Politika 5

19.10.2024.

10:45

Vučić dočekao kralja Esvatinija ispred Palate Srbija; U toku je sastanak

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić dočekao je danas ispred Palate Srbija kralja Esvatinija Msvatija III, koji boravi u zvaničnoj poseti Srbiji do 22. oktobra.

Izvor: Tanjug

Vučić dočekao kralja Esvatinija ispred Palate Srbija; U toku je sastanak
TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ/ nr

Podeli:

Kralj Esvatinija dočekan je uz najviše državne počasti- crveni tepih, počasni stroj Garde i intoniranje himni dve zemlje.

Njega su pored predsednika dočekali i ministri Marko Đurić, Maja Popović, Tomislav Momirović, Nenad Popović, Jelena Begović, Aleksandar Martinović, Dejan Ristić, Husein Memić.

Nakon ceremonije svečanog dočeka, uslediće sastanak predsednika Vučića i kralja Msvatija III, nakon koga će biti održan plenarni sastanak delegacija dve zemlje predvođenih predsednikom Vučićem i kraljem Msvatijem III.

Prema programu posete, posle toga uslediće ceremonija potpisivanja sporazuma uz prisustvo predsednika Srbije i kralja Esvatinija, a nakon toga i njihovo obraćanje.

Predsednik Vučić i kralj Msvati III učestvovaće na okruglom stolu "Srbija i Esvatini- Inovacija kao pokretač rasta",  a učesnicima okruglog stola obratiće se pored Vučića i kralja Esvatinija i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež i izvršni direktor Direkcije za privlačenje investicija Esvatinija Sibani Mnogomezulu.

Uoči okruglog stola biće predstavljene privrede dve zemlje i mogućnosti za unapređenje saradnje u sektoru infomaciono - komunikacionih tehnoloigija.

Nakon okruglog stola biće predstavljena specijalizovana izložba Ekspo 2027.

Kralja Esvatinija, dočekao je sinoć potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić na aerodromu Nikola Tesla.

Kako je Tanjugu rečeno u Privrednoj komori Srbije (PKS) spoljnotrgovinska razmena između Srbije i Esvatinija, prošle godine je iznosila 113.200 američkih dolara, pri čemu je izvoz iznosio 1.100 dolara a uvoz 112.000.

Srbija je u Esvatini, zemlju na jugu Afrike, najviše izvozila pribor za električne mašine za štampanje, a najviše uvozila voće, plastiku i šećer.

Značajan deo uvoza se statistički vodi kao nerazvrstana roba.

Vučić se u maju sastao se sa ministarkom spoljnih poslova i međunarodne saradnje Kraljevine Esvatini Folile Šakantu i zahvalio Kraljevini Esvatini na principijelnoj poziciji o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti tzv. Kosova.

Iako su formalni diplomatski odnosi između dve zemlje uspostavljeni 1990. godine u Njujorku potpisivanjem zajedničkog dokumenta, saradnja dve strane postoji još od sticanja nezavisnosti Esvatinija 1968. godine.

Politički odnosi se zasnivaju na tradiciji saradnje koja je postojala u okviru Pokreta nesvrstanih zemalja.

U maju 2019. godine tadašnji prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić posetio je Esvatini, a iste godine predsednik Skupštine Esvatinija predvodio je delegaciju ove zemlje na 141. zasedanju Skupštine Interparlamentarne unije koje se oktobra održala u Beogradu.

U Beogradu 2022. godine tadašnji ministar spoljnih poslova  Nikola Selaković, potpisao je sa tadašnjom šeficom diplomatije Kraljevine Esvatini Tulisilom Dladlom sporazume o saradnji dveju država.

Potpisani su sporazumi o kulturno-prosvetnoj saradnji, o uzajamnom ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša, o saradnji u oblasti poljoprivrede, Memorandum o razumevanju o saradnji u oblasti protokola i Memorandum o razumevanju o saradnji u oblasti omladine i sporta.

Podeli:

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: