Politika 4

28.08.2024.

12:00

Ministarstvo se odmah oglasilo: "Zaoštravanje odnosa Srbije i BiH"

Odluka vlasti u Sarajevu da ponovo ne dozvole prelet potpredsedniku Vlade Srbije Aleksandru Vulinu jeste ničim izazvan, bezrazložan akt zaoštravanja političkih odnosa Bosne i Hercegovine i Srbije, od čega korist ne može da ima niko u regionu.

Izvor: Tanjug

Ministarstvo se odmah oglasilo: "Zaoštravanje odnosa Srbije i BiH"
Shutterstock/rarrarorro

Podeli:

To je danas saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Ministarstvo je navelo da podizanje odnosa Srbije i BiH na najviši nivo, kao i strateško uređivanje odnosa srpskog i bošnjačkog naroda, u samoj Bosni i Hercegovini, ali i u čitavom regionu, jeste u obostranom interesu, a da sitne pakosti vlasti u Sarajevu ne doprinose tom cilju.   

"Kada se nedobronamernom odnosu prema jednom od potpredsednika Vlade Srbije dodaju gotovo svakodnevne srbofobične poruke ministra spoljnih poslova Bosne i Hercegovine Elmedina Konakovića, jasno je da pred sobom imamo jednostran i veštački pokušaj stvaranja krize u odnosima dva suseda koji bi po političkoj i ekonomskoj logici trebalo da teže najboljim mogućim relacijama", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije izrazilo je nadu da provokativni postupci nisu trajno opredeljenje vlasti u Sarajevu, a da je "najnoviji talas srbofobije jednokratna i prolazna pojava".

"Apelujemo na pojedine političke predstavnike Bošnjaka u Bosni i Hercegovini da makar deo energije koju svakodnevno ulažu u produbljivanje jaza između srpskog i bošnjačkog naroda ulože u izgradnju dobrosusedskih odnosa sa Srbijom, jer to je zajednička istorijska obaveza i nešto što od nas očekuju i evropski partneri", zaključuje se u saopštenju MSP.

Potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin stigao je danas na Pale, na obeležavanje slave te opštine Velike Gospojine, i pored odluke vlasti u Federaciji BiH da mu ne daju dozvolu za prelet kako bi posetio Srbe na Palama i sa njima obeležio slavu.

Kako je saopštila Kancelarija Vlade Srbije za saradnju s medijima, iako su kabinet potpredsednika Vlade Srbije, Ministarstvo spoljnih poslova i ambasada Srbije uredno i na vreme dostavili sve potrebne informacije i prateću dokumentaciju, čak i naveli svrhu posete, vlasti u Federaciji svojim ćutanjem i neodgovaranjem nisu dale saglasnost za prelet.
 

Podeli:

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Posle Ukrajine, sledeća je...

Ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok izjavila je danas u Kišinjevu da bi Moldavija mogla da bude "sledeća na redu" ukoliko Ukrajina padne i da podrška Ukrajini garantuje njen opstanak.

13:34

17.9.2024.

1 d

Podeli: