Politika 7

19.10.2024.

12:55

Vučić poručio kralju Esvatinija: "Podržali ste Srbiju u teškom trenutku, znaćemo da uzvratimo" FOTO

Nakon potpisivanja bilateralnih dokumenata između Vlade Srbije i Vlade Esvatinija obratili su se srpski predsednik Aleksandar Vučić i kralja Esvatinija Msvatija III.

Izvor: B92.net

Vučić poručio kralju Esvatinija: "Podržali ste Srbiju u teškom trenutku, znaćemo da uzvratimo" FOTO
FOTO TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ/ nr

Podeli:

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je na početku obraćanja rekao da je izrazito zadovoljan činjenicom da je kralj u poseti Srbiji.

"Želim vam dragi prijatelju da se osećate kao kod svoje kuće. Podržali ste Srbiju u teškom trenutku, kada je mali broj zemalja smeo da stane u zaštitu međunarodnog javnog prava, i kada je u pitanju teritorijalni integritet Srbije, i kada su u pitanju rezolucije donošene protiv našeg naroda. Moja zahvalnost za vas je bezgranična", istakao je on.

Znaćemo da uzvratimo prijateljstvo prema ovom divnom afričkom narodu, rekao je predsednik.

"Srećan sam što će kralj Msvati posetiti Novi Sad, ali smo ubacili u program i obilazak superkompjutera i Data centra u Kragujevcu. Ja sam pokušao da predstavim i deo naše namenske industrije, pa ćemo se i time baviti u ponedeljak. Za mene je važna činjenica da nam je kralj Msvati objasnio kako između 50 država Afrike postoji ugovor o slobodnoj trgovini. To je ono što mi na Balkanu još nismo postigli", kazao je Vučić.

On je istakao da postoji veliki prostor za razvoj saradnje, od obrazovnih razmena do poljoprivrede.

"Mnogo pitanja smo otvorili, i tek ću za dva ili tri dana moći da kažem šta se desilo. Gospodin Popović će predvoditi delegaciju u Esvatini u doglednom periodu. Mi ćemo na međunarodnom planu, kroz institucije, uvek da se konsultujemo i donosimo odluke u interesu i jednih i drugih", rekao je predsednik.

Zahvalio se kralju Msvatiju III na prijateljstvu koje je pokazao Srbiji.

"I za sve one kojima je važno kada dođu samo veliki evropski lideri, želim da istaknem koliko sam ponosan i počastvovan da ugostim afričke lidere u našoj zemlji. Afrika je za nas kontinent prijateljstva i poštovanja Povelje UN. To je bratski kontinent, i ja se time ponosim. Želeo sam da pokažem i našem prijatelju koliki je značaj Esvatinija za nas", dodao je Vučić.

Vučić je rekao i da se nada da će naučiti nešto više o tradiciji i običajima naroda Esvatinija.

Obraćanje kralja Msvatija III

Njegovo Veličanstvo kralj Msvati III od Esvatinija zahvalio se predsedniku Vučiću i narodu Srbije na gostoprimstvu koje mu je ukazano.

"Zadivljeni smo napretkom i rastom koji vidimo u Srbiji. To pokazuje da zemlja ima dobro vođstvo, i da sledi visinama. Drago mi je što smo iskusili čuveno srpsko gostoprimstvo. Kraljevina Esvatini ceni i vrednuje ujedinjujuću moć kulture. Ovo je čvrst osnov i temelj za odnose između naših dveju zemalja, koja jača podrškom u međunarodnoj areni", istakao je kralj.

On je rekao i da posebno priznanje za jačanje odnosa ima i prva dama Srbije Tamara Vučić, koja je posetila Esvatini i pomogla izgradnju domova za ugrožene porodice u toj afričkoj zemlji.

"Zahvalni smo na čvrstim temeljima naših odnosa, kao i na sporazumima koji su potpisani. Mi smo optimistični da će sporazumi utreti put za dublju saradnju. Esvatini je pozicioniran kao konkurentno proizvodno čvorište na jugu Afrike, i ovo je savršen trenutak za srpske kompanije da iskoriste mogućnosti za investiranje."

Posebno je pomenuo saradnju u oblasti tehnologije i umrežavanju data centara.

"Naša strategija za digitalizaciju ima za cilj da decentralizuje usluge, i da svi građani imaju jednak pristup istim. Sa partnerstvima kao što je ovo sa Srbijom možemo ostvariti transformativne promene u našim ekonomijama", rekao je on.

Srbija i Kraljevina Esvatini razmenili su danas memorandume o međusobnoj saradnji u više oblasti, u prisustvu predsednika Srbije i kralja Msvatija III.

Razmenjen je Memorandum o razumevanju između Vlade Srbije i Vlade Kraljevine Esvatini o saradnji u trgovini i investicijama, a potpisnici su ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović i ministar trgovine Manoba Kumalo.

Memorandum o razumevanju o saradnji u oblasti visokog obrazovanja između Vlade Srbije i Vlade Kraljevine Esvatini razmenili su ministar spoljnih poslova Marko Đurić i ministar obrazovanja Oven Numalo.

Memorandum o razumevanju između Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija  Srbije i nadležnog organa Esvatinija iz oblasti informacionih, komunikacionih tehnologija i veštačke inteligencije, razmenili su ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović i ministar informaciono-komunikacionih tehnologija Savana Mazija.

Memorandum o razumevanju između Ministarstva turizma i omladine Srbije i Ministarstva turizma i zaštite životne sredine Kraljevine Esvatini o saradnji u oblasti turizma, razmenili su ministar turizma i omladine Husein Memić i ministar spoljnih poslova Polile Šakantu.  

Memorandum o razumevanju između Ministarstva informisanja i telekomunikacija Srbije i nadležnog organa Esvatinija o saradnji u oblasti telekomunikacija, poštanskih usluga, digitalnih veština i drugo, razmenili su ministar informisanja i telekomunikacija Dejan Ristić i ministar informaciono-komunikacionih tehnologija Savana Mazija.

Memorandum o razumevanju između Naučno-tehnološkog parka Novi Sad i Kraljevskog naučno-tehnološkog parka Esvatini i Komisije za komunikacije Esvatinija u oblasti veštačke inteligencije, uključujući velike jezičke modele i generativne tehnologije veštačke inteligencije, razmenili su direktor Naučno-tehnološkog parka Novi Sad Srđan Kolaković, direktor Instituta za veštačku inteligenciju Dubravko Ćulibrk, zamenik direktora Univerziteta Evatin Džastis Tvala i direktor Departmana za informatiku Univerziteta Esvatini Andile Metula.

Podeli:

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: