Politika 13

10.09.2024.

13:11

Brnabić: Nije fer i licemerno je; 11 godina nikada nisu pitali narod o litijumu. Mi jesmo

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Ana Brnabić obratila se javnosti, nakon što su predstavnici opozicije podneli zahtev za izmene zakona o kopanju litijuma.

Izvor: B92.net

Brnabić: Nije fer i licemerno je; 11 godina nikada nisu pitali narod o litijumu. Mi jesmo
Shutterstock/Adwo

Podeli:

Ona je u Skupštini Srbije rekla da su građani Srbije svedočili "vrhuncu licemerja" jer su oni koji su doveli Rio Tinto u Srbiju, sada ti isti ljudi danas traže zabranu geološkog istraživanja litijuma.

"Ponoviću, ono što su svi mogli da čuju šta su građani čuli u razgovoru Vučića i naroda u Ljuboviji, iz Rio Tinta su rekli da su došli u Srbiju kada su ih pozvali 2001. godine, to je pod jedan", rekla je ona.

"Pod dva, oni traže zabranju ne samo za litijum, već za sva rudarska istraživanja. To znači da nećemo moći da uradio ni j edno geološko istraživanje ni za zgradu, ni za put jer vam za to treba geološko istraživanje", objasnila je ona.

Potom je objasnila da iz Rio Tinta nisu došli da traže litijum u Srbiju, ali su ga našli. 

Mi smo, za razliku od njih, dodala je Brnabić, spremni da razgovaramo s njima, dok oni nisu nikada bili spremni na to pa čak i kada su doveli Rio Tinto.

Takođe je rekla da će zakonski predlog opozicije biti stavljen na dnevni red skupštine. "Jedva čekam da vidim ko je i za šta je", navela je predsednica Skupštine Srbije.

Istakla je i da je primetila da niko iz opozicije nije zatražio da se u Skupštini pojavi i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kao što se niko nije pojavio ni na jednom mestu na kom je on odgovarao na pitanja o litijumu.

Podeli:

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Oboreni borbeni avioni

Vazdušno-kosmičke snage Rusije oborile su dva ukrajinska borbena aviona "Su-27" u poslednja 24 časa, saopšteno je iz ruskog Ministarstva odbrane.

17:13

15.9.2024.

1 d

Podeli: