Politika 16

11.10.2024.

13:53

Vučić: Reč je o važnoj sili, zadovoljan sam što sarađujemo; Erdogan: Naš odnos sa Srbijom je "zlatno doba"

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan i predsednik Srbije Aleksandar Vučić su se, nakon sastanka u četiri oka i potpisivanja sporazuma dve zemlje, obratili javnosti i naglasili koliko su odnosi dve zemlje napredovali na svim poljima.

Izvor: B92.net

Vučić: Reč je o važnoj sili, zadovoljan sam što sarađujemo; Erdogan: Naš odnos sa Srbijom je "zlatno doba"
EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Podeli:

"Hvala predsedniku Erdoganu što je uvek izražavao dobru volju da uvek poseti našu zemlju", rekao je Vučić na početku. 

"I danas smo u razgovoru govorili o svim važnim geopolitičkim temama, ali i problemima sa kojima se pojedinačno suočavamo, ali i zajedno", rekao je. 

"Turska i Srbija imaju dobre ekonomske odnose", kazao je. 

"Verujem iz ovog razgovora će značajnu korist imati i Srbija i njeni građani. Turska i Srbija imaju dobre ekonomske odnose, mi smo usedmostručili razmenu. Godinu ćemo završiti na 2,6 milijardi evra", nastavio je. 

"Turska je zemlja sa kojom se trudimo da gradimo prijateljske odnose. Reč je o važnoj sili, zato sam posebno zadovoljan što smo danas održali zasedanja Visokog saveta za saradnju. Važno je da uspostavimo mnogo bliže odnose za saradnju o vojnoj oblasti, da uspostavimo tim koji bi radio na tome", rekao je Vučić, a potom govorio o turskim kompanijama koje rade u Srbiji.

"Razgovarali smo i o situaciji na Balkanu. Pažljivo sam slušao Erdogana, jasno i nedvosmisleno govorio o politici Srbije. Zahvalan sam Turskoj i Erdoganau na razumevanju na tome što su želeli da nas saslušaju", kazao je predsednik Srbije. 

"Nadam se da će on uskoro ponovo posetiti Srbiju i da će prihvatiti moj poziv da ponovo poseti Beograd. Mi ćemo sledeću sednicu Saveta imati u Ankari", zaključio je izlaganje predsednik Srbije. 

Profimedia/Serhat Cagdas / Anadolu
Obraćanje Erdogana

"Želeo bih da se zahvalim predsedniku Vučiću, mom prijatelju, na gostoprimstvu, koje sam osetio. Potpisali smo nekoliko sporazuma koji će dodatno jačati ugovorne obaveze između nas. Naš odnos sa Srbijom je takav da možemo da kažemo "zlatno doba". Ekonomski odnosi su ono što upravlja našim odnosima. Rešeni smo da zajedničkim naporima koračamo u tom pravcu. Nadamo se da će broj turista iz Srbije u Tursku biti veći. Zapošljavamo 960 hiljada ljudi u Srbiji", rekao je Erdogan.

"Dragi prijatelj, gospodin Vučić, igra veliku ulogu u uspostavljanju ove klime. Još jednom smo podvukli značaj mira i stabilnosti na Balkanu. Još jednom smo potvrdili našu rešenost da zaštitimo stabilnost u BiH. Ja sam mnogo puta podvukao koliko Srbija igra konstruktivnu ulogu", dodao je. 

"Ono što se trenutno dešava na Bliskom istoku, takođe, je bila tema. Krajnje vreme je da se zaustave napadi Izraela. Ohrabrio bih ostale da zvanično prihvate Palestinu kao državu. Tokom bilateralnih razgovora smo se fokusirali na političkim, ekonomskim, tursitičkim, temama vezanim za odbranu... Nadamo se da će donete odluke biti plodotvorne", rekao je Erdogan.

Odgovori na pitanja novinara

O odnosima dve zemlje, očuvanju mira i stabilnosti...

"Suština svin naših razgovora tiče se održavanja mira i stabilnosti. Srbija je pre nekoliko dana dobila investicioni rejting. Ja sam zahvalan Erdoganu što uvek, čak i onda kada nismo bili u potpunosti saglasni, da smo mogli da razgovaramo. Erdogan ima mnogo ideja, kako da se trajno sačuva mir i u skladu sa tim ćemo pokušati da pokazujemo neke drugačije znakove prema BiH. Turska je najveći igrač na Balkanu i najmoćnija zemlja, zahvalan sam Erdoganu što je uvek želeo da razgovara sa svima", kazao je Vučić.

Retki su takvi prijatelji kao Erdogan

"Šta god da se dogodi, Redžep Tajip me pozove. Retki su takvi. Imam još jednog takvog prijatelja. Zahvalan na tome. Čestitao je za kreditni rejtinga, kao i sve ostalo. Pogledajte kako je Turska pre Erdogana izgledala, bukvalno je promenio lice zemlje", rekao je Vučić.

"Sada smo u poziciji da zajedno, ruku pod ruku, čuvamo mira. Sarađivaćemo u domenu namenske industrije. Imamo određene mogućnosti, kapacitete. Mi zajedno moramo da koristimo te kapacitete", istakao je Erdogan.

"Naravno da je turska vojna industrija veća nego naša, ali ni naša nije za zanemarivanje. Ja imam veliko poverenje u Erdogana i njegov odnos prema miru. Mi imamo mnogo ideja, šta je to što nam je potrebno. Mi moramo da razvijamo, jer ja nisam zadovoljan stanjen naše vojne industrije. Kada sto puta kažem nekome, da nas ne interesuju ratovi, ali da moramo da imamo snage da čuvamo Srbiju", rekao je Vučić.

Podeli:

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: