Politika 5

06.09.2024.

17:35

Vučić s Bocan Harčenkom: Objasnio sam tešku poziciju Srba na KiM; Razgovarali smo o pozivu na samit BRIKS-a

Aleksandar Vučić obraća se medijima iz Loznice, gde je danas nastavio svoju posetu Podrinju.

Izvor: B92.net

Vučić s Bocan Harčenkom: Objasnio sam tešku poziciju Srba na KiM; Razgovarali smo o pozivu na samit BRIKS-a
FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bg

Podeli:

Vučić je medijima rekao o čemu je razgovarao s ruskim ambasadorom Aleksandrom Bocan Harečenkom.

"Želim da istaknem da smo razgovarali o svim važnim pitanjima od bilateralnog značaja za naše dve zemlje. Upoznao sam ambasadora Harčenka sa brutalnim ugrožavanjem našeg naroda na KiM, objasnio tešku poziciju srpskog naroda i čini mi se da smo s tim u vezi naišli na razumevanje s ruske strane", započeo je on.

"Ragovarali smo o ekonomskoj saradnji, očekujemo izgradnju dispečerskog centra od strane Ruske železnice, kao i dalje razgovore o mnogim projektima. Takođe, razgovarali smo i o, pošto dobro znate koliko nam je Rusija pomagala oko nametnute rezolucije o Srebrenici, kao i u UN, i verujem da ćemo u kratkom periodu pokazati da postoje pitanja oko kojih možemo da se usaglasimo", rekao je Vučić.

"Ja sam rekao da je za nas od izuzetnog značaja ubrzavanja razgovora oko gasnog angažmana. Razgovarali smo i o pozivu koji je Srbiji upućen za samit BRIKS-a. Ja sam maločas dobio listu učesnika,video sam listu pozvanih, reč je o izuzetno velikim i moćnim zemljama, i ja sam već amabasadoru pre ovog sastanka, uz zahvalnost za poziv rekao sve ono što sam vama rekao i mi ćemo taj razgovor nastaviti  i sa predsednikom Putinom oko godišnjice oslobođenja Beograda i oko svega drugog", rekao je Vučić.

"Razgovarali smo i o obeležavanju 20. oktobra i Danu oslobođenja. To ćemo obeležiti manifestacijama i gostovanjem Boljšoj teatra", napomenuo je on.

Vučić je zatim Bocan Harčenku poklonio naše domaće suve šljive.

Obraćanje Bocan Harčenka

Nakon Vučića, medijima se obratio ambasador Bocan Harčenko.

"Mi uvek govorimo o značaju odnosa Srbije i Rusije. Zahvalni smo sna saradnji sa predsednikom Srbije, posebno na tome što Srbija nije prihvatila da uvede sankcije našoj zemlji, što nama dozvoljava dalji razvoj našeg odnosa", rekao je ambasador.

On je takođe napomenuo da je Rusija svesna velikih problema koji se dešavaju na Kosovu.

"Mi ćemo o tome razgovarati na ministarskoj sednici, uradićemo sve da pomognemo Srbima koji žive na Kosovu i Metohiji. Osim toga svesni smo i pritisaka koje trpe Srbi u Banjaluci i Republici Srpskoj", dodao je Bocan Harčenko.

Nakon obraćanja Vučić je na svom nalogu na Instagramu objavio o čemu su razgovarali.

"Razgovarali smo o svim važnim pitanjima od bilateralnog značaja i interesa za naše dve zemlje.

Upoznao sam ambasadora Bocan-Harčenka sa situacijom na Kosovu i Metohiji i svakodnevnim brutalnim provokacijama i ugrožavanjem mira i stabilnosti, neefikasnom odgovoru svih onih koji su bili upleteni u dijalog i koji su morali da garantuju rezultate tog dijaloga. Rekao sam i koliko se srpski narod nalaži u teškoj poziciji i čini mi se da smo po tom pitanju naišli na razumevanje ruske strane.

Razgovarali smo i o svim drugim važnim pitanjima, o ekonomskoj saradnji, a očekujemo dalje razgovore o mnogim projektima iz oblasti energetike i infrastrukture.

Takođe, ono što je za nas važno, razgovarali smo i o saradnji u UN i drugim multilateralnim organima i organizacijama. Za nas je od izuzetnog značaja i ubrzavanje razgovora o gasnom aranžmanu, a naravno, razgovarali smo i o 80. godišnjici od oslobođenja Beograda 20. oktobra što ćemo dobrim delom zajednički da obeležimo brojnim kulturnim događajima, poput gostovanja Boljšoj teatra."

Podeli:

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

1 d

Podeli: