Region 0

18.06.2024.

14:59

Preminulo troje pacijenata zaraženih legionelom

Troje pacijenata koji su zaraženi legionelom u Hrvatskoj je preminulo, javljaju hrvatski mediji.

Izvor: Jutarnji.hr; Danas.hr; Index.hr

Preminulo troje pacijenata zaraženih legionelom
Shutterstock/Gorodenkoff

Podeli:

Kako saznaje Danas.hr, ukupno je zaraženo šest ljudi i to u bolnici. Portal navodi da svi zaraženi imaju teške komorbiditete i da su imunokompromitovani.

Podsetimo, pethodno je saopšteno da je pet pacijenata hospitalizovanih u bolnici Rebro KBC-a Zagreb zaraženo legionelom, što je potvrdio Milivoj Novak, pomoćnik direktora za kvalitet.

"Odmah smo alarmirali Hrvatski zavod za javno zdravstvo koji je napravio sve analize i bakterija je izolovana u vodovodnom sistemu. U ovom trenu je u toku pasterizacija, odnosno ispušta se vrela voda iz svih slavina u bolnici", izjavio je.

Nakon što je ustanovljeno da imaju zaražene pacijente, započeta je istraga odakle je krenula zaraza jer je poznato da se može proširiti ili iz klima-uređaja ili iz vode. Epidemije ove bolesti uglavnom su povezane s vodovodom bolnica, hotela i javnih kupališta ili bazena. Uglavnom nema prenosa bolesti s čoveka na čoveka.

Legionarska bolest atipična je upala pluća, uzrokovana bakterijom. Leči se antibioticima, azitromicinom, kinolonima ili rifampicinom. 

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina "da", Srbija "ne"

Ukrajina i Moldavija, po ubrzanoj proceduri i preskačući uobičajeni vozni red, danas počinju pristupne pregovore sa Evropskom unijom.

8:05

25.6.2024.

1 d

Podeli: