Politika 41

27.10.2024.

22:35

Uživo Oglasile se sirene: Kreće novi napad; Broje se mrtvi

Teheran je zatražio hitno zasededanje Saveta bezbednosti UN zbog napada Izraela na Iran u petak, saopštila je iranska misija pri Ujedinjenim nacijama.

Izvor: B92.net

Oglasile se sirene: Kreće novi napad; Broje se mrtvi
Tanjug/AP Photo/Hussein Malla

Podeli:

''Islamska Republika Iran traži od predsedavajućeg Saveta bezbednosti da sazove hitan sastanak kako bi razmotrili ovo ozbiljno kršenje i nezakonite radnje i priveli ovaj zločinački režim pravdi“, navodi se u pismu stalnog predstavnika Irana pri UN Amira Saida Iravanija.

Sve najnovije vesti o sukobu na Bliskom istoku pratite u blogu B92.net UŽIVO

Uživo

23:06

Hezbolah je danas iz Libana lansirao oko 90 raketa na sever Izraela, prema podacima IDF-a. U jednom od raketnih napada troje je ranjeno u Tamri. U odvojenom napadu dronom ranjena su dvojica u industrijskoj zoni u Galileji
 

22:34

U izraelskom napadu poginulo 7 osoba

U izraelskim vazdušnim napadima na južni Liban poginulo je sedam osoba, među kojima su i troje medicinskih radnika koji su obavljali humanitarnu misiju u gradu Ain Bal, saopštilo je Ministarstvo zdravlja Libana, prenosi libanski tv kanal Al Majadin.

"U jednom od najrazornijih izraelskih vazdušnih napada, pogođen je medicinski centar u gradu Ain Bal, ubivši tri bolničara koji su bili unutra i pružali pomoć civilima pogođenim ranijim bombardovanjem", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je u napadu skoro potpuno uništena medicinska ustanova, dok timovi civilne odbrane aktivno rade na oporavku žrtava i zbrinjavanju povređenih. Ministarstvo zdravlja Libana je dodalo da je u proteklih nekoliko sati u izraelskoj agresiji na tu zemlju poginulo 19 osoba, a 108 je povređeno.

Izraelska agresija na Liban dovela je do velike štete na infrastrukturi u raznim selima, a vazdušni udari su pogodili stambene i poljoprivredne oblasti, kao i nekoliko javnih objekata. Lokalne vlasti proglasile su vanredno stanje u više gradova, a u nekim regionima došlo je do značajnog raseljavanja jer stanovnici napuštaju svoje domove iz bezbednosnih razloga.

21:10

Egipat predložio prekid vatre

Egipat je predložio prekid vatre u Pojasu Gaze kako bi olakšao potencijalnu razmjenu zarobljenika, s ciljem dugotrajnijeg primirja, objavio je egipatski predsjednik Abdel Fatah Al-Sisi.

"Predložili smo dvodnevno primirje u Pojasu Gaze kako bismo razmenili četiri (izraelska) taoca za neke (palestinske) zatvorenike, a zatim će biti deset dana pregovora da se primirje pretvori u trajno primirje", Sisi je rekao tokom zajedničke konferencije za novinare sa predsednikom Alžira Abdelmadžidom Tebunom u Kairu.

Alžirski predsednik je izrazio snažnu podršku inicijativi Egipta, podržavajući Al-Sisijeve napore da obnovi mir u palestinskoj enklavi.
 

20:37


Sirene za uzbunu dronom se oglašavaju u gradu Ma'alot-Tarshiha i brojnim okolnim gradovima.
 

20:05

"Iran ne traži rat, ali ćemo braniti našu zemlju od Izraela"

Iran ne traži rat, ali će braniti prava svoje nacije i zemlje, a Teheran će odgovoriti na ''agresiju cionističkog režima'', rekao je danas predsednik ove zemlje Masud Pezeškijan.

On je upozorio da će se, ukoliko se izraelski ''zločini i agresija'' nastave, tenzije proširiti, prenosi agencija iranska ISNA. Pezeškijan je istakao da ljudi širom sveta postaju svesni, kako je rekao, zločina Izraela i njegovih pristalica.

''Danas probuđena savest u svetu mrzi cionistički režim i zločine ovog brutalnog režima'', ocenio je on.

On je naglasio da se pristalice Izraela, predvođene SAD, bore za ljudska prava i slobodu, ali da ne preduzimaju akcije protiv ubistava žena i dece u Pojasu Gaze i Libanu.

''Hiljade žena i dece je ućutkano ovim brutalnim režimom! Da li su ova deca bila teroristi, da li je blokiranje (isporuke) hrane i lekova potlačenom narodu Gaze jedan od principa rata i civilizovanog sveta?'', upitao je iranski predsednik.

On je izjavio saučešće porodicama četiri iranska vojnika koja su ubijena u izraelskom napadu u petak i pohvalio demokratske napore šefa diplomatije Abasa Arakčija.

Na zahtev Irana sutra će biti održana hitna sednica Saveta bezbednosti UN povodom izraelskog napada na Iran. Izraelska vojska napala je Iran u noći između petka i subote, a tokom napada, koji su trajali pet sati, gađano je 20 ciljeva u toj zemlji, a poginula su četiri vojnika.

Serija eksplozija začula se u okolini Teherana ubrzo nakon što je izraelska vojska objavila da su u toku napadi na vojne ciljeve u Iranu kao znak odmazde za iranski napad na Izrael koji je izveden 1. oktobra.

20:00

Posledice izraelskog napada u Šams Abadu, u blizini Araka

19:40

Deo izraelskih aviona za vreme napada ušao u iranski vazdušni prostor

Neki izraelski vojni avioni ušli su u iranski vazdušni prostor tokom jučerašnjih napada na Iran, rekli su za CNN jedan bivši i jedan sadašnji izraelski zvaničnik.

U misiji je učestvovalo oko 100 izraelskih aviona, iako nisu svi ušli u iranski vazdušni prostor. Izraelska vojska saopštila je da je gađala iranske lokacije za proizvodnju raketa i sisteme protivvazdušne odbrane.

Udari su usledili kao odgovor na iranski raketni napad 1. oktobra. Teheran je u subotu optužio Izrael da koristi irački vazdušni prostor za izvršenje napada.
 

18:39

Egipatski predsednik predložio prekid vatre

Egipat je predložio dvodnevni prekid vatre između Izraela i Hamasa u Gazi tokom kojeg bi četvorica izraelskih taoca bila oslobođena, izjavio je danas egipatski predsednik Abdel Fatah al-Sisi.

Ovaj predlog bi uključivao i oslobađanje nekoliko palestinskih zatvorenika i isporuku humanitarne pomoći opkoljenom Pojasu Gazi.

17:41

Savet bezbednosti se sastaje sutra

Očekuje se da će se Savet bezbednosti UN sastati sutra kako bi razgovarali o izraelskim vazdušnim napadima na Iran, rekle su diplomate novinskoj agenciji Rojters.

Iranski ministar spoljnih poslova Abas Arakči pozvao je 15-člano veće da se sastane zbog napada, za koje je rekao da predstavljaju "ozbiljnu pretnju međunarodnom miru i bezbednosti".

Izraelski ambasador u UN Deni Danon odbacio je tužbu, rekavši da Iran pokušava da deluje protiv Izraela "u diplomatskoj areni sa smešnom tvrdnjom da je Izrael prekršio međunarodno pravo".

"Kao što smo više puta rekli, imamo pravo i dužnost da se branimo i koristićemo sva sredstva koja su nam na raspolaganju da zaštitimo građane Izraela", rekao je Danon.
 

17:18

Izraelska vojska objavila smrt još dvojice svojih vojnika

Izraelska vojska objavila je smrt još dva vojnika - jednog u južnom Libanonu i jednog nakon povreda dobijenih u severnom pojasu Gaze.

Jedan je imao 47 godina, a drugi 22 koji je preminuo nakon što je podlegao povredama koje je zadobio 18. oktobra u Gazi, navodi IDF.

41 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: