Politika 2

03.09.2024.

13:12

Ursula donela važnu odluku

Predsednica Evropske komisije (EK) Ursula fon der Lajen donela je prve odluke u vezi sa njenim budućim timom od 26 komesara EU, postavljen Letonac Valdis Dombrovskis za potpredsednika EK koji će se baviti pitanjima proširenja EU i obnove Ukrajine.

Izvor: Tanjug

Ursula donela važnu odluku
EPA-EFE/TOMS KALNINS

Podeli:

Kako navodi Velt, prema želji Fon der Lajen, Dombrovskis, koji trenutno obavlja funkciju komesara za trgovinu i član je političke grupacije Evropske narodne partije u Evropskom parlamentu (EP),  trebalo bi da bude izvršni potpredsednik Komisije koji će se baviti pitanjima "proširenja i rekonstrukcije Ukrajine".

Fon der Lajen će u novoj Komisiji imati četiri izvršna potpredsednika, pored visokog predstavnika EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku, dodaje Velt. Prema navodima ovog medija, ključno mesto potpredsednika zaduženog za ekonomiju pripašće italijanskom desničarskom populisti Rafaelu Fitu.

Velt objašnjava, pozivajući se na visoko pozicionirane diplomate EU i insajdere Komisije, da će Fon der Lajen dati Fitu, inače članu partije Braća Italije italijanske premijerke Đorđe Meloni, koja pripada grupaciji Evropskih konzervativaca i reformista u EP, portfelj izvršnog potpredsednika zaduženog za ekonomiju i oporavak nakon pandemije korona virusa.

Fito trenutno obavlja funkciju italijanskog ministra za evropske poslove, a kao izvršni potpredsednik Komisije nadgledao bi kako se raspoređuje fond bloka za oporavak od pandemije korona virusa vredan više stotina milijardi evra, prenosi Evroaktiv. Pored toga, Francuz i aktuelni komesar za unutrašnje tržište Tijeri Breton iz grupacije Obnovimo Evropu preuzeće portfelj za industriju i stratešku autonomiju.

Španska ministarka životne sredine Tereza Ribera iz grupacije socijalista i demokrata u EP izabrana je za portfelj "tranzicije", koji će  uključivati ekologiju i digitalne poslove.

Za izvršnog potpredsednika Komisije biće imenovana i bivša estonska premijerka Kaja Kalas, koja je predložena za novog visokog predstavnika EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku.

Slovak Maroš Šefčovič iz grupacije socijalista i demokrata, koji trenutno obavlja funkciju izvršnog potpredsednika Komisije, ostaće komesar zadužen za međuinstitucionalne odnose, prenosi Evroaktiv. 

Češki ministar industrije i trgovine Jozef Sikela, koji pripada nezavisnim poslanicima u EP, biće zadužen za energetiku, dok će se pitanjima budžeta baviti trenutni ambasador Poljske u EU Pjotr Serafin.

Svaka zemlja članica EU predlaže svoje kandidate za tim od 26 komesara Fon der Lajen.
Fon der Lajen se smatra izborom Nemačke, a bivša estonska premijerka Kaja Kalas, koju su lideri EU imenovali za mesto visokog predstavnika EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku, predstavnikom Estonije.

Fon der Lajen će tokom svog drugog mandata na čelu EK najverovatnije morati da predvodi tim u kojem dominiraju muškarci, pošto je samo devet država članica predložilo žene za svoje kandidate, među kojima je i Bugarska koja je jedina poslušala savet Fon der Lajen da predloži i ženu i muškarca za svoje kandidate.

Nakon što predsednica Komisije imenuje svoj tim komesara, kandidati moraju da prođu proces saslušanja u Evropskom parlamentu u septembru i oktobru ove godine.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: