Politika 13

17.10.2024.

12:18

Vučić: Živimo u vremenu velikih izazova, samo put Srbije je dobar za nas; BIA obeležila 22 godine osnivanja

Bezbednosno-informativna agencija (BIA) obeležila je danas svoj Dan i 22 godine rada, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić položio je venac na Memorijalni zid sa imenima stradalim pripadnicima BIA i obratio se prisutnima.

Izvor: Tanjug

Vučić: Živimo u vremenu velikih izazova, samo put Srbije je dobar za nas; BIA obeležila 22 godine osnivanja
Printscreen/buducnostsrbijeav

Podeli:

Svečanosti prisustvovali i predsednica Skupštine Srbije Ana Brbnabić, ministar odbrane Bratislav Gašić, ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, ministar finansija Siniša Mali, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, kao i direktor BIA Vladimir Orlić.

Izvor: Tanjug

Današnja BIA formirana je Zakonom o Bezbednosno-informativnoj agenciji, koji je stupio na snagu 27. jula 2002. godine. BIA je civilna, nacionalna služba bezbednosti, deo je jedinstvenog bezbednosno-obaveštajnog sistema Srbije.

Bezbednosno-informativna agencija ove godine obeležava i 125. godišnjicu od osnivanja Odeljenja za poverljive policijske poslove. U Srbiji su civilni bezbednosno-obaveštajni poslovi prvi put institucionalno organizovani Zakonom o dopuni i izmeni ustrojstva Centralne državne uprave iz 1899. godine.

Ukazom kralja Aleksandra Obrenovića, poslovi Odeljenja za poverljive policijske poslove 1900. godine prešli su u nadležnost Policijskog odeljenja pri Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Uvažavajući značaj prvog zakonskog uređivanja civilnih bezbednosno-obaveštajnih poslova u Srbiji, Bezbednosno-informativna agencija obeležava 17. oktobar kao svoj dan.

Predsednik Srbije se obratio prisutnima

"Ovde kada sam polagao venac, na mesto gde je obeležje stradalih, pre 25 godina, osetio sam stid zbog toga što ih nismo snažnije i jače štitili," rekao je Vučić.

"Ali ono na šta sam ponosan na Agenciju jeste da ste uvek bili uz Srbiju kad je bilo teško, branili njenu slobodu, čast i integritet i borili se protiv svih koji su hteli da unište našu zemlju."

"Ja nikada nisam osećao veliki pritisak iznutra, ali spolja... za mene to postaje gotovo nemoguće da izdržim, želeći da oni skrenu put Srbije negde drugo, a taj smer je drugačiji od onoga što smo mi sa građanima Srbije zacrtali," dodao je on.

On je napomenuo da je najbitnije da se građanima Srbije obezbedi ekonomska sigurnost, jer "onda nema priče hoće li biti veće plate ili bolje automobile, a to može smao ako imamo dobre ekonomske rezultate.

"Rat u Ukrajini neće skoro biti gotov, svi nude neke planove za mir, a plana nema," rekao je Vučić, napominjući da će se čekati američki izbori kako bi se videlo "ko bi mogao jače da udari," rekao je on.

Takođe je dodao da mira nema ni na Bliskom istoku.

On je dodao da "živimo u vremenu velikih izazova, ali da je put Srbije dobar put i naša samostalnost."

Prema njegovim rečima mnogi izazovi su ispred nas i velika zahvalnost se duguje onima koji su dali svoje živote za otadžbinu.

"Mi koliko budemo mogli kao država da brineo o vašem statusu i statusu vaših porodica to ćemo i da radimo", kazao je Vučić.

"Hvala vam za mir na svakom mestu na KiM, svuda u regioni i u našoj državi... Čestitam praznik ageniciji", rekao je on na kraju.

"Hvala vam za mir i za brigu o našem narodu"

Aleksandar Vučić objavio je na svom nalogu na Instagramu zahvalnicu Agenciji na svemu što čini za državu Srbiju.

"Ono zbog čega sam ponosan na Agenciju i na sve vas, jeste to što ste uvek bili tu za svoju Srbiju kad god je to bilo teško, što ste branili njenu slobodu, državnost, integritet i što ste se borili protiv svih onih koji su hteli da nam unište zemlju.

Živimo u vremenu velikih izazova. Nikada nije bio veći pritisak različitih spoljnih službi, koje žele da skrenu smer Srbije. Zato vas molim za jedinstvo, jer je za nas samo put Srbije – dobar put, kao i ono što smo zacrtali, a to je naša samostalnost, slobodarska politika i ono što treba da donese progres našoj zemlji.

Moramo da garantujemo sigurnost našoj deci i opstanak našoj otadžbini. Spoljni i unutrašnji pritisci će biti sve veći. Mi moramo da sačuvamo mir, da se postaramo da obezbedimo ekonomsku sigurnost za naše građane, jer vi znate mnogo bolje nego drugi da se mnogi ne raduju uspehu Srbije, već žele da zaustave njen napredak.

Moramo da sačuvamo svoj obraz i narod, svoju pamet i racionalan pristup u rešavanju problema. Ako to sve uspemo, uz ekonomski napredak, onda je ova Agencija ostvarila svoj cilj i time doprinela napretku Srbije. Imaćemo još mnogo izazova, a vama hvala na trudu, radu, žrtvi i posvećenosti.

Hvala vam za mir i za brigu o našem narodu na svakom mestu. Živela Srbija i čestitam vam ovaj veliki jubilej," napisao je on.

Podeli:

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: