Politika 6

30.08.2024.

12:36

Vučić i Makron na Forumu o mladima i veštačkoj inteligenciji: Ne smemo da kaskamo za Kinom i SAD VIDEO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Emanuel Makron obratili su se na Forumu o mladima i veštačkoj inteligenciji u kompaniji "InGrid- Schneider Electric LLC" u Novom Sadu.

Izvor: B92.net

Vučić i Makron na Forumu o mladima i veštačkoj inteligenciji: Ne smemo da kaskamo za Kinom i SAD VIDEO
TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ

Podeli:

Prethodno je Makron, tokom drugog dana posete Srbiji, sa Vučićem obišao Maticu srpsku.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio se na gostoprimstvu i rekao da je veoma srećan što će moći da čuje ljude iz Šnajder elektrika.

"Počastvovan sam što sam danas ovde i veoma srećan. Ono što je važno to je pravo svakog čoveka da ima pristup električnoj energiji i zato toliko ulažu u mrežu električne energije. Sve je zasnovano na inovacijama, na nauci, svemu što ne poznajemo, ali u čemu mladi mogu da nam pomognu. U to ćemo ulagati još više.  Još nismo uradili ni 5G mrežu, ali verujem da ćemo i u taj posao da krenemo da uradimo. Posebno sam zahvalan, ovde u Novom Sadu imamo dobar tehnički fakultet, talentovane ljude, verujem da ćemo moći da uložimo više novca u budućnosti, da dobijemo još više studenata koji predstavljaju budućnost naše zemlje. Hvala i vama, poštovani predsedniče, koji ste ovde sa nama u Novom Sadu", rekao je Vučić.

Potom se obratio francuski predsednik Emanuel Makron, koji je rekao da će sledećeg februara organizovati samit o ovoj temi

"Uvek smo ovde u čudnoj situaciji, trebalo bi da govorimo inteligentno o nečemu o čemu ljudi u publici znaju bolje od nas. Ako smo ovde da razgovaramo zajedno o veštačkoj inteligenciji, to je zato što Srbija ima važnu ulogu i predsedava grupom koju smo oformili. Potpisali smo i jedan sporazum juče koji je nosilac jednog ambicioznog projekta. Sve što smo juče potpisali nam omogućava da naše veze budu bolje strukturirane. Mi, Evropljani, to gledamo malo sa distance, Kinezi i Amerikanci mnogo više investiraju. Kineski model veštačke inteligencije, njime vlada vlada Kine. Ja mislim da je Evropa mesto gde smo izmislili renesansu, da smo stavili čoveka u centar. Mi prvo treba da ne kaskamo više, kako bismo dostigli nivo Kine i SAD. Onda treba da definišemo pravila. Prvo je nauka, kada govorimo o AI, važno je da sve bude zasnovano na nauci, a ne na ličnim interesima. Drugo je standard, potreban nam je zajednički standard. Treće su rešenja, potrebno je da imamo zajednička rešenja, koja će biti otvorena, to je važno i da imamo evropska rešenja. Naš glavni rizik je da zavisimo od standarda i rešenja koja neće biti evropska", rekao je Makron.

Podeli:

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: