Politika 0

09.09.2024.

8:11

Lajčak najavio posetu Beogradu

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak najavio je da će, nakon Prištine, posetiti Beograd kako bi pripremio naredni sastanak "u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa" dve strane.

Izvor: Tanjug

Lajčak najavio posetu Beogradu
F.S./ATAImages

Podeli:

Lajčak je na Fejsbuku, sumirajući prethodnu nedelju, naveo da je, nakon Bledskog strateškog foruma, boravio u Prištini radi pripreme narednog sastanka glavnih pregovarača u Briselu.

Specijalni izaslanik EU nije precizirao datum planirane posete Beogradu.

On je dodao da je, tokom boravka u Prištini, sa prvim potpredsednikom vlade privremenih prištinskih institucija Besnikom Bisljimijem razgovarao o nedavnim dešavanjima tokom leta, dnevnom redu narednog sastanka glavnih pregovarača i pristupima za rešavanje nekih aktuelnih pitanja, kao i o narednim koracima ka sprovođenju Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa.

"Sledeće, uputiću se u Srbiju takođe radi pripeme sledećeg sastanka u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije", poručio je Lajčak.

Lajčak je podsetio da je protekle nedelje učestvovao i na Bledskom strateškom forumu, na kojem su se okupili lideri iz cele Evrope kako bi razgovarali o hitnim globalnim izazovima.

On je dodao da je budućnost EU na Zapadnom Balkanu bila istaknuta u mnogim različitim formatima, od otvaranja do specijalizovanih panela i diskusije koju je vodila slovenačka ministarka spoljnih poslova Tanja Fajon.

"Angažujući se u promišljenim diskusijama sa političarima, kreatorima politika, diplomatama i stručnjacima, istražili smo načine za jačanje bezbednosti, regionalne saradnje i integracije u EU na Zapadnom Balkanu", naveo je Lajčak.

Pročitajte još:

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

1 d

Svet

Oboreni borbeni avioni

Vazdušno-kosmičke snage Rusije oborile su dva ukrajinska borbena aviona "Su-27" u poslednja 24 časa, saopšteno je iz ruskog Ministarstva odbrane.

17:13

15.9.2024.

1 d

Podeli: