Politika 15

25.10.2024.

15:37

Vučić: Mi naše ciljeve nećemo menjati; Fon der Lajen: Srbija jedna od najnaprednijih zemalja u procesu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen obratili su se javnosti nakon sastanka u četiri oka.

Izvor: B92

Vučić: Mi naše ciljeve nećemo menjati; Fon der Lajen: Srbija jedna od najnaprednijih zemalja u procesu
FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ bg

Podeli:

"Vi ste neko ko je na najvišoj funkciji u Evropi, a dva puta je dolazio u Srbiju. Hvala na tome, hvala na podršci. Imali smo veoma dug razgovor. Ja sam njoj rekao, predsednik sam Republike sa najvišem legitimitetom, dok sam predsednik mi naše glavne ciljeve neće menjati. Srbija će posvećeno da radi na evropskom putu", kazao je Vučić.

"Sa Fon der Lajen sam razgovarao i o geopolitičkoj situaciji, obavestio je kakve je politika Srbije, od poštovanja međnarodnog prava, do toga da su ukrajinske vlasti dale agreman za otvaranje ambasade u Kijevu. Razgovarli smo o KiM, detaljno sam izneo poziciju Srbije. EU je naš najveći partner, u tim okvirima Nemačka je gotovo četvrtina, slede Italija, Mađarska... Ono što je veoma važno je da smo govorili o reformskoj agendi, znamo šta je naš posao", kazao je Vučić.

"Za nas su od izuzetnog značaja infrastrukturni projekti koje radimo sa EU. Upoznao sam Fon der Lajen sa našim naporima da za Ekspo učinimo sve što možemo. Borimo se, trudimo, pokušaćemo sve svoje obaveze da završimo na vreme. Veliko hvala za sve grantove, nadam se da ćemo da otvorimo Klaster 3 do kraja godine. Važno je da u međuvremenu čuvamo mir", rekao je on. 

"Naravno da je Ursula tražila mnogo veću usaglašenost sa spoljnopolitičkim deklaracija EU. Mi jasno znamo šta su zahtevi, šta su očekivanja. Nismo razgovrali o litijumu, mineralima, ali nadam se da ćemo večeras imati vremena", dodao je predsednik Srbije. 

Obraćanje Fon der Lajen: Čestitala Srbiji što je dostigla kreditni rejting

"Partnerstvo Srbije i EU jača, želim da vam čestitam što je Srbija dostigla investicioni rejting. Mi otvaramo vrata jedinstvenog tržišta EU za srpske kompanije, a zauzvrta je potrebno da se ostvare određene reforme. Želim da se zahvalim na sjajnom poslu kada je reč o reformskoj agendi. Na dobro ste putu da sledeće godine postanete deo jedinstvene zone za plaćanje u evrima. Radimo na velikim projektima koji se fokusiraju na čistoj energiji", rekla je ona. 

Fon der Lajen: Srbija je jedna od najnaprednijih zemalja u procesu pristupanja

"Zajedno ulažemo u čist transport, u toku je nekoliko zanimljivih projekata, kao što je železnički koridor 10. Sve to daje solidnu osnovu da Srbija postane EU. Srbija je jedna od najnaprednijih zemalja u procesu pristupanja. U tom duhu radimo na otvaranju Klastera 3", rekla je Fon der Lajen.

Vučić je dodao da je sa predsednicom EK govorio o obrazovanju.

"Molio sam za ovo podršku EU. Moramo mnogo toga da promenimo, imamo mnogo talentovanih ljudi. Obrazovanje je temelj svega. Zamolio sam da i deo novca iz Agende rasta baš iskoristimo za obrazovanje. Ursula je obećala. Mi još nemamo dovoljno snage i znanja", rekao je Vučić.

"Verujem da je budućnost Srbije u EU"

"Ono što vidim jeste da me predsednik ugostio ovde, ugostio je premijera Grčke i Poljske, to dovoljno govori. Verujem da je budućnost Srbije u EU. Mi smo demokratska unija zemalja i na narodu Srbije je da odluči", rekla je Fon der Lajen.

"Isti oni koji su zabrinuti za evropsku budućnost Srbije, ovde se postavlja pitanje kako treba da se napadne vlast u Srbiji. Izmislili su teskt u Tajmsu. 43 posto je za EU, 42 za Briks. Ja sam juče rekao da se Srbija nalazi na evropskom putu. A zašto? Ursula može da potvrdi koliko sam se borio trudeći se da objasnim našu poziciju, ali sam isto tako bio u stanju da kažem gde hoću i mislim gde je Srbiji mesto. Mi ćemo nastaviti svoj evropski put, truditi se da sačuvamo svoje partnerstvo i prijateljstvo. Moja politika se neće rukovoditi istraživanjima javnog mnenja", kazao je Vučić.

Kada očekuje Srbiju u EU?

"Lepota procesa pristupanja je da se zasniva na zaslugama. To je proces u kome svaki sektor, kategorija, u kojima morate da napredujtet. Na zemljima kandidatima je odluka. Pratim Srbiju već pet godina, videla sam napredak", rekla je predsednica EK.

"Nije lako biti u našim cipelama, ali ćemo dati sve od sebe da ubrzamo svoj evropski put. Ja mislim da je ovo što smo uradili pokazalo kapacitete Srbije. Nadam se da ćemo da završimo sve za Ekspo. Ja mislim da će EU morati da donese strateške odluke, mislim da je koliko je dobro za nas da budemo deo EU, mislim da je važno i za njih da ovaj deo Evrope bude deo EU. Na žalost mnogih ja ne mogu da ispunjavam želje koje proizilaze iz nekih emocija", kazao je Vučić.

Pročitajte još: 

Podeli:

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: