Politika 6

29.08.2024.

14:04

Nižu se reakcije pred posetu Makrona: Zahvaljujući prijateljstvu Vučića i Makrona sve pokrenuto s mrtve tačke

Direktor Kancelarije za javnu i kulturnu diplomatiju u Vladi Srbije Arno Gujon, uoči posete francuskog predsednika Srbiji, kaže da Kosovo jeste tema koja opterećuje odnose između Francuske i Srbije.

Izvor: Kosovo online, Beta, Tanjug

Nižu se reakcije pred posetu Makrona: Zahvaljujući prijateljstvu Vučića i Makrona sve pokrenuto s mrtve tačke
Profimedia

Podeli:

Međutim, prema njegovim rečima zahvaljujući prijateljstvu i ličnom odnosu predsednika Aleksandra Vučića sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom, stvari su pomerene sa mrtve tačke.

"Zahvaljujući tome, na primer, Priština nije primljena u Savet Evrope u prethodnom periodu, zato što je tu Makron stavio svoj veto. Zašto? Zato što Priština ne poštuje ono što je dogovoreno i potpisano, za razliku od Srbije. Naravno, ne možemo, nažalost, da očekujemo ogromnu promenu u spoljno-političkom smislu Republike Francuske prema Kosovu i Metohiji, makar za sada. Ali ipak to ne znači da ne treba da sarađujemo na ekonomskom i političkom nivou i u drugim oblastima. I to se svakako odražava pozitivno i na našu poziciju na Kosovu i Metohiji, gde možemo makar neke pomake da napravimo. To se odražava i na svakodnevni život naših sunarodnika na Kosovu i Metohiji. I treba nastaviti u tom pravcu", kaže Gujon za Kosovo onlajn.

On podseća da je saradnja između Srbije i Francuske je dugotrajna, da je doživljavala uspone i padove i da je prijateljstvo zapravo rođeno za vreme 19. veka, kad su mnogi srpski intelektualci boravili i školovali se u Francuskoj, dok je s druge strane bilo i Francuza koji su došli u Srbiju.

"Francuska je najveći nuklearni operater u svetu i zemlja od koje možemo mnogo da naučimo"

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović izjavila je danas da je poseta Srbiji predsednika Francuske Emanuela Makrona važna zbog dijaloga dve zemlje o dugoročnoj saradnji u obezbeđivanju energetske sigurnosti u naredne dve do tri decenije.

"Francuska je najveći nuklearni operater u svetu i zemlja od koje možemo mnogo da naučimo, razmenjujemo znanja i iskustva. Za razliku od Nemačke koja je donela odluku o gašenju nuklearnih elektrana, što je za posledicu imalo uvoz električne energije iz Francuske, oni nisu gasili nuklearne kapacitete koji se između ostalog nalaze i u našem okruženju u Bugarskoj, Rumuniji, Mađarskoj, Hrvatskoj i Sloveniji", rekla je ministarka, saopštio je njen kabinet.

Otvorio paraolimpijske igre, bio s premijerom Velike Britanije, pa stiže u Srbiju

Razvoj bilateralnih odnosa Srbije i Francuske daje konkretne rezultate i zarad njih je neophodna učestalija komunikacija a što se predsednici dvaju zemalja više sreću i što ima više pozitivnih tema na stolu, bilateralni odnosi konstantno napreduju, izjavila je danas uoči posete francuskog predsednika Emanuela Makrona Srbiji, direktorka Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović.

"Francuska je izuzetno značajna zemlja, članica Saveta bezbednosti, članica NATO-a i sedma svetska ekonomija a i nuklearna sila", rekla je ona za Tanjug. Ocenila je da to što je Makron sinoć sedeo na otvaranju Paraolimpijskih igara, jutros razgovarao sa premijerom Velike Britanije Kirom Starmerom, a popodne dolazi u Beograd, znači da mu je izuzetno stalo do posete Srbiji.

Podeli:

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Posle Ukrajine, sledeća je...

Ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok izjavila je danas u Kišinjevu da bi Moldavija mogla da bude "sledeća na redu" ukoliko Ukrajina padne i da podrška Ukrajini garantuje njen opstanak.

13:34

17.9.2024.

1 d

Podeli: