Politika 5

25.09.2024.

16:03

Vučić se obratio iz Njujorka: Govorio sam iz srca, govorio sam činjenice; Nećemo bežati od dijaloga

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se iz Njujorka.

Izvor: B92.net

Vučić se obratio iz Njujorka: Govorio sam iz srca, govorio sam činjenice; Nećemo bežati od dijaloga
Printscreen

Podeli:

Na početku obraćanja Vučić je rekao da je imao važne sastanke u Njujorku.

"Imao sam mnogo važnih sastanaka, sa više afričkih predsednika, što je izuzetno važno za našu zemlju. Očekujemo predsednika Angole u januaru ili februaru. Nastaviću sa dodelom odlikovanja danas i sutra pre nego što poletimo. Tu možemo mnogo dobrih stvari za političku i ekonomsku saradnju da uradimo. Zahvalan sam prijateljima iz Kine na čeličnom prijateljstvu", rekao je Vučić.

"Razgovarao sam sa predsednikom Irana o svim problemima, kako na Bliskom istoku, tako i našim problemima. Hvala na podržavanju teritorijalnog integriteta Srbije", dodao je.

Osvrnuo se i na razgovor s Lajčakom.

"Rekao sam mu i koliko smo i ozlojeđeni i frustrirani zbog svega što je potpisano 2013. godine, uvek izmišljanja nekakvih razloga sa jedinim ciljem da se protera srpski narod sa KiM. To je bilo ono što sam rekao, a Srbija nikad neće bežati od dijaloga. Bio sam, nažalost, u pravu i za Petra Stana", istakao je.

"Bili smo i na dodeljivanju nagrade, razgovarao sam sa Ilonom Maskom, čovek je znao o Srbiji više nego što sam očekivao, sve. Razgovarao sam i sa direktorom Amazona, koji će da prošire akcije u Srbiji", rekao je.

"Mnogo susreta. Zahvalan sam građanima Srbije na podršci zbog onoga što sam izgovorio u UN", istakao je.

Dodao je da je govorio o onome što srpski narod oseća.

"Niko nije mogao da mi kaže da sam rekao nešto neistinito. Najsrećniji sam što sam govorio istinu i ono što srpski narod i građani Srbije osećaju", kazao je Vučić.

"Zna Gutereš da smo mi u pravu, samo što ne može to da kaže. On je pametan i obrazovan čovek, tako da on to zna. On ne trči sa izjavama kako bi se dodvoravao ovima sa Zapada, ali naravno ne može on o tome da govori javno. Predstavnik Litvanije je sve vreme pozivao na povelju i poštovanje UN i teritorijalnog integriteta, ali samo u slučaju Rusije i Ukrajine, a za Srbiju koga briga", rekao je Vučić.

"Vi ćete sada da imate obeležavanje oslobađanja Aušvica. Oni koji su oslobodili Aušvic, Rusi, neće biti pozvani. A oni, pretpostavljam, koji su stvorili logor, biće pozvani. Tako vam je i sa ovim: Srbima možete da oduzimate državu, govorite o secesiji", rekao je. Dodao je:

"Svi oni imaju zaštitu velikih zapadnih zemalja i misle da mogu da čine šta im je volja. Mi živimo u Evropi, kulturološki, delimično istorijski i u skladu s tim moramo da se ponašamo. Ekonomija je ključna stvar."

"Politika je jedna stvar, ali ona mora da bude u punoj korelaciji sa ekonomskim potrebama", istakao je.

Osvrnuo se i na priče iz Prištine da će tzv. kosovske vlasti preuzeti kontrolu nad zdravstvom i školstvom.

"Oni mogu da dođu i da policija zatvori škole, vrtiće, ali se ovo drugo neće dogoditi. Mi ćemo i dalje nastavnicima da isplaćujemo plate", rekao je.

Osvrnuo se i na priče opozicije da je njegov govor bio "chatGPT". 

"Moram da razočaram, ja sam pisao govor. Hvala vam na tome da je moj mozak na nivou veštačke inteligencije. Dobar smo tim za veštačku inteligenciju. Govorio sam iz srca, govorio sam činjenice", dodao je.

"Trudim se uvek da se borim za svoju zemlju, da ne pokazujem nikakvu dozu bahatosti. Nisam posebno bogat, osim što sam bogat da imam troje divne dece", istakao je predsednik.

O govorima svetskih političara u UN

"Ja sam najduže bio od svih političara u sali. Ja volim da zapisujem", rekao je.

Spomenuo je govor Erdogana i Bajdena.

"Svi imaju plan za pobedu Ukrajine, samo niko nije rekao kad i kako", dodao je.

Istakao je da je primetio da su Ujedinjene nacije postale navijački tabor, ali da to ne sme da bude, već da treba potencirati dijalog.

Podeli:

5 Komentari

Možda vas zanima

Region

Važi za sve građane: Ukida se ovaj porez

Ministar finansija i trezora u Savetu ministara BiH Srđan Amidžić izjavio je da je pokrenut proces da se u BiH usvoji zakon o ukidanju PDV-a na kupovinu prve nekretnine koji bi se odnosio na sve državljane BiH.

13:37

24.9.2024.

1 d

Podeli: