Politika 10

29.08.2024.

21:24

Vučić: "Verujem u francusko-srpsko prijateljstvo"; Makron: "Srbiji je mesto u EU"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Francuske Emanuel Makron obratili su se javnosti nakon potpisivanja niza bilateralnih dokumenata.

Izvor: B92

Vučić: "Verujem u francusko-srpsko prijateljstvo"; Makron: "Srbiji je mesto u EU"
Printscreen/buducnostsrbijeav

Podeli:

Obraćanje Vučića 

"Posebnu zahvalnost dugujem zato što ste izrazili spremnost i želju da posetite i neke druge gradove osim Beograda. Sa naročitim zadovoljstvom naglašavam našu i vašu posetu Novom Sadu. Mnogo vam hvala što ste došli u Srbiju i time pokazali poštovanje prema ovom narodu, mi to umemo da cenimo. Imali smo duge razgovore, nastavićemo ih večeras do kasno u noć, imaćemo ih i sutra o svim važnim strateškim pitanjima", rekao je Vučić. 

Predsednik Srbije istakao je da je zahvalio na podršci koju Francuska pruža na evropskom putu naše zemlje.

"Zahvalan sam i zbog investicija i sve bliže saradnje", dodao je Vučić. 

"Razgovarali smo o svim važnim pitanjima, razgovarali smo o miru u Evropi. Makron želi da čuje mišljenje svojih sagovornika. Nama je važno da dođemo do mira što pre. Izrazio sam želju da situacija u regionu bude potpuno stabilna i potpuno sigurna, verujem da ćemo po tom pitanju imati veliku podršku Francuske", rekao je predsednik Srbije. 

Vučić je istakao da je poseta predsednika Francuske od velikog značaja. 

"Verujem u francusko-srpsko prijateljstvo. Naša saradnja je neuporedivo uspešnija nego 10, 15 godina unazad" . 

Obraćanje Makrona

"U poslednjim godinama mnogo toga je napredovalo, ali se i promenilo na međunarodnoj sceni. Naša saradnja doživela je novi uzlet, što pokazuju i razgovori u Beogradu ali i Parizu. Vašoj zemlji mesto je u Evropskoj uniji", rekao je predsednik Francuske Emanuel Makron. 

"U poslednjim godinama mnogo toga je napredovalo, ali se i promenilo na međunarodnoj sceni. Naša saradnja doživela je novi uzlet, što pokazuju i razgovori u Beogradu ali i Parizu", naveo je Makron. 

Francuski predsednik je istakao da će nastaviti da pruža podršku naporima kako bi se ostvarila normalizacija odnosa između Beograda i Prištine.

"Na taj način će se poboljšati vaši odnosi sa svim partnerima. Dragi Aleksandre, još jednom hvala na strateškim odlukama koje ste danas doneli, na angažmanima koje ste preuzeli, puno smo razgovarali na raznim mestima, delili analize, puno sam naučio kada sam vas slušao, vi ste uvek radili ono što ste rekli da ćete raditi. To je nešto što veoma cenim. To je prijateljstvo između naših naroda, nastalo u borbi za našu Evropu. U važnim trenucima naši narodi su uvek bili jedni pored drugih. Imamo taj ideal romantizma, imamo hrabrost, istorija je važna za njih. Odluke koju su danas donete nastavljaju slavnu prošlost", rekao je Makron. 

"Sporazum koji je danas potpisan je istorijski. Mi verujemo u važno mesto Srbije za bezbednost regiona. Poštujem partnerstvo Srbije sa Rusijom i Kinom, ali ovo je otvaranje Srbije i prema Francuskoj", poručio je Makron odgovarajući francuskoj novinarki na pitanje o nabavci aviona.

Vučić je odgovarajući na pitanje novinara da li se Srbija kupovinom "rafala" udaljava od Moskve i približava EU, istakao da je ponosan na politiku Srbije, što uvek poštuje Povelju UN, što se ne bi moglo reći za mnoge zemlje na Zapadu.

"Znam da bi Emanuel voleo da uvedemo sankcije Rusiji, ali se ne stidim svoje odluke. Ja objašnjavam svoje poteze svom narodu. Srbija podržava teritorijalni integritet Ukrajine i da ih doživljavamo kao prijateljski narod", rekao je predsednik Srbije. 

Predsednik Francuske je govorio i o geopolitičkoj situaciji Srbije.

"Dobra geropolitička pozicija Srbije je ona koja je u službi srpskog naroda. Ima jedna osoba ima legitimitet da se tim pitanjem bavi i to je srpski predsednik. Ovo isti važi za Francusku. Srbija suvereno odlučuje sa kim želi da sarađuje i da ima dijalog, nije na Francuskoj da o tome govori. Mogu samo da vam kažem šta Francuska želi. Francuska želi da Srbija bude deo Evrope, jer ja kad vidim mapu Evrope ja vidim da smo blizu i da zajedno budemo jači, da zavisimo jedni od drugih. I onda smo manje zavisni od onih koji su dalje od nas", naveo je Makron. 

Vučić se dotakao i nabavke "rafala" i istakao da je Srbija uzela loigistiku, rezervne delove, opremu...

"Krenuli smo i preogovore o naoružavanju sa francuskom vladom i ministarstvom odbrane. Srećan sam što će Srbija imati tako dobre i tako tehnološki savremene mašine u svom posedu", rekao je predsednik Srbije. 

Podeli:

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: