Politika 11

07.10.2024.

16:02

Vučić razgovarao sa Šolcom: "Pričali smo o evropskom putu, situaciji na KiM... Svima su jasne namere Prištine"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se iz Nemačke, gde se sastao danas sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom.

Izvor: B92

Vučić razgovarao sa Šolcom: "Pričali smo o evropskom putu, situaciji na KiM... Svima su jasne namere Prištine"
Tanjug/Marcus Brandt/Pool Photo via AP

Podeli:

"Relativno srdačni sastanci su bili. Pričali smo o evropskom putu, situaciji na KiM. Po pitanju KiM nismo imali iste stavove. Pričali smo i o novoj alijansi koju Nemci hoće da naprave, vezane za mineralne sirovine", rekao je Vučić. 

Vučić je istakao da je video jednu novu strategiju Nemačke.

"Video sam da je Nemačka dobro razumela, oni su dominanta ekonomska sila Evropske unije. Naš je trgovinski i ekonomski partner broj jedan. Nemačka je pouzdan svaeznik i veoma važan", rekao je predsednik Srbije. 

Vučić je istakao da se nada da će nemačka vlada pozvati novinare da vide nemački rudnik litijuma, i dodaje da će i Češka krenuti sa pravljenjem velikog rudnika litijuma. 

Povodom vesti da će Priština dozvoliti slobodan protok srpske robe kroz Merdare, Vučić je istakao da su svima jasne namere Prištine.

"On će sada da izmisli skenere, pa će da ih čeka 20 meseci. Kurti zna da kada se stvari događaju po pravilima, da onda Srbija, a imajući u vidu da imamo dominantnu ekonomiju na Balkanu, možemo da ostvarujemo svoje interese. Očekujem da će trećeg dana već da zaustave nekoga, pa će onda da zatvore za narednih 11 meseci, i takve trikove", rekao je Vučić. 

Vučić je govorio i o sednici Skupštine i naveo da nije došao u Nemačku da bi izbegao zasedanje, i da su poslanici SNS morali da obezbede kvorum.

"Tražio sam da se ponašaju dostojanstveno, da daju kvorum neodgovornim ljudima, da svi vide koliko laži iznose. A što se tiče ko se oseća kao državnik, pa ja mislim da to jesam. I da tako misle svi građani Srbije. Ja sam samo danas razgovarao sa 12 svetskih lidera. Oni to nisu mogli da urade ni za dve godine. Nisam ja zakazao ovaj samit, to je pre nekoliko meseci određeno", rekao je Vučić. 

Vučić kaže da je u velikom strahu kada vidi neobrazovane i nepismene ljude koji žele da se bave politikom, povodom izjave Miroslava Aleksića da je "režim u strahu zbog predloga zakona o litijumu".

"Svako se kreće u granicama sopstvene pokvarenosti, oni znaju sebe, a misle da su drugi isti kao i oni", rekao je Vučić. 

Podeli:

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: