Politika 8

28.10.2024.

10:37

Vučić poručio: "Želimo bratsku politiku"; "Verujem da neću morati da ponavljam..."

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i mađarski predsednik Tamaš Šujok obratili su se medijima nakon tet-a-tet razgovora u Palati Srbija.

Izvor: B92.net

Vučić poručio: "Želimo bratsku politiku"; "Verujem da neću morati da  ponavljam..."
Printscreen/buducnostsrbijeav

Podeli:

Predsednik Vučić izjavio je na početku obraćanja rekao da Mađarsku doživljavamo ne samo kao strateškog partnera već i kao iskrenog prijatelja. Dodao je da je veoma srećan što danas ima priliku da ugosti mađarskog predsednika u Beogradu.

"I ne samo u Beogradu, ići ćemo danas i posle zajedničkog ručka i u Čurug i u Žabalj. Odnosi između Srbije i Mađarske su na najvišem nivou tokom naše teške istorije. Zahvalan sam madjarskim čelnicima, predsedniku Aderu, Viktoru Orbanu pre svega i prethodnoj predsednici Katalin Novak, i poštovanom predsedniku Tamašu Šujaku na uvek iskrenom zalaganju za dobre, otvorene i prijateljske odnose sa Srbijom", naveo je Vučić u obraćanju u Palati Srbija.

Naglasio je da mađarski narod i Mađarska kao država uživaju veliku popularnost u Srbiji.

"Rekao bih da mađarski narod doživljavamo kao iskreno prijatelja. I sve ovo što ćemo danas zajednički da radimo, verujem da će biti još jedan beočug u lancu našeg još čvršćeg i jačeg prijateljstva. Mi imamo i brojne zajedničke interese. Uz zahvalnost za podršku na našem evropskom putu, želeo bih da kažem da je ekonomija ono što na najbolji mogući način potvrdjuje naše političke veze", naglasio je Vučić.

Takođe je najavio veliki broj ekonomskih projekata o čemu možete čitati na našoj BIZ stranici. 

Predsednik Srbije je naglasio da je u odnosima Srbije i Mađarske posebna uloga vojvođanskih Mađara, a posebno se zahvalio predsedniku Saveza vojvođanskim Mađara Balintu Pastoru, koji je prisustvovao današnjim razgovorima sa mađarskim predsednikom.

"Srbija želi politiku poštovanja, međusobnog uvažavanja i prijateljstva, kao i bratskoh odnosa i verujem da se više neće desiti sitacija da ponavljam da se stavi mađarski natpis na železničkoj stanici. Za nas je SVM most prijateljstva i bratstva sa Mađarskom. Tako je bilo i biće", istakao je Vučić.

Mađarski predsednik je izjavio da će njegova zemlja učiniti sve da Srbija što pre postane punopravna članica EU.

Takođe je izrazio zahvalnost predsedniku Srbije i srpskom narodu što mađarski narod u Srbiji ima stabilnu poziciju i što živi u sređenim okolnostima.

"Zaista smatramo da su njihova prava ispoštovana i mi Mađari činimo sve, sa naše strane, da Srbima u Madjarskoj učinimo sve za očuvanje njihovog identiteta", rekao je Šujok.

On je zahvalio Vučiću što se zalaže za sve inicijative koje idu u prilog prijateljskoj saradnji i doprinose opstanku madjarske manjine u Srbiji.

Naglasio je da je upravo zbog toga za njega veoma velika čast što danas ima priliku da zajedno sa predsednikom Vučićem poseti Čurug i da zajednički odaju poštu nevinim žrtvama i sa jedne i sa druge strane.

"Dozvolite mi da svima vama poželim zdravlja i istrajnosti, da možemo da nastavimo ovu uspešnu saradnju naše dve zemlje. Uveravam vas da ću ja, što se mene lično tiče, raditi na tome i u budućnosti", rekao je Šujok.

Podsetimo, predsednik Mađarske stigao je u nedelju uveče u Srbiju, a jutros mu je priređen svečani doček ispred Palate Srbija.

Šujoka je dočekao predsednik Srbije, uz intoniranje himni dve zemlje, nakon čega je usledio tet-a-tet susret i sastanak delegacija dve zemlje.

Podeli:

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: