Region 4

14.06.2024.

20:05

Radovan Karadžić proteklih dana više puta gubio svest: Povredio glavu, kuk, rebra i ramena

Radovan Karadžić, prvi predsednik Republike Srpske, koji se nalazi u britanskom zatvoru na ostrvu Vajt, proteklih dana više puta je padao u nesvest.

Izvor: Novosti

Radovan Karadžić proteklih dana više puta gubio svest: Povredio glavu, kuk, rebra i ramena
Profimedia

Podeli:

Njegovo zdravstveno stanje je veoma loše, a ne pruža mu se nikakva medicinska pomoć.

Karadžićeva ćerka Sonja Karadžić Jovičević rekla je za "Novosti" da je njen otac u poslednjih šest dana nekoliko puta gubio svest i prilikom padova povredio je glavu, kuk, rebra i oba ramena.

"Svaki put su ga dovlačili iz kupatila ili hodnika i ostavljali u ćeliji bez nadzora, medicinske pomoći i ispitivanja.Za ovih više od dva meseca od prošlog alarmantnog stanja, nije imao nikakvu dijagnostičku proceduru, pa samim tim ni terapiju za postojeće probleme. Njegovo zdravstveno stanje je sve ozbiljnije," rekla je Sonja.

Ona navodi da je i običnom laiku jasno da je Radovanu Karadžiću hitno potrebna stručna lekarska pomoć, kao što je sada svima potpuno jasno da je njegov život svakodnevno ugrožen.

"Ovo se više ne može nazvati jednostavnim pokušajem ubistva, jer je ovo sistematsko, nehumano lišavanje čoveka njegovih prava na medicinsku pomoć u cilju izazivanja nepovratne štete i posledica, kako bi došlo do spore, mučne i sigurne smrti," navodi Sonja Karadžić Jovičević.

Karadžić je i u aprilu imao ozbiljne zdravstvene probleme i trpio velike bolove, ali mu nije ni omogućeno, niti pruženo nikakvo lečenje. Tada je bilo neophodno da ga hitno pregleda bar urolog. Zatvorski lekar u ambulanti, koja ne poseduje ni osnovnu dijagnostiku i služi samo za razgovor, preporučio je hitan i temeljan pregled urologa sa kompletnom obradom i pravilnim određivanjem adekvatne terapije. To je utvrdio na osnovu Karadžićevog izgleda i njegovih tegoba.

Međutim, kako je Sonja Karadžić posle toga obelodanila, nisu urađene čak ni osnovne i najjednostavnije dijagnostičke procedure, pa se ne može govoriti da mu je data adekvatna terapija.

O svim ovim zdravstvenim problemima Karadžića i nemogućnosti lečenja obaveštena je Grasijela Santana predsednica Mehanizma za krivične sudove u Hagu. Njoj su Karadžićevi advokati poslali desetine dopisa sa primerima i dokazima kontinuirane torture, kojoj je Karadžić izložen gotovo tri godine, ali ona nije imala kometar. Sud nije prihvatio ni da se Karadžić prebaci u neki drugi zatvor, u bolnicu na lečenje ili vrati u Sheveningen, gde bi mogao da se leči u holandskoj bolnici u kojoj su lečeni svi haški pritvorenici.

Mehanizam u Hagu je sebe proglasio za kontrolora uslova u kojima njihovi osuđenici izdržavaju kazne, ali potpuno ignorišu kada su ti uslovi nemogući i kada se očigledno krše osnovna ljudska prava zatvorenika, poput prava na lečenje, ili ispoljavanje vere, kakav je slučaj sa Karadžićem.

Zatvor "Vajt" u kojem Karadžić izdržava kaznu doživotne robije ima reputaciju jedne od najgorih zatvorskih ustanova u Velikoj Britaniji i ne ispunjava uslove, koji su predviđeni standardima evropskih država.

Podeli:

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Gotovo je i s ruskim gasom?

Belgija, jedan od najvećih evropskih uvoznika tečnog prirodnog gasa (LNG) iz Rusije, pozvala je EU da zabrani uvoz ruskog goriva, upozoravajući da kompanije ne mogu raskinuti dugoročne ugovore osim ako blok ne uvede sankcije.

14:12

27.9.2024.

1 d

Podeli: