Region 0

01.04.2024.

16:22

Dodik: Niko u Srpskoj neće dozvoliti kolonijalnu perspektivu BiH

Situacija u BiH je stabilna i bezbednosna situacija nije ugrožena, što je potvrdio i general-major Eufora, poručio je danas predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Izvor: Tanjug

Dodik: Niko u Srpskoj neće dozvoliti kolonijalnu perspektivu BiH
Profimedia

Podeli:

Istakao je da je, ipak, američko nametanje rešenja u vidu poslednjeg nelegalnog intervenisanja Kristijana Šmita poremetilo odnose u BiH i dovelo do zastoja u funkcionisanju države, jer, kako ukazuje, bošnjački faktor ne pokazuje spremnost da se odrekne udovoljavanja strancima.

"Amerika, Britanija i Nemačka imaju svoje viđenje BiH, koje je antidejtonsko i antiustavno, i niko u Srpskoj neće dozvoliti da jedna takva kolonijalna perspektiva BiH postane realnost.

Prete ne samo sankcijama, nego i vojnim delovanjem s ciljem podizanja tenzija, kako bi se duboko usadio strah narodu da će Amerika opet pokazati svoju silu ako se ne 'popravimo'", napisao je Dodik na društvenoj mreži Iks.

Istakao je da rušenje dogovora u BiH odgovara Bošnjacima i Amerikancima.

"Nakon svake intervencije možemo čuti šampione 'trojke' kako to podržavaju ili neuravnoteženog (ministar odbrane u SM BiH) Zukan) Heleza kako pravi dronove o kojima niko u BiH ništa ne zna. Možda pravi igračke i zamajava kompletnu javnost, ali činjenica je da njegove pretnje i blebetanja nisu bezopasni jer podižu tenzije i stvaraju strah kod lokalnog stanovništva", naveo je Dodik.

Poručio je da će se Srpska uvek zalagala za mir i stabilnost, kao i za mirna rešenja i to je, kako navodi, naše trajno opredeljenje.

"Svaka pretnja i zveckanje oružjem dolaze iz Federacije i to smo toliko puta čuli od svih njihovih predstavnika, pa čak i onih verskih. Ono što nismo čuli su reakcije stranaca na njihovo ponašanje. To nas ne iznenađuje jer je jednostran pristup njihov način delovanja", naveo je Dodik.

Ukazao je da se Evropa i celi svet danas suočavaju s ozbiljnim pretnjama.

"Terorizam je nešto o čemu se više ne može ćutati i zabrinjavajuća je tišina stranih zvaničnika na izjave Bošnjaka koji su u ratnim godinama bili povezani s radikalnim islamistima, a za neke ne možemo reći da to nije slučaj i danas. Njihovo nereagovanje ima za cilj da zapali Balkan. Mada, ne možemo biti sigurni da oni ne žele upravo to, jer tako se i njihovo prisustvo zadržava u BiH te se preko naših leđa nastavljaju ratovi s Rusijom", naveo je predsednik Republike Srpske.

Poručio je i da niko neće ukidati Srpsku, niti će tako nešto proći.

"Srpska će dati odgovore na sve napade i pretnje, ali i pokazati odlučnost da se odupre svemu što je pred nama. Zajedno sa Srbijom, naći ćemo način da se zaštiti srpski narod", poručio je Dodik.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Totalni preokret: Sneg

Hrvatski Državni hidrometeorološki zavod objavio da ovog vikenda sledi oproštaj od paklenog leta i da u tu zemlju stiže ozbiljno zahlađenje.

11:30

6.9.2024.

1 d

Podeli: