Politika 4

20.10.2024.

15:10

Đoković: Uvek pominjem Bosnu i Hrvatsku, i oni su stradali u novijoj istoriji, čak više nego Srbija

Najbolji srpski teniser, a najverovatnije i najbolji svih vremena u ovom sportu, Novak Đoković, je dao intervju za argentinski "La Nacion" u kojem je, između ostalog, govorio i o ratu na prostoru bivše Jugoslavije.

Izvor: atvbl.rs

Đoković: Uvek pominjem Bosnu i Hrvatsku, i oni su stradali u novijoj istoriji, čak više nego Srbija
EPA-EFE/CAROLINE BLUMBERG

Podeli:

Đoković je rekao da je na vlastitoj koži iskusio šta je rat i da je to nešto najgore što se može dogoditi čoveku.

"Srbija je stara nacija koja je u poslednjih 100 godina prošla Prvi, pa Drugi svetski rat, a propatili smo puno i u poslednjih 30-ak godina. Ne samo mi već i Hrvatska i Bosna i Hercegovina. Ja sam rođen 1987. tako da ne pamtim kako je izgledala Jugoslavija, ali pamtim drugi deo 90-ih. Sećam se da sam stajao u redu sa svojim dedom u pet sati ujutro kako bih uzeo hleb i prehranio celu našu porodicu", rekao je Novak Đoković za "La Nacion" pa dodao kako je strašno tužan kad vidi strahote koja proživljavaju deca na ratovima zahvaćenim prostorima.

"Srce mi se slama. To su najčistija bića na Zemlji, zaslužuju bolje, budućnost. Ja sam proživeo rat, moj grad je bombardovan danonoćno dva i po meseca. Video sam mrtve ljude. A sada kada vidim ratove u drugim delovima sveta, ne razumem. Teškoće kroz koje smo prolazili moja porodica, moj narod i ja su neverovatne. Ponavljam, znam da se ono što govorim čuje i u Hrvatskoj, u Bosni, u drugim zemljama, u Makedoniji, Sloveniji, Crnoj Gori itd. I uvek ih spominjem jer su i oni stradali u novijoj istoriji, čak više nego Srbija. Tako da razumem bol i teškoće. Nažalost, rane rata su otvorene i još uvek postoji tenzija, ali kroz sport se otvara prostor da se ljudi približe, da imaju više razumevanja i spremnije da oproste", kaže Đoković.

Đoković je ponovio da je rat najgora stvar koja se nekome može dogoditi.

"To je užas. To je strah od nepoznatog. Ne znajući hoće li ti sledeća bomba pasti na glavu. I tako svaki dan, alarmi, sirene... I opet kažem, ne želim to nikome. Niko ne bi trebao trpeti rat da bi razvio svoju mentalnu snagu, postoje drugi načini za to. Ali za mene je to predstavljalo važan deo mog razvoja i kao malo dete sam bio primoran sazrevati. Morao sam preuzeti odgovornost i podeliti ulogu svog oca jer sam bio najstariji sin i nije bilo vremena", istakao je on.

Podeli:

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: