Politika 3

05.09.2024.

15:59

Brnabić odgovorila "Danasu": Ne potcenjujte ovaj narod i naučne institucije, a ni želju Vučića da ih sasluša

Ana Brnabić je na svom nalogu na društvenoj mreži Iks prokomentarisala današnju naslovnu stranu dnevnog lista "Danas", na kojoj se govori da bi "iskopavanje litijuma bilo kršenje ustavnog poretka."

Izvor: B92.net

Brnabić odgovorila "Danasu": Ne potcenjujte ovaj narod i naučne institucije, a ni želju Vučića da ih sasluša
Profimedia

Podeli:

"Samo dve konstatacije o današnjoj naslovnoj strani Šolakovog dnevnog lista Danas, a kojom se nemilosrdno nastavlja obmanjivanje javnosti:

1. Kažete da bi iskopavanje litijuma bilo kršenje ustavnog poretka. Ako ste u pravu, zašto iskopavanje bakra, uglja, ili zlata ne predstavlja kršenje ustavnog poretka? Biće da opet ne govorite istinu - ergo, namerno obmanjujete građane Republike Srbije. Nije novina, ali da konstatujemo.

2. Ovakva naslovna strana ponižava i obezvređuje čitavu rudarsku profesiju u našoj zemlji. Ta profesija danas, u Srbiji, zapošljava 30.647 ljudi koje ste ovim sveli na običan pijuk. Zahvaljujući tim ljudima, mi danas imamo struju. Zahvaljujuću tim ljidima, danas Bor i Majdanpek žive - u stvari, postoje, jer su nastali na rudarenju bakra koje je na ovom području počelo pre 121 godinu (1903. godine). I šire - zahvaljujući umnogome ovoj teškoj i časnoj profesiji, koja zahteva mnogo stručnosti i znanja - Srbija se u prošlosti razvijala i ekonomski jačala. Prvi moderniji rudnik u Srbiji otvoren je kod Despotovca, 1836. godine, u vreme vladavine kneza Miloša Obrenovića. Naša zemlja, dakle, ima skoro 200 godina dugu tradiciju rudarenja, a naši fakulteti i naučni instituti vanredne stručnjake koji su radili mnogo kompleksnije projekte od "Jadra" i koji će, sa narodom, reći poslednju reč o rudniku litijuma.

Zaključak - nemojte da potcenjujete ovaj narod, rudarsko-geološku struku i naše naučne institute. Jednostavno, nije fer i nije u redu. Nemojte, takođe, nikada da smetnete s uma želju Aleksandra Vučića da čuje svoj narod i upregne sve resurse naše zemlje da se očuva naša priroda, a pre svega voda," napisala je ona.

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: