Politika 8

11.09.2024.

13:26

Predsednik Izraela u Srbiji, ugostio ga Vučić; "Veliki afinitet obe strane da se ispune sporazumi" FOTO/VIDEO

Predsednik Izraela Isak Hercog boravi danas u zvaničnoj poseti Srbiji, gde ga je ugostio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Izvor: Tanjug

Predsednik Izraela u Srbiji, ugostio ga Vučić; "Veliki afinitet obe strane da se ispune sporazumi" FOTO/VIDEO
TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Podeli:

Ceremonija svečanog dočeka upriličena je ispred Palate Srbija.

Završeno

13:16

Čadež: Razmena sa Izraelom utrostručena od 2021.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež izajvio je danas da je Država Izrael u poslednjih nekoliko godina za Srbiju postala četvrto izvozno tržište van Evrope, kao i da je od 2021. godine, kada je zvanično otvoreno predstavništvo PKS u Jerusalimu, utrostručena spoljnotrgovinska razmena izmedju dve zemlje.

Čadež je na okruglom stolu "Sinergija u inovacijama i trgovini: razgovori Srbije i Izraela", rekao da se struktura saradnje dosta promenila, idući ka inovacionom sektoru. "Povezali smo nekoliko stotina srpskih i izraelskih kompanija, odradili dobar deo posla, kada je u pitanju plasiranje naših proizvoda, ali to je još uvek daleko od onoga što mi se čini da možemo svi zajedno", rekao je Čadež.

Predsednik Privredne komore Srbije ističe da međusobnu saradnju karakteriše rad na proizvodima koji će se generisati u budućnosti.

"Mi smo kao Privredna komora Srbija spremili ceo spisak usluga i roba koje se trenutno iz Izraela uvozi iz različitih delova sveta, a kojima mislimo da možemo da budemo i tehnološki i cenovno konkurentniji. Ono što je mnogo važnije, pripremili smo ceo katalog naših industrijskih zona, slobodnih zona, industrijskih parkova, hemijskog parka, gde možemo vrlo brzo da uspostavimo neku vrstu privremenog proizvodnog centra ovde u Srbiji za sve kompanije koje se suočavaju sa velikim problemima, pre svega logističkim", rekao je Čadež.

12:54

Mali predstavlja EXPO 2027

Ministar finansija Siniša Mali održava prezentaciju Expo Belgrade 2027 tokom drugog dela okruglog stola "Sinergija u inovacijama i trgovini: razgovori Srbije i Izraela".

12:48

Vučić: To bi bio najefikasniji rezultat današnjeg sastanka

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je svoje obraćanje počeo rečima Šimona Pereza, bivšeg premijera Izraela.

"Pronađi cilj koji je veći od tebe samog i posveti mu svoj život. To je rekao naš prijatelj, Šimon Perez, i mislim da od razvoja jedne zemlje ne postoji ništa važnije. Kada tome posvetite svoje vreme tome, onda ovakav forum mora naći svoje mesto među prioritetima".

Rekao je da je od izuzetnog značaja za Srbiju je da uči od Izraela.

Vučić je kroz smeh rekao da mu je napisan govor od 22 strane, ali da neće čitati sve, što je i Isak Hercog propratio smehom.

"Očekujemo porast broja izraelskih turista, i Er Srbija mora pojačati svoje prisustvo na aerodromu Ben Gurion. Takođe, moramo privlačiti izraelske prijatelje i dobrim sadržajem. Ne samo kulturom, sportom, zabavom, već i poslom. Drago mi je što izraelske kompanije koje posluju ovde žele da nastave svoj rad".

Vučić je poručio ministrima da se sve pripremne radnje za sporazum o slobodnoj trgovini sa Izraelom moraju ubrzati.

"To bi bio najefikasniji rezultat današnjeg sastanka".

12:46

"Postoji veliki afinitet obe strane da se ispune sporazumi koji se danas potpisuju"

Izraelski predsednik Hercog je rekao u obraćanju na okruglom stolu da postoji veliki afinitet obe strane da se ispune sporazumi koji se danas potpisuju.

Posebno pomenuo poljoprivredu, a zatim je govorio o veštačkoj inteligenciji, i rekao je da mu je mnogo drago što će predsednik Vučić predsedavati forumom o veštačkoj inteligenciji.

"Ima mnogo mogućnosti za saradnju, a cilj svega i glavni prioritet je da se potpiše sporazum o slobodnoj trgovini naše dve zemlje", kazao je Hercog.

12:38

12:29

Važna zajednička tema

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je da Srbija i Izrael imaju jednu veoma važnu zajedničku temu, a to je pokušaj spasavanja života Alona Ohela, dvojnog državljanina Srbije i Izraela, kog je oteo Hamas.

"Molio sam naše arapske prijatelje da se angažuju, ja sam pričao i sa njegovim roditeljima. To je mnogo teško. Tu je i njegova majka sa nama, i ona moli da se pomogne da tako jedan vredan život spasimo", istakao je Vučić.

12:12

Obraćnje Vučića i Hercoga

Predsednik Srbije i predsednik Izarela nakon sastanka obratili su se medijima.

Sve o tome pratite u odvojenoj VESTI

11:20

Počeo Okrugli sto "Sinergija u inovacijama i trgovini: Razgovori Srbije i Izraela"

Okrugli sto "Sinergija u inovacijama i trgovini: Razgovori Srbije i Izraela", koji se organizuje u okviru zvanične posete predsednika Izraela Isaka Hercoga Beogradu, počeo je u Palati Srbija, a direktor Predstavništva PKS u Izraelu Aleksandar Nikolić je istakao na otvaranju da je 2023. bila rekordna u spoljnotrgovinskoj razmeni dve zemlje od 121,3 miliona evra.

Na okruglom stolu, u Palati Srbija, će se kasnije obratiti i predsednici Srbije Aleksandar Vučić i Hercog.

Skup organizuje Privredna komora Srbije (PKS) u saradnji sa Ambasadom Izraela.
Prema rečima Nikolića, ovo je pravo vreme za samit i forum kada se ima na umu iskorak o upitima za investicije iz Izraela u našu našu zemlju a  posebno kada je reč o obnovljivim izvorima energije. 

U okviru događaja predviđeno je potpisivanje tri memoranduma o razumevanju između Privredne komore Srbije i Izraelskog instituta za izvoz i međunarodnu saradnju, Federacije izraelskih privrednih komora i Saveza industrijskih proizvođača Izraela, saopšteno je iz PKS.

Takođe, biće potpisana zajednička izjava u oblasti tehnoloških inovacija između Kancelarije za IT i eUpravu Vlade Srbije i Uprave za inovacije Izraela.

Okrugli sto se održava u cilju razmene dosadašnjih iskustava i kreiranja planova za buduću saradnju predstavnika privreda i institucija dve države.

Poseta na najvišem nivou dolazi u periodu pojačanih interesovanja izraelskih investitora za ulaganja u Srbiji, posebno u oblasti obnovljivih izvora energije, skoka u trgovinskoj razmeni dveju zemalja i sve snažnije umreženosti dva inovaciona ekosistema.

U izraelskoj delegaciji u poseti Srbiji su predstavnici renomiranih izraelskih organizacija i institucija: Instituta za izvoz, Federacije privrednih komora Izraela, Uprave inovacija, Saveza industrijskih proizvođača, Direkcije za ekonomska pitanja Ministarstva spoljnih poslova Izraela.

U prvom delu okruglog stola biće predstavljeni opšti privredni pokazatelji i potencijal Srbije i Izraela a u drugom delu od 12.15 sati, predviđena su obraćanja predsednika Srbije Vučića i predsednika Izraela Hercoga. 

Prvi potpredsednik vlade i ministar finansija Siniša Mali održaće prezentaciju Expo Belgrade 2027.  

U završnici okruglog stola biće održane dve sesije posvećene poslovnim prilikama i inovativnom ekosistemu, kao i bilateralni razvovori predstavnika poslovne zajednice Srbije sa predstavnicima izraelskih institucija.

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: