrajina odbija

Ukrajina neće produžavati gasni sporazum sa Rusijom izjavio je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski i dodao da su u toku pregovori o slanju prirodnog gasa iz Azerbejdžana u Evropsku uniju.

9:39

4.7.2024.

1 d

Podeli: