Politika 7

05.09.2024.

13:22

Drugi dan u Podrinju; Vučić na Gučevu: Da razvijamo vojsku još više; Ne plašim se, šetaću Loznicom FOTO

Predsednik Republike i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje danas u Gučevu taktičko vojnoj vežbi.

Izvor: Tanjug, B92

Drugi dan u Podrinju; Vučić na Gučevu: Da razvijamo vojsku još više; Ne plašim se, šetaću Loznicom FOTO
FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bs

Podeli:

Predsednik Srbije je prisustvovao tehničko-taktičkom zboru, kao i predstavljanju naoružanja, a specijalci VS pokazali su mu zamke i trapove u kojima mogu da hvataju čak i divlje svinje u svrhu preživljavanja - odnosno samostalne ishrane u prirodi.

Reč je o specijalcima, stručnjacima za preživljavanje u prirodi koji su predsedniku prikazali kako im izgleda baza za diverzanta sakrivena usred šume, potpuno neprimetna.

FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bs

Znaju da izaberu jestive pečurke, da uhvate zeca, fazana, i druge divlje životinje, spreme čaj od lekovitog bilja, džem od šipurka, zatim da uhvate ribu a predsedniku su ponudili da proba šarana, riblju čorbu, gulaš od zeca i fazana... Imaju i odeljak za sušenje i dimljenje mesa, zatim verige, pa pekaru na otvorenom za pečenje hleba pa se predsednik Srbije usred šume počastio tek pečenim, svežim hlebom...

Obuka za preživljavanje u prirodi traje dve nedelje na šta je Vučić rekao da ovo ne bi ni za dva meseca naučio...

Tokom obilaska vojne vežbe u Gučevu, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, tokom razgovora sa novinarima otkrio obrise predstojeće odluke o obaveznom služenju vojnog roka.

Obraćanje predsednika Srbije na Gučevu

"Verujem da ćemo u narednom periodu primiti više stotina mladih ljudi, verujem da ćemo doneti odluku o uvođenju vojnog roka koji neće biti dug, oko 75 dana", rekao je na početku. 

"I dalje ćemo nastaviti da razvijamo našu vojsku, video sam da neki kažu da je samo kupovina Rafala kao 20 budžeta nekih susednih zemalja. Oni treba da budu zaštitni faktor od svakog mogućeg potencijalnog agresora" , nastavio je predsednik Srbije. 

O napadima Zdravka Ponoša

Podsetimo, Zdravko Ponoš je rekao da se Vučić krije u kasarni i da je trebalo da ode i palačinke podeli deci u školama u Loznici. 

"Mislim da ponudim nečim boljim decu u školama u Loznici, a tome koliko se plašim videće narednih dana... Nisam se plašio ni kada su čekali sa sekirama, ne plašim se ničega, sem Boga. Polaze od sebe, misle da su svi kao oni. Tako je i oko nekih odluka, koje su vezane za litijum, a kojih nema, o kojima ćemo tek da pričamo", kazao je Vučić. 

"Među decu kad budem otišao onda će mi reći što zloupotrebljavaš decu, znam ja njih. Pokvarenjake... Ja ću i večeras i sutra i prekosutra da šetam Loznicom", dodao je. 

O razgovoru sa Šolcom

Ističe da je imao vrlo važan i veoma dobar razgovor sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom.

"On je nedavno u Saksoniji pokrenuo proizvodnju litijuma i ponudio mi je danas da odemo zajedno tamo", rekao je Vučić.

FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bs

Predsednik Srbije položio venac na Spomen-kosturnicu "Gučevo"

Vučić je na početku položio venac na Spomen-kosturnicu "Gučevo" u kojoj su sahranjeni posmrtni ostaci srpskih i austrougarskih vojnika, izginulih 1914. godine tokom Bitke na Drini.

FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bs

"Iako su mnoga teška poglavlja naše istorije odavno zatvorena, mi ih i dalje pamtimo i odajemo počast onima koji su dali život za Srbiju. Neka im je večna slava", napisao je na Instagramu. 

Spomen obeležje kosturnice na Gučevu je podignuto u znak sećanja na borbe vođene u bici na Drini 1914. godine, tokom Prvog svetskog rata. 

FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bs

U njoj su zajednički sahranjeni posmrtni ostaci oko 4.000 srpskih i austrougarskih vojnika.

Gučevska bitka bila je prva rovovska bitka u Prvom svetskom ratu i trajala je 55 dana, a u narodu je poznata kao "Bitka iznad oblaka".

Podeli:

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: