Politika 8

11.09.2024.

12:28

Vučić nakon sastanka sa predsednikom Izraela: Imamo jednu važnu zajedničku temu FOTO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon razgovora sa predsednikom Izraela Isakom Hercogom obratio se medijima. Vučić je objasnio o čemu je sve govorio sa Hercogom, kao i da Izrael i Srbija imaju jednu vežnu zajedničku temu.

Izvor: B92.net

Vučić nakon sastanka sa predsednikom Izraela: Imamo jednu važnu zajedničku temu FOTO
TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Podeli:

Na samom početku, predsednik Srbije je rekao da Srbija i Izrael imaju veoma dobre odnose.

"Poštovani gospodine predsedniče, uvaženi prijatelju gospodine Hercog, posebna mi je čast što danas mogu da vas ugostim u Beogradu i nadam se da ćete se danas osećati kao kod svoje kuće. Srbija i Izrael imaju dobre odnose i trudimo se da te odnose unapređujemo. Kakve odnose imamo uvek se vidi u teškim, a ne lakim trenucima. Srpski narod je uvek bio uz jevrejski narod, kako u godinama tokom Drugog svetskog rata, tako i pre, ali rekao bih i danas kada, čini mi se, to nije ni malo jednostavno". 

Istakao je da u Beogradu i Srbiji ne postoje nikakvi izlivi antisemitizma.

"I vaši sportisti ovde igraju na domaćem terenu, osećaju se kao kod svoje kuće. Mi smo danas pričali o svim važnim pitanjima, o međusobnoj saradnji, i ono što smo dogovorili, a videćete posle i potpisivanje više sporazuma, za nas je od ogromnog značaja sporazum o slobodnoj trgovini sa Izraelom ", rekao je Vučić.

Kazao je da imamo ogroman prostor za saradnju u umrežavanju inovacionih ekosistema i naučno-tehnološkoj saradnji, kao i u privrednoj saradnji.

Takođe, Vučić je istakao da je veliki broj izraelskih turista u Srbiji, i zahvalio se predsedniku Izraela i na podršci koju Srbija ima za EXPO 2027.

TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

"Istovremeno obavestio sam predsednika Hercoga o onome što se zbiva na KiM i govorio o potrebi poštovanja međunarodnog javnog prava i povelji UN i ne bih dalje da druge ljude uvlačim u ono što je naš odnos prema situaciji u našoj zemlji i regionu. Govorili smo o tome kao što je i predsednik Hercog upoznao i mene sa situacijom u Izraelu i Bliskom istoku i ja sam ga veoma pomno slušao". 

Važna zajednička tema

Dodaje da imaju jednu važnu zajedničku temu, a to je pokušaj spasavanja života Alona Ohela, dvojnog državljanina Srbije i Izraela, kog je oteo Hamas.

"Molio sam naše arapske prijatelje da se angažuju, ja sam pričao i sa njegovim roditeljima. To je mnogo teško. Tu je i njegova majka sa nama, i ona moli da se pomogne da tako jedan vredan život spasimo", istakao je Vučić.

Rezolucija o Srebrenici

Predsednik Srbije se posebno zahvalio predsedniku Izraela što jevrejska država nije podržala Rezoluciju o genocidu u Srebrenici.

Hercog zahvalio Vučiću

Predsednik Izraela Isak Hercog se zahvalio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na, kako je rekao, veoma emotivnom govoru.

"Posebno se zahvaljujem zato što ste pomenuli taoce koje drži Hamas, među njima i mladi Alon Ohel. I njegova majka je tu, pozivam je da se slika sa nama i fotografijom svog sina", rekao je on.

TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Dodao je da osuđuje terorističke napade koji su izvedeni jutros, i dodaje da je njegovo srce uz borce koji su sinoć poginuli u padu helikoptera u Gazi.

"Osećamo se kao kod kuće u vašoj zemlji", rekao je Hercog i dodao je da jevrejski narod proživljava teške trenutke.

Takođe, predsednik Izraela je podsetio na veliki broj Srba koji su dali živote u borbi protiv nacista i u spasavanju Jevreja tokom Drugog svetskog rata.

Podeli:

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: