Region 0

03.04.2024.

12:47

"Ne može neko pretendovati da bude premijer bez izbora"

Lider HDZ, aktuelni premijer Andrej Plenković ponovio je danas da predsednik Hrvatske Zoran Milanović ne može da pretenduje da bude premijer Hrvatske, jer ne učestvuje u izbornoj kampanji.

Izvor: Tanjug

"Ne može neko pretendovati da bude premijer bez izbora"
TANJUG/ FOTO HINA/ ADMIR BULJUBAŠIĆ/ bs

Podeli:

“Ne može neko pretendovati da mimo izbora bude premijer. Došli smo u fazu demokratije da neko ko želi da bude predsednik Vlade, treba da ide u kampanju.|Zamislite da ja kažem da ću samo gledati mesec dana šta se događa, biti malo kod kuće, umorio sam se, pa kad vi dobijete, onda ćete me staviti za premijera… To nije normalno”, rekao je Plenković.

Plenković je to rekao iako ga je analitičar Žarko Puhovski pozvao ranije danas da, kako je rekaio, bude obazriviji u igranju s ustavnim normama, odnosno samim smislom vladavine prava, Puhovski je, ne sporeći da potezi Milanovića nisu u skladu sa Ustavom, podsetio da u Hrvatskoj premijer može biti neko ko ne učestvuje u izbornoj kampanji, ako iza sebe ima podršku većine u parlamentu, te da je to bilo u slučaju Tihomira Oreškovića. Plenković, međutim, poručuje da "ko će biti predsednik Vlade, biće i predsednik HDZ-a", te dodao da je tako govorio i ranije.

Upitao je "odakle autoritet" da neko vodi Vladu, ako nema poštovanje partnera.

"Pa nije to kompanija. Vlada nastaje iz poverenja na izborima. Autoritet dolazi i izvire od poverenja naroda. Sve drugo su pokušaji ispod nivoa… Treba se pošteno takmičiti. Postoje načini kako, a ne ovako. Meni je to totalno smešno", rekao je Plenković novinarima u Zagrebu.

Upitao je šta bi bilo da je na izborima 2016. on rekao da se neće sučeljavati u kampanji.

"Budimo realni. Držimo se tradicije demokratske prakse. Stvari su toliko otišle na bolje da imati narativ da nam nikad nije bilo gore, stvarno je smešno, to može samo neko ko ništa ne prati. Deluje li vam da u Zagrebu ima drame? Ne vidim hiljade ljudi koji su nesrećni i viču da je najgora kriza”, rekao je Plenković, prenela je zagrebačka N1 tv..

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: