Politika 6

31.08.2024.

17:10

Vučić govorio na panelu u Pragu: Nisam došao nikoga da lažem; Važan razgovor sa Lajčakom

U Pragu se održava Globalni bezbednosni forum GLOBSEC 2024. Na forumu učestvuje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je govorio na jednom od panela.

Izvor: B92.net

Vučić govorio na panelu u Pragu: Nisam došao nikoga da lažem; Važan razgovor sa Lajčakom
FOTO TANJUG/GLOBSEC/ HOLUBOVA DOROTA/bs

Podeli:

  • Sve najnovije vesti pratite u blogu B92.net UŽIVO

Završeno

12:33

Lajček nakon razgovora sa Vučićem: Razgovarali smo o narednim koracima u dijalogu

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak saopštio je da je danas u Pragu razgovarao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o očekivanjima i narednim koracima u dijalogu Beograda i Prištine.

"Takođe smo razgovarali o Planu rasta i hitnoj potrebi da Kosovo i Srbija načine napredak po pitanju normalizacije. Ovo je ključno za napredovanje u integracijama u EU", naveo je Lajčak na platformi X.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zatražio je u razgovoru sa Lajčakom, na marginama Foruma GLOBSEC, konkretnu i nedvosmislenu reakciju EU i zemalja članica ne samo u osudi najnovijeg nasilja Prištine na KiM, već i u sprečavanju takvih poteza i zaštiti Srba. "Srbija ostaje odgovoran partner EU u procesu normalizacije odnosa sa Prištinom, ali će iskoristiti sva raspoloživa diplomatska sredstva da ne dozvoli teror nad svojim narodom", napisao je Vučić na Instagramu.

Predsednik Srbije je naveo da je imao "otvoren i iskren razgovor" s Lajčakom kome je preneo "izuzetnu zabrinutost zbog najnovijeg nasilja na Kosovu i Metohiji, ponovnog kršenja prava i ugrožavanja bezbednosti srpskog stanovništva bahatim i nelegalnim potezima Prištine".

12:18

Fon der Lajen: Računamo na Srbiju

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen saopštila je danas, posle razgovora u Pragu s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, da EU računa na Srbiju da pokaže posvećenost napretku na izabranom putu ka Uniji.

"Imamo Plan rasta i sporazum o održivim sirovinama, lancima vrednosti baterija i električnim vozilima (EV). Od toga će direktnu korist imati narod Srbije", navela je Fon der Lajen na platformi Iks, posle susreta s Vučićem na marginama Foruma GLOBSEC u Pragu.

Ona je napisala da Brisel računa na Srbiju da "pokaže posvećenost napretku na putu koji je izabrala, putu ka EU".

11:56

Sa Robertom Vašom

10:52

Predsednik Vučić se sastao sa Šmitom u Pragom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa visokom predstavnikom međunarodne zajednice u BIH, Kristijanom Šmitom u Pragu, gde se održava forum GLOBSEC2024.

10:34

"Zatražio sam konkretnu i nedvosmislenu reakciju EU"

10:10

Razgovor sa Lajčakom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom u Pragu, tokom Foruma GLOBSEC2024.

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija gubi: Nikad niže za poslednje tri godine

Ruski izvoz nafte i naftnih derivata je u avgustu pao za 290.000 barela dnevno (bpd) na sedam miliona bpd i nalazi se na najnižem nivou od marta 2021. godine, objavila je danas Međunarodna agencija za energiju (IEA).

22:03

12.9.2024.

1 d

Podeli: