Politika 8

28.08.2024.

11:16

Reagovao i premijer Srbije: Kralj Petar je oslobodio ove što hapse

Premijer Srbije Miloš Vučević izjavio je danas da su u Hrvatskoj osuđeni pevači krajiške grupe Jandrino jato jer su pevali srpske patriotske pesme, čime se, kako kaže, direktno krše elementarna i osnovna ljudska prava Srba u Hrvatskoj.

Izvor: Tanjug

Reagovao i premijer Srbije: Kralj Petar je oslobodio ove što hapse
A.K./ATAImages

Podeli:

Vučević je tako odgovorio na pitanje kako komentariše to što je iz Hrvatske stigla još jedna presuda - za pevače grupe Jandrino jato koji su osuđeni jer su pevali pesmu Marširala kralja Petra garda, kao i nedavni slučaj hapšenja srpskog advokata Nemanje Berića, kao i pitanje kakve nam to poruke šalju komšije kada s druge strane već godinama u Hrvatskoj nema nikakvih kazni za one koji konstantno veličaju ustaštvo.

"Šalju nam signal da čudna pravila i vrednosti važu o EU. I čini mi se potpuno suprotno od onoga kako mi razumemo pravile i vrednosti EU. Ovo je direktno kršenje elementarnih ljudskih prava, ali to traje u kontinuitetu. Nažalost u Srbiji se više kuka za Severinom nego za jednim Srbinom koji je uhapšen ili stradao. Ovde će vam mnoge nevladine organizacije mnogo više žaliti za jednom grančicom, a nikada nećete čuti da osudjuju teror nad Srbima na Kosovu i Metohiji, nikada", rekao je Vučić.

Dodao je da je "to valjda van opisa njihovog rada ili van obaveza prema onima koji ih finansiraju".

"A što se tiče Jandrinog jata, mnogi moji prijatelji Krajišnici vole tu grupu, a ja lično baš volim pesmu Marširala kralja Petra garda, to je jedna slobodarska pesma. A da nas sve podsetim, a i ove koji proganjaju one koji pevaju tu pesmu, da je taj kralj Petar baš doneo slobodu i ovima koji danas hapse zbog te pesme. Da nije bilo kralja Petra I i njegovog sina kralja Aleksandra I Karadjordjevića, da li bi oni danas imali države i oslobodili od onih monarhija koje su ih kontrolisale vekovima? Verovatno je to vid zahvalnosti", rekao je Vučević.

Pozvao je sve da na društvenim mrežama i Jutjubu nadju "kako je to demokratski bilo pre neki dan u Imotskom".

"Da vidite kakav je to festival ljudskih prava i kakve se 'lepe' pesme pevaju u Imotskom", dodao je on.

"A to je valjda normalno, kad se te pesme pevaju - koga će Drina nositi i ko će stradati i kad se veliča ustaštvo u najtvrdjem onom obliku ili najpunijem, to je normalno i tu niko ne odgovara. Ali da li neko sluša Baju Malog Knindžu ili Jandrino jato pesmu Marširala kralja Petra garda. Prosto nisam mogao da verujem da je istinita informacija, nažalost jeste. Tako da razumeli smo kakva je demokratija, ne bismo želeli da išta slično vlada u Srbiji ikada, odnosno ono što oni rade", rekao je Vučević.
 

Podeli:

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Posle Ukrajine, sledeća je...

Ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok izjavila je danas u Kišinjevu da bi Moldavija mogla da bude "sledeća na redu" ukoliko Ukrajina padne i da podrška Ukrajini garantuje njen opstanak.

13:34

17.9.2024.

1 d

Podeli: