Politika 8

30.09.2024.

13:54

Brnabić poručila: Neće biti sednice o litijumu tokom vanrednog zasedanja zbog odugovlačenja opozicije

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Ana Brnabić održala je konferenciju za medije kako bi objasnila šta se dešava na sednici u skupštini republike Srbije.

Izvor: B92.net

Brnabić poručila: Neće biti sednice o litijumu tokom vanrednog zasedanja zbog odugovlačenja opozicije
R.Z./ATAImages

Podeli:

"Bilo mi je važno i da se na ovaj način obratim građanim i objasnim šta se u ovom trenutku dešava u Skupštini i zašto neće biti vremena da se raspravalja o litijumu. Sve su učinili da odugovlače ovu sednicu, da se izgubi vreme i da dovedu do toga da se završi vreme za vanredno zasedanje", rekla je Brnabić.

S obzirom da od 1. počinje redovno zasedanje Skupštine Srbije, opozicija pokušava da do rasprave ne dođe.

"Ja sam dobila ovaj zakon od opozicije 10. septembra, već 18. sam organizovala Kolegijum. Rekla sam da moramo da imamo prvo vanredno zasedanje o rebalansu budžeta. Krenuli smo odmah da radimo. Mi smo krenuli u ponedeljak, da bismo ranije završili sa rebalansom. Ni to nije bilo dovoljno. Nismo stigli ni do 80. od 146. amandmana. Niko o tima amandmanima nije ni pričao", kazala je Brnabić.

Tokom obraćanja Ane Brnabić, Aleksandar Jovanović Ćuta prekinuo je predsednicu Skupštine. On je došao sa natpisom "laže".

Brnabić ga je zamolila da se udalji, što je on i učinio, i ocenila da poslanici opozicije očigledno tako zamišljaju parlamentarizam i da je izgleda njima sve dozvoljeno.

"Ovo što ste sada videli je opstrukcije, koju rade već 6 dana. To je njihov način da građani ne čuju istinu. Zato što ne žele da građani čuju laži koje su izneli u predlogu zakona," rekla je Brnabić.

"Svaki sekund su iskoristi, ništa o rebalansu budžeta nisu imali da kažu, slušali smo uobičajene floskule. Jutros je 32 bilo 32 poslanika opozicije, da smo mi želeli da opstruišemo, ne bismo imali kvorum. Ovi kojima su puna usta oko zabrane litijuma, su učinili sve da se o tome ne govori", kazala je Brnabić.

"Mi ne bežimo ni od jedne teme i mi jesmo odgovorni pred građanima. Za 14. jun sam zakazala i održala Kolegijum na kome sam rekla mi o litijumu moramo razgovarati. Kada smo imali prvo vanredno zasedanje u julu ove godine, kada smo pričali o deklaraciji sa Svesrpskog sabora, tražila sam stenogram, reč litijum i Rio Tinto pomenuli su 534 puta. Građani još jednom moraju da znaju da su učinili sve što je u njihovoj moći da se o ovom predlogu zakona ne raspravlja", rekla je ona.

"Apsolutno ćemo insistirati da se održi sednica sa ovim dnevnim redom. Gde će biti ovaj sramotni spomenik odgovornosti jednog dela narodnih poslanika. Da pokažemo građanima Srbije šta su oni stavili na dnevni red i šta su predložili Narodnoj skupštini. Mi ćemo insistirati da se ovaj predlog nađe na redovnom zasedanju. Nećemo im dozvoliti da ovo sakriju. Da svi vide njihove laži, i da ljudi vide kakve bi bile posledice da se ovo usvoji. Hteli su da ovoga pobegnu", rekla je Brnabić..

Podsetimo, narodni poslanici danas raspravljaju o rebalansu budžeta, dok je od 14 sati zakazana vanredna sednica o litijumu.

Međutim, poslanici opozicije na sve načine opstruišu rad Skupštine, i pokušavaju da se rasprava o litijumu, iako su to sami tražili, ne održi.

Podeli:

8 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Pao sneg: Nevreme ide ka Srbiji

Prethodnih dana snažan ciklon sa zapada Evrope premeštao se preko severa kontinenta, dalje na istok, a u sklopu njega i veoma izražen hladni front.

19:35

29.9.2024.

21 h

Podeli: