Politika 6

08.10.2024.

16:41

Vučić iz Tivta: Gradimo dobre odnose, ali nećemo biti džak za udaranje; Srbija se nije ogrešila o CG FOTO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se iz Tivta, gde prisustvuje ručku lidera učesnika Samita procesa Brdo-Brioni.

Izvor: B92.net

Vučić iz Tivta: Gradimo dobre odnose, ali nećemo biti džak za udaranje; Srbija se nije ogrešila o CG FOTO
TANJUG/ PREDSEDNIŠTVO SRBIJE/ nr

Podeli:

"Zahvaljujem se predsedniku Crne Gore na gostoprimstvu ovde u Tivtu. Imao sam priliku da razgovaram sa svim gostima sa izuzetkom gospođe Osmani," započeo je Vučić.

"Za nas je važna saradnja u regionu, važno je da razgovaramo i kada smo sagalasni po određenom pitanju, a i kada nisamo," rekao je on.

On je rekao da još uvek nije sigurno ko će biti sledeći domaćin samita, ali se zahvalio domaćinima i organizatorima ovogodišnjeg samita.

Vučić se potom osvrnuo na napade koje trpi Srbija, a i on sam od pojedinih političkih aktera u Crnoj Gori.

"Razgovarao sam sa gospodinom Milatovićem i on je kao domaćin zamolio da mu uzvratim uslugu kada je on bio gost u Beogradu, da dođem, a neke političare, poput Đukanovića sam ovoga puta ostavio u prošlosti", rekao je on.

On je napomenuo da je Srbiji jedino važno da ima poštovanje koje Crna Gora ima u Srbiji, napominjući da su mnogi oni kojima je jedina politika da mrze Srbiju i srpski narod.

"Jesmo li mi uzeli 14 odsto teritorije Crne Gore, ili glasali za to?

Mi poštujemo sve norme međunarodnog prava, a nas stalno optužuju za teritorijalne pretenzije. Nas to ne zanima. Sami ste se odvojili 2006. godine, mi smo rekli u redu je. Vaša slobodna volja.

Nismo samo očekivali da priznate nezavisnost Kosova. Sada hoćete da se okrenete budućnosti. Hoćete li to reći sutra Ukrajincima u Dubrovniku? Obzirom na to da ste spremni da do poslednjeg Ukrajinca brane Ukrajinu, a opet ste svi ljuti na Srbe. Jel srpska mafija ubija u Crnoj Gori, ili je to obrnuto? Kavači i Škaljari su sela odavde, a nisu beogradske mesne zajednice. Možete da vodite hajku protiv mene koliko hoćete, ali činjenice ne možete da zaustavite. " dodao je on.

On je potom najavio posetu srpskom narodu u Crnoj Gori.

"Želim da se obavestim, da ću uskoro posetiti Srbe na teritoriji Crne Gore, nadam se da ćete preneti oduševljenje kao što ste se oduševili posetom Milanovića."

"Mi ćemo da nastavimo da gradimo dobre odnose, ali nećemo da budemo džak za udaranje u koji možete da udarate kako vam padne na pamet a da vam niko ništa ne odgovori," rekao je Vučić.

"Nismo nesposobni i ne bojimo se vaših laži, to je moj odgovor onima koji vode hajku protiv mene."

"Nikada nećemo rušiti Crnu Goru, volećemo i poštovati njene građane, ali nikada nećemo da dozvolimo nikome da se iživljava nad nama", poručio je Vučić.

"Mi nismo bezubi. To je moj odgovor onim medijima koji vode hajku. A ovim političarima iz prošlosti neću da se bavim, ispoštovaću molbu predsednika Milatovića," rekao je on.

Na pitanje o optužbama da se Srbija meša u crnogorske izbore, on je poručio:

"Nas ne zanimaju izbori u Crnoj Gori, pravite koalicije kakve hoćete, ali ne mešajte Srbiju. Srbija se nije ogrešila o Crnu Goru, ni strateški ni taktički, bilo je samo obrnuto."

On se potom osvrnuo na provokacije koje svakodnevno čuje iz Crne Gore.

"Ja bih vas još jednom zamolio da manje šaljete škaljara i kavčana, imali bismo 120 mrtvih u Beogradu da je manje bilo narko-biznisa. Neka rade u Crnoj Gori, gde su nastali, a ne u Beogradu."

Ipak provokacije medija nisu prestale, pa je jedan novinar postavio ppitanje Vučiću pominjući "Republiku Kosovo."

"Ne postoji republika Kosovo. Ustanovili smo da ne podržavate rezoluciju 1244, i da podržavate cepanje Srbije. Neće biti promene stava. Mi nismo u NATO-u, kao vi, mi smo slobodna i slobodarska zemlja. Srbija će da čuva svoju neutralnost," odgovorio je Vučić.

"Važno je da razgovaramo i kada smo saglasni i kada nismo"

Aleksandar Vučić objavio je na svom Instagram profilu i fotografiju sa ručka lidera učesnika Samita procesa Brdo-Brioni.

"Za nas je saradnja u regionu važna, važno je da razgovaramo i kada smo saglasni po određenim pitanjima i kada nismo. Uveren sam da ćemo Proces Brdo-Brioni nastaviti onako kako se i do sada odvijao.

Veliko hvala našim domaćinima u Crnoj Gori na gostoprimstvu, a verujem da ćemo u budućnosti imati prilike da to gostoprimstvo uzvratimo," napisao je on.

Pročitajte još: 

Podeli:

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: