Politika 4

13.09.2024.

18:38

Ovo su mere o KiM koje Srbija preduzima, podeljene su u 5 oblasti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je mere koje će naša država preduzeti povodom događaja na Kosovu i Metohiji koji su usmereni protiv opstanka srpskog naroda na severu KiM.

Izvor: Tanjug, B92

Ovo su mere o KiM koje Srbija preduzima, podeljene su u 5 oblasti
FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bs

Podeli:

Vučić je rekao da će u cilju ostvarenja svih mera biti pokrenuta globalna diplomatska kampanja i da će razgovarati do kraja novembra sa 60 svetskih lidera kojima će predstaviti sedam nužnih tačaka za napredak u dijalogu.

"Zahtevamo povratak na 'Status Quo Ante' uklanjanjem ključnih posledica jednostranih i nekoordinisanih akcija Kurtijevog režima, što predstavlja nužnu prepostavku za smisleni napredak u procesu dijaloga", rekao je Vučić.

On je dodao da to pokreće sedam nužnih tačaka za nastavak dijaloga.

"Pod jedan, raspisivanje i održavanje slobodnih i demokratskih lokalnih izbora na Severu Kosova i Metohije, uz učešće misije OEBS i kontrolu EU. Pod dva, primenu člana 9 Prvog Briselskog sporazuma kroz kolektivni povratak Srba u Regionalni direktorat KP Sever. Tačka tri, povratak srpskih sudija i tužilaca na pravosudne funkcije. Zatim, pod četiri, povlačenje specijalnih snaga tzv. kosovske policije iz nelegalno sagrađenih baza i kontrolnih punktova na severu Kosova i Metohije, kao i njihovo povlačenje iz svih institucija, koje su od 1999. godine do nelegalnog zatvaranja 2024. godine pružale vitalne javne i administrativne usluge građanima", naveo je Vučić.

Predsednik je rekao da će tačka pet biti hitno, neodložno i konačno formiranje Zajednice srpskih opština, bez daljih političkih smicalica i igara.

"Jer nam je jasno da je 12 godina to bila samo igra koja je korišćena za kupovinu vremena, sa ciljem da se ZSO nikada ne formira i da se uz to ukinu sva prava Srba. Ovo konkretno znači usvajanje konačnog Nacrta statuta ZSO na način predviđen Poslovnikom o radu Upravljačkog tima, od strane demokratski izabranih predstavnika srpske zajednice na Severu Kosova i Metohije", dodao je on.

Šesta tačka je neodložna primena garancija Evropske unije i SAD od 28. decembra 2022. godine i momentalno oslobađanje svih političkih zatvorenika koji su uhapšeni od tzv. kosovske policije zbog svog demokratskog, građanskog ili političkog aktivizma - a posebno onih koji su uhapšeni zbog učešća na mirnim protestima ili barikadama.

Kako je naveo Vučić, sedma tačka je neodložno omogućavanje nesmetanog platnog prometa i poštanskih usluga.

"Ovi zahtevi biće preneti u predstojećim međunarodnim aktivnostima koje će uključiti razgovore i posebne događaje u okviru sistema UN i OEBS, kao i podizanje svesti o kršenju ljudskih prava Srba u okviru Komiteta za ljudska prava UN", rekao je predsednik.

On je naveo da će se do kraja novembra sastati sa više od 60 svetskih lidera i upoznati ih sa svim tačkama, kao i da je već napisao pismo za predsednicu Evropske komisije Ursulu fon der Lajen, zatim Žozepa Borelja, da će pisati i kineskom, američkom i ruskom predsedniku.

"Sa svima ću da razgovaram o ovome i da im predstavim", rekao je on.

Vučić je naveo da je potrebno da se formira direktorijat Sever, gde će policajci na severu KiM biti Srbi.

"Nemojte da kažete i pitate što su se povukli. Pa povukli su se zato što ih je neko protivpravno oterao odatle, i preimenovao direktorat i nije imao pravo i to učinio direktnim nasilnim aktom", rekao je on.

Vučić je naveo da je zatvoreno i uhapšeno 86 lica, a na spisku je 98 koje će da uhapse, koji su bili na barikadama.

"Da vas podsetim, reč je o brutalnoj laži za koju sam pretpostavljao da je laž, a nisam mogao da je odbijem, jer bi to značilo da ne prihvatam potpis najvećih sila i njihove garantije, nepoverenje, jer bi to značilo direktnu uvredu", rekao je on.

Istakao je da zapadnim silama ništa ne veruje, jer velike sile nisu lako prihvatile garantije.

"Nećete da napišite da su bili na barikadama, već da su bacili dimnu bombu, i to je sada poziv na nasilje", objašnjava Vučić i dodaje da su to razlozi zašto su hapsili i mučili Srbe.

Naveo je da ZSO mora da se formira da bi se dalje razgovaralo. Kaže da se niko nije pitao kako je upucan Dragiša Galjak i još šestoro Srba protiv kojih nije pokrenuta istraga.

"Ni protiv jednog ne postoji nijedna optužnica i nikoga nije briga", rekao je on.

Što se tiče platnog prometa, dodao je da je sve predviđeno dokumentima i sporazumima.

"Sve su to u svojih šest akata osudile i EU, i SAD i Kvinta, zahvalni smo i pozivamo ih da se drže onoga što su sami napisali. Hoće li, naravno da neće, i neće u budućnosti", rekao je on.

Istakao je da je ovo najveće poštovanje evropskih normi s naše strane i da očekuje isto od njih.

Pročitajte još: 

Podeli:

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: