Politika 6

13.09.2024.

18:56

Srbija uspostavlja poseban tužilački organ: Goniće sve koji učestvuju u progonu Srba na KiM

Uspostavlja se poseban tužilački organ, posebna sudska veća i tužilaštvo, koji će goniti sve one koji učestvuju u progonu srpskog stanovništva na Kosovu i Metohji.

Izvor: Tanjug, B92

Srbija uspostavlja poseban tužilački organ: Goniće sve koji učestvuju u progonu Srba na KiM
FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bs

Podeli:

"Usaglasili smo to i sa Srbima sa Kosova i Metohije, posebno sa predstavnicima Srpske liste kao legitimnim predstavnicima srpskog naroda na KiM. Oni su ovo tražili i mi smo smatrali da je veoma važno", rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom obraćanja.

On je dodao da državni organi u Srbiji često nemaju dovoljno vremena za KiM.

"To je naša bolest od 1945. naovamo. Sve drugo nam je preče i važnije od toga. I zato i naši državni organi, od MUP-a do tužilaštva, pravosuđa, nikada se nisu dovoljno bavili situacijom na Kosovu i Metohiji", rekao je Vučić.

Dodao je da uspostavljanje ove mere neće trajati doveka već samo do uspostavljanja i poštovanja normi dogovorenih i potpisanih u Briselu, uz poštovanje Briselskog sporazuma.

"Mi ovim popunjavamo pravni vakuum, jer u ovom trenutku nemamo način da gonimo sve one koji učestvuju u progonu, proterivanju, maltretiranju, šikaniranju, prebijanju i upucavanju Srba na KiM", rekao je Vučić.

On je istakao da će biti određena i posebna sudska veća, kao i posebno tužilaštvo, koje bi se bavilo i kriminalnim i protivpravnim delima službenika i zvaničnika, koji sprovode akcije kršenja ljudskih prava nad srpskim stanovništvom na Kosovu i Metohiji.

"Time će biti obuhvaćena i lica srpske nacionalnosti koja, u ime i za račun albanske tajne policije, sprovode progon srpskog življa na najgori mogući način i učestvuju u progonu našeg stanovništva", rekao je Vučić. 

Podeli:

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: