Politika 9

24.09.2024.

23:12

"Vučić govorom pred GSUN pokazao kako se voli otadžbina"

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković komentarisao je govor predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, pred Generalnom skupštinom UN.

Izvor: Tanjug

"Vučić govorom pred GSUN pokazao kako se voli otadžbina"
TANJUG/TANJUG VIDEO/ bs

Podeli:

On je rekao da je Aleksandar Vučić govorom pred Generalnom skupštinom UN ''pokoljenjima koja dolaze ostavio dragocenu lekciju o tome kako se voli otadžbina i brane srpski državni i nacionalni interesi na Kosovu i Metohiji, ali i kako se jedan mali i slobodoljubiv narod bori za mir u svetu''.

''Srbija ne spada u red najvećih država na svetu, niti je srpski narod među najbrojnijim narodima, ali, zahvaljujući porukama predsednika Vučića, svrstali smo se u red najodgovornijih nacija koje ne zatvaraju oči ni pred izazovima današnjice ni pred prošlošću'', istakao je Petković, navodi se u saopštenju Kancelarije.

Petković je ocenio da je važno da ostane zabeleženo da je Vučić u UN ''jasno i otvoreno'' govorio o politici dvostrukih aršina, kao i o ''bahatosti i licemerju dela međunarodne zajednice''.

''Danas se isti oni koji su protivpravno pre dve i po decenije napali Srbiju i od tada sponzorisali separatiste na Kosovu i Metohiji pozivaju na međunarodno pravo, Povelju UN i princip nepovredivosti granica suverenih država'', istakao je Petković.

U saopštenju se navodi da je Vučić ''celom svetu jasno objasnio'' zbog čega međunarodno pravo mora da se poštuje bezrezervno i bez izuzetaka''.
''Jer ako se čine izuzeci, kao što je to učinjeno povodom južne srpske pokrajine, principi prestaju da važe i nastupa haos, a tome smo nažalost svi svedoci'', ocenio je Petković.

U saopštenju Kancelarije navodi se da je Vučić istakao da ljudska i građanska prava, kao temelj moderne zapadne civilizacije, ne mogu važiti za neke Evropljane, a za druge ne, uprkos tome što, kako se navodi, nisu možda svi to želeli da čuju.

''Srpski narod na Kosovu i Metohiji ne može da jedini bude izuzet iz sistema vrednosti kojim se demokratska Evropa toliko ponosi", navodi se u saopštenju.
Iz Kancelarije odbacuju optužbe koje su se čule proteklih dana da je Vučić ''prepustio KiM kapricima velikih sila''.

''On je danas još jednom dokazao da ne zazire ni od velikih ni od silnih, i da mu je jedina briga i ideja vodilja interes Srbije i njenih građana. I kao mnogo puta do sada klevetnici će zabiti glavu u pesak, ali narod i istorija pamte velikane i predsednik Vučić će sasvim sigurno biti upamćen kao jedan od najvećih državnika u srpskoj novovekovnoj istoriji'', saopšteno je iz Kancelarije za KiM.

Dačić: Vučićev govor pogodio suštinu kolapsa međunarodnog pravnog sistema

Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je večeras da je govor predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija pogodio suštinu kolapsa međunarodnog pravnog sistema, koji je započeo nelegalnom agresijom na tadašnju Saveznu Republiku Jugoslaviju, bez saglasnosti Saveta bezbednosti UN-a.

''Govor predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija pogodio je suštinu kolapsa međunarodnog pravnog sistema, koji je započeo nelegalnom agresijom na tadašnju Saveznu Republiku Jugoslaviju, bez saglasnosti Saveta bezbednosti UN-a'', poručio je Dačić, navodi se u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova.

On je istakao da je ta agresija stvorila presedane, što je na kraju dovelo do ''jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova, i njegovog priznanja od strane zemalja agresora, kao i do izbijanja ratnih sukoba u mnogim krajevima sveta''.
Prema Dačićevim rečima, Vučićev govor u UN je najbolja dijagnoza stanja u međunarodnoj zajednici koja se čula u UN u novije doba.

''Ceo svet je mogao da jasno čuje poziciju Srbije i koliko je Srbija cenjena u slobodarskom svetu. Upućujem punu podršku stavovima iznetim od strane predsednika Vučića, koji su u najboljem nacionalnom i državnom interesu'', istakao je Dačić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je večeras, tokom govora u generalnoj debati 79. zasedanja Generalne skupštine UN, da Srbija uprkos sadašnjim svetskim poteškoćama, izdržava u odbrani principa povelje Ujedinjenih nacija i međunarodnog prava, kroz svoje aktivnosti i principijelnu politiku.

Srpska lista: Vučić čitavom svetu ukazao na značaj međunarodnog prava

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je tokom govora u generalnoj debati 79. zasedanja Generalne skupštine UN jasno je i bez okolišanja čitavom svetu ukazao na značaj međunarodnog javnog prava, i kako je ono brutalno prekršeno nad Srbijom i srpskim narodom, na primeru AP Kosovo i Metohija, saopšteno je večeras iz Srpske liste.

''Srpski narod na Kosovu i Metohiji koji trpi brutalnu represiju režima Aljbina Kurtija sa ponosom je večeras slušao predsednika Vučića, koji se nije povukao pred silnima ni pred licemirima koji se služe dvostrukim aršinima i koji bi najradije da skrenu pogled od stradanja srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, ali im predsednik Srbije to nije dozvolio, već ih je suočio sa stradanjem kojem je naš narod svakodnevno izložen'', navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je Vučić ''ponovo bio najsnažniji glas'' obespravljenog srpskog naroda u AP KiM.

''U turbulentnim vremenima, hrabrost je izaći i svetu reći istinu u oči, kako je to učinio predsednik Aleksandar Vučić u Generalnoj Skupštini Ujedinjenih nacija'', navodi se u saopštenju.

Iz Srpske liste poručli su da je Vučićev govor ''lekcija i onima koji ga u Beogradu svakoga dana bezočno napadaju kako se voli svoja zemlja i kako se za nju treba boriti''.

''Srbija je po broju stanovnika mala zemlja, ali zemlja hrabrih i časnih ljudi koji su ovom svetu podarili najveće umove sveta i najveće heroje i koji su nebrojeno puta pokazali kako se bori i žrtvuje za slobodu'', navedeno je u saopštenju.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je večeras, tokom govora u generalnoj debati 79. zasedanja Generalne skupštine UN, da Srbija uprkos sadašnjim svetskim poteškoćama, izdržava u odbrani principa povelje Ujedinjenih nacija i međunarodnog prava, kroz svoje aktivnosti i principijelnu politiku.

Vučević: Vučić pokazao posvećenost miru, poštovanju međunarodnog prava i principa UN

Premijer Srbije Miloš Vučević izjavio je večeras da je predsednik Aleksandar Vučić tokom govora na zasedanju Generalne skupštine UN, pokazao apsolutnu posvećenost miru, poštovanju međunarodnog prava i osnovnih principa Ujedinjenih nacija.

"Odlučan i nepokolebljiv, kao i svaki put do sada! Pamtiće svet reči našeg predsednika Aleksandra Vučića. Tako se brani Srbija! Tako se brane zdrav razum i međunarodno pravo! Naš predsednik je još jednom pokazao da je apsolutno posvećen miru, da Srbija brani svoj integritet istovremeno čuvajući mir, da ne želi da ulazi u sukobe. Istinom, poštovanjem međunarodnog prava, poštovanjem osnovnih principa UN, da se stane na put ovom globalnom košmaru", naveo je Vučević na Instagramu.

On je dodao da je Srbija ponosna "na svaku reč koju je Aleksandar Vučić izgovorio pred celim svetom".

Predsednik Srbije poručio je večeras, tokom govora u generalnoj debati 79. zasedanja Generalne skupštine UN, da Srbija uprkos sadašnjim svetskim poteškoćama, izdržava u odbrani principa povelje Ujedinjenih nacija i međunarodnog prava, kroz svoje aktivnosti i principijelnu politiku.

Brnabić: Vučić pokazao kako se brani integritet i suverenitet jedne zemlje

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je večeras da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, tokom govora u generalnoj debati 79. zasedanja Generalne skupštine UN, pred celim svetom pokazao kako se brani integritet i suverenitet jedne zemlje, kao i kako se ''hrabro brani istina i pravda, multilateralizam, UN, međunarodno pravo i jednakost među zemljama i narodima, kako se brani mir i kako se bori za mir''.

Ona je citirala Vučićeve reči da Srbija nije sluga ni Rusije ni SAD, da ima svoje interese, i da za nju jedinu nada predstavlja da se ''razumeju mehanizmi laži i prevara u međunarodnim odnosima'' i ocenila da će te reči "dugo odzvanjati hodnicima UN".

''I zato ne želim sada da vas pitam, nego da kažem, da je jedina nada, ne samo za moju zemlju koju volim najviše na svetu, već i za vaše zemlje, da dobro razumete mehanizme laži, mehanizme prevara u međunarodnim odnosima i da pokušamo da se okupimo ovde, u najvažnijoj organizaciji, da pokušamo da je menjamo, da pokušamo da je poštujemo", navela je Branbić na svom nalogu na mreži Iks.

Ona je navela da ćemo samo tako "moći da sačuvamo mir".

"Dugo će ove reči predsednika Republike Srbije, Aleksandra Vučića, odzvanjati hodnicima UN-a i dugo će se prepričavati u slobodoljubivim zemljama kojih je sve više'', istakla je Brnabić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je ranije večeras u generalnoj debati 79. zasedanja Generalne skupštine UN, da Srbija uprkos sadašnjim svetskim poteškoćama, izdržava u odbrani principa povelje Ujedinjenih nacija i međunarodnog prava, kroz svoje aktivnosti i principijelnu politiku.

Pročitajte još:

Vučić: "Za Srbe na KiM nema pravde, ugrožen im je svakodnevni život"

Srpski predsednik u UN poručio: "Mi nismo sluge ni SAD ni Rusije"

Vučić u UN poslao jasnu poruku svetu: Jednu stvar nećemo dati nikada i nikome, a to je sloboda Srbije FOTO

Vučićev govor u UN: "Svet je na ivici nuklearne katastrofe; Približili smo se ambisu"

Podeli:

9 Komentari

Možda vas zanima

Region

I Hrvati hitno povukli naš keks

Atlantic Grupa je Državnom inspektoratu izvestila da povlači s tržišta Jimmi cookies noisette od dve serije s rokom upotrebe do 11. maja sledeće godine zbog "mogućeg prisustva stranog tela u sadržaju".

10:58

23.9.2024.

1 d

Podeli: