Politika 14

24.10.2024.

12:52

Vučić: Neću da krijem, on je to tražio; Onda se Tusk obratio na srpskom FOTO/VIDEO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i poljski premijer Donald Tusk obratili su se javnosti iz Palate Srbija, nakon sastanka u četiri oka.

Izvor: B92.net

Vučić: Neću da krijem, on je to tražio; Onda se Tusk obratio na srpskom FOTO/VIDEO
FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ bs

Podeli:

Tusk je, podsetimo, u Srbiju doputovao juče, a dvojica lidera su danas imala i tet-a-tet sastanak.

"Sinoć i jutros sam imao čast da na ozbiljan i odgovoran način razgovaram s predsednikom poljske vlade, jednim od najvažnijih evropskih lidera. Želim da mu se zahvalim jer je i kao predsednik Evropskog saveza dolazio još 2018. i donosio važne vesti, kada su postojale brojne sumnje u vezi našeg puta u EU. Tusk je tada doneo važne vesti i za razliku od drugih želeo je da sasluša naše stavove", rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na početku obraćanja medijima.

On je rekao je s Tuskom razgovarao i o brojnim pitanjima, a između ostalog i o nastavku evropskog puta Srbije. Takođe je podsetio i da je u Beogradu sinoć bio i grčki premijer.

Kako je istakao, ragovori su trajali dugo, oko četiri sata i oni će, prema Vučićevim rečima, doneti neke ohrabrujuće vesti u vezi naših evrointegracija.

"Bilo je reči o geopolitiočkim pitanjima, ratu u Ukranjini i Bliskom istoku, gledali koliki je nivo naše saglasnosti i zahvalan sam Tusku što me je saslušao, a i ja sam njega, a pošto je on kriv što nisam u Kazanju, on je želeo da me sasluša. Neću da krijem, Tusk bi voleo da vidi punu usklađenost Srbije sa EU, ja to ne krijem, ali sam se trudio da mu objasnim poziciju Srbije i koliko smo pomogli Ukrajini", naveo je Vučić.

Tusk se obratio na srpskom

S druge strane, poljski premijer je počeo da govori na srpskom, rekavši da njegova zemlja podržava evropski put Srbije i da EU nije kompletna bez Srbije.

"Takođe, pozdravljamo i ekonomski napredak Srbije", dodao je on.

Moj prijatelj Aleksandar mi je rekao da podržava evropski put Albanije i Severne Makedonije, dodao je Tusk, obrativši se novinarima: "Nadam se da ste uspeli da me razumete". 

Potom je obraćanje novinarima nastavio na poljskom, istakavši da je sa Micotakisom razgovarano i o problemima migracija.

"Želeo bih da odam priznanje Srbiji za veliki, veliki doprinos Srbiji za pružanje pomoći Ukrajini. Razumem da imamo različite poglede po pitanju Rusije, ali baš zbog toga više cenim to što se razumemo i što možemo da o tome razgovaramo", rekao je Tusk.

Potom je naveo da mu je, posle razgovora sa Vučićem, jasna pozicija Srbije, kao i da današnji  razgovor otvara širu perspektiu oko saradnje dve zemlje.

Nadam se da će naš razgovor pogodovati, govorim to bez presije, nekoj monolitnijoj politici u Evropi. Mi i Srbija imamo isti interes i nema razloga da se tu pojavljuju konflikti, kazao je Tusk.

Zatim je ponovio da ozbiljno govori o EU perspektivi Zapadnog Balkana. "Proširenje EU mora da obuhvata Srbiju jer nema kompletne EU bez Srbije", rekao je poljski premijer.

Potom se zahvalio predsedniku Srbije što je odabrao da s njim razgovara u Beogradu iako je imao drugu atraktivnu priliku, misleći na sastanak BRIKS-a na koji je ruski predsednik Vladimir Putin pozvao Vučića. 

Podeli:

14 Komentari

Možda vas zanima

Region

Iz prodaje se povlači pašteta

Agencija za kontrolu hrane BiH potvrdila je danas da se iz prodaje povlači "Argeta kokošija pašteta" čiji rok trajanja ističe 10. septembra 2027. godine, zbog moguće nadutosti ambalaže.

17:01

22.10.2024.

1 d

Podeli: