Politika 22

29.08.2024.

17:48

Makron stiže: Dočekuje ga Vučić; Veoma važna poseta za Srbiju VIDEO

Predsednik Francuske Emanuel Makron danas stiže u Beograd drugi put u poslednjih pet godina. Makron će, pored Beograda, posetiti i Novi Sad.

Izvor: B92.net, Tanjug

Makron stiže: Dočekuje ga Vučić; Veoma važna poseta za Srbiju VIDEO
Profimedia

Podeli:

Francuski predsednik stiže u Srbiju, i to u situaciji kada se Francuska suočava s veoma nezavidnom unutrašnjom političkom situacijom nakon vanrednih izbora, što analitičari ocenjuju kao još jedan dokaz značaja ove posete za obe države.

Prema programu posete, kako su naveli iz Službe za saradnju s medijima predsednika Republike, očekuje se da avion s francuskim predsednikom sleti na Aerodrom "Nikola Tesla" u četvrtak 29. avgusta oko 18.05 sati, gde će biti priređen doček.

Izvor: Prva TV

Nakon toga uslediće ceremonija svečanog dočeka ispred Palate "Srbija" s vojnim počastima od 18.30 sati.

Sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Francuske Emanuela Makrona biće u 18.45 časova.

Nakon toga će od 19.40 sati uslediti ceremonija razmene potpisanih bilateralnih dokumenata u prisustvu dvojice predsednika u sali Jugoslavija u Palati "Srbija".

Dvojica predsednika obratiće se medijima u 19.45 časova, kada su planirane izjave za medije.

Drugog dana posete, 30. avgusta, Makron će otići u Novi Sad, gde će u 10.30 sati posetiti Galeriju Matice srpske i obići nove postavke.

Od 11.15 časova očekuje se obraćanje predsednika Vučića i predsednika Makrona na Forumu o mladima i veštačkoj inteligenciji u kompaniji "InGrid – Schneider Electric LLC" u Novom Sadu.

Prema programu drogog dana posete, od 15.30 časova uslediće ceremonija otkrivanja ploče povodom završetka radova na modernizaciji Aerodroma "Nikola Tesla" u Beogradu i obraćanje dvojice predsednika.

Oko 15.50 časova biće ispraćaj predsednika Francuske Emanuela Makrona.

Predsednik Francuske stiže u dvodnevnu zvaničnu posetu Srbiji, s ciljem da se dalje prodube bilateralni odnosi i saradnja u oblasti privrede, zdravstva, energetike i kulture.

Dvojica lidera će razgovarati i o pitanjima u vezi s veštačkom inteligencijom (AI), budući da će Srbija preuzeti predsedavanje Globalnom partnerstvu za veštačku inteligenciju, a da je Francuska domaćin samita o veštačkoj inteligemciji koji će se održati u Parizu u julu 2025. godine.

Takođe, Makron će posetu iskoristiti kako bi ponovo potvrdio podršku Francuske evropskom putu Srbije.

Makron u Srbiju dolazi na poziv predsednika Srbije Aleksandra Vučića, a kako je rečeno Tanjugu, dijalog i saradnja između Francuske i Srbije su nastavili da jačaju, što je još jednom pokazala zvanična poseta predsednika Vučića Francuskoj u aprilu 2024.

Podsetimo, poslednji put Vučić i Makron su se sreli tokom Olimpijskih igara u Parizu, gde je Vučić prisustvovao prijemu za svetske lidere u Jelisejskoj palati.

Podeli:

22 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: